Latest News

Svi putevi prohodni, ali sneg stvara nevolje

foto

Svi putevi u Srbiji su prohodni, ali je sneg u mnogim krajevima usporio saobraćaj, a u nekim mestima prouzrokovao prekid dalekovoda i niskonaponske mreže, javili su danas dopisnici Tanjuga
Saobraćaj na magistralnim i regionalnim putevima u niškom kraju odvija se bez zastoja, a kolovozi su vlažni i bez snega, rekli su Tanjugu predstavnici Preduzeća za puteve.
"Nešto više snega palo je u aleksinačkom kraju, ali i tamo su putevi očišćeni, rekao je šef smene u Preduzeću za puteve Nebojša Dimanić, navodeći da su u prokupačkom kraju kolovozi delimično vlažni, a da u pirotskom kraju nije bilo padavina.
Prema njegovim rečima, putari su spremni za snežni talas, ekipe su mobilne i preduzeće raspolaže dovoljnim količinama soli i rizle.
Preduzeće za puteve "Niš" održava oko 1.200 kilometara magistralnih i regionalnih puteva u ovom delu Srbije.
Sneg, koji od juče veje u Čačku i okolini, nije doneo veće nevolje u saobraćaju i svi magistralni i regionalni putevi su prohodni, a na Ibarskoj magistrali preko Rudnika saobraćaj se normalno obavlja.
U toku je čišćenje regionalnih puteva na čijim se kolovozima nalazi do pet santimetara snega. U Ivanjici i okolini snega je bilo manje nego u drugim krajevima.
Prvi jutarnji autobus iz Beograda stigao je sa skoro dva sata zakašnjenja. Na Javoru i Goliji, gde je oko podneva progrejalo sunce, snežni pokrivač debeo je tek 15 do 20 santimetara.
Sneg, koji u Podrinju neprekidno pada treći dan uzastopno, prouzrokovao je na mnogim mestima prekide dalekovoda i niskonaponske mreže tako da su mnoga naselja i danas bez električne energije, a svi putevi u tom delu Srbije su prohodni.
Dežurni u stanici Republičkog hidrometeorološkog zavoda u Loznici Dragoslav Paunović rekao je Tanjugu da je jutros u sedam sati visina snega, koji neprekidno pada od ponedeljka u devet, iznosila 33 centimetra, a najniža temperatura - tri stepena ispod nule.
Prema prognozi meteorologa, u Jadru i u Podrinju sneg će nastaviti da pada, što će u tom kraju predstavljati dodatni napor za sve zimske službe, koje neprekidno raščišćavaju ulice i puteve i otklanjanjaju posledice dugotrajne vejavice.
Direktor Javnog kumunalnog preduzeća "Naš dom" u Loznici Stanko Tešić je u izjavi Tanjugu podsetio da njihove ekipe od ponedeljka imaju neprekidno dežurstvo i da su danonoćno angažovane na raščišćavanju javnih površina, ulica i puteva za koje su nadležni, u gradu i na području Jadra i Podrinja.
Više ekipa u kojima je 56 radnika i sedam vozila rade u tri smene, prema planu zimskog održavanja, uklanjaju polomljeno drveće u parkovima, raščišćavaju javne površine, ulice i puteve prvog prioriteta i saobraćajnice za lokalni autobuski prevoz, rekao je Tešić.
Dežurni u saobraćajnoj policiji je potvrdio Tanjugu da su u Podrinju i danas prohodni svi putevi, uključujući i magistralne pravce M-19 od Loznice prema Šapcu, Malom Zvorniku i Republici Srpskoj, i M-4 ka Valjevu i naveo da su za poslednja 24 sata bile tri saobracjane nezgode sa manjom metrijalnom štetom na puttničkim vozilima.
Dežurni dispečer lozničkog "Elektropodinja" Zoran Ivanović rekao je Tanjugu da je sneg na području tog elektrodistributivnog preduzeća (Loznica, Krupanj, Ljubovija i Mali Zvornik) izazvao mnogobrojne kvarove na dalekovodima i niskonaponskoj mreži.
Zbog toga je čitav niz naselja, neka i od juče, ostao bez električne energije, samo u lozničkom kraju struje nema na petini konzumnog područja i uprkos neprekidnom radu elektromontera na otkanjanju kvarova, pretežno je tako i dalje, rekao je Ivanović.
Sneg koji neprekidno pada već dva dana izazvao je velike nevolje u saobraćaju u Beogradu, tako da se vozila na svim saobraćajnicama kreću usporeno i otežano, a dolazi i do privremenog smanjivanja pojedinih linija.
Prema rečima dežurnog dispečera GSP Beograd Radovana Stojadinovića, u skladu sa situacijom na terenu i nagomilanim snegom, naročito u prigradskim oblastima i u višim delovima grada dolazi do većih zastoja ili čak i privremenih obustavjanja saobraćaja na pojedinim linijama.
Trenutno je skraćenje jutros od 7.40 časova zabeleženo na liniji 403, koja umesto do okretnice u Zucama ide do crkve, dok su linije ka Sremčici i Resniku vraćene na redovne trase posle kračeg skračivanja trasa.
Stojadinović je dodao da je zbog izuzetno velikih gužvi i usporenog saobraćaja očekivano kašnjenje u dolasku vozila na odredišta na svim gradskim linijama javnog prevoza, koje se kreće i do nekoliko desetina minuta.
Dodatni problem, naglasio je on, je i klizanje privatnih automobila na ulicama prvog prioriteta, dok je saobraćaj u sporednim ulicama veoma usporen ili se uopšte ni ne obavlja.
Na putevima u Srbiji ima od pet do 30 santimetara snega, ali neprohodnih puteva nema, saopštilo je preduzeće "Putevi Srbije", preporučujući opreznu vožnju jer su kolovozi vlažni i saobraćaj se obavlja otežano.
Na području Velikog Gradišta i Požarevca severozapadni vetar pravi manje smetove, na prilaznim putevima Kapaonika, Goču i u Drenskoj klisuri obavezna je zimska oprema i važi zabrana kretanja za kamione sa prikolicom i šlepere, dok odrona ima na 22 putna pravca.
Svi prilazi zimskim turističkim centrima Kopaoniku, Tari, Zlatiboru i Divčibarama su prohodni i redovno se čiste.
Preduzeće "Putevi Srbije", u saradnji sa Upravom saobraćajne policije, kontroliše stepen pripremljenosti zimske službe i koordinira aktivnosti, posebno kada se radi o obustavama saobraćaja na deonicama podložnim zavejavanju i mogućim zastojima saobraćaja.
Putevi Srbije apeluju na vozače da poštuju uslove na putevima, opremom i ograničenja brzina kao i zabrane kretanja za šlepere i kamione u vreme padavina.
Prema prognozama tokom dana će se zadržati oblačno i hladno sa snegom, na jugu i jugoistoku tokom pre podneva sa kišom i susnežicom, uz stvaranje i povećanje visine snežnog pokrivača. Duvaće slab i umeren vetar, severoistočni i istočni.
Najviša temperatura biće od -2 na severu, do 4 stepena na jugoistoku zemlje.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.