Latest News

Akcija srpske i američke tajne policije: BIA zaplenila čak 2,8 tona kokaina!


Srpska tajna policija u saradnji sa američkom DEA zaplenila juče rekordni tovar narkotika u međunarodnim vodama, u Beogradu i Kragujevcu uhapšeno nekoliko osumnjičenih

Rekordna zaplena... Procenjuje se da je ulična vrednost zaplenjenog kokaina čak oko 250 miliona evra

Savet za nacionalnu bezbednost saopštio je da je Bezbednosno-informativna agencija, u saradnji sa DEA, američkom Agencijom za borbu protiv narkotika, juče u međunarodnim vodama zaplenila 2,8 tona kokaina namenjenog distribuciji na evropskom tržištu! Kako saznajemo, zaplena je izvršena na brodu koji je plovio iz Južne Amerike ka Evropi, u blizini Argentine.
Vrednost zaplenjenog kokaina procenjuje se na oko 120 miliona evra, dok bi vrednost te droge prilikom ulične prodaje dostigla čak oko 250 miliona evra, saznaje Press u BIA.

Akcija trajala šest meseci
Do prvih informacija o ogromnoj isporuci droge naši agenti su, kako saznajemo, došli pre šest meseci. Odmah su obavešteni i operativci DEA, nakon čega se krenulo u praćenje.
- Ovo je i u svetskim razmerama ogromna zaplena! I za Amerikance je ovo kapitalan ulov... - kaže sagovornik Pressa, koji naglašava da će ova akcija i te kako podići ugled srpske tajne policije u svetu.

„Kokain je zaplenjen u okviru međunarodne operacije presecanja ilegalne trgovine narkoticima. Nadležni organi Srbije, u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala, nastavljaju istragu", navodi se u saopštenju.
Pošiljka išla za Bar?!
Kako saznajemo, BIA ima informacije da je ovu pošiljku kokaina platio crnogorski narko-kartel i da je droga trebalo da dođe u luku Bar, odakle bi se distribuirala širom Evrope. Sagovornici Pressa juče nisu hteli da otkriju tačnu lokaciju zaplene. Ipak, kako nezvanično saznajemo, brod sa kokainom zaustavljen je u međunarodnim vodama Atlantika, nedaleko od Argentine.
Naš sagovornik nam je objasnio da crnogorski narko-kartel, koji je naručio kokain iz Južne Amerike, ima više ispostava-baza u Srbiji. Glavno sedište ove izuzetno moćne kriminalne grupe je u Crnoj Gori u Pljevljima, sa jakim bazama u Podgorici i na primorju.
- I pored jakih uporišta u Crnoj Gori, Beograd je bio i ostao odskočna daska za sve poslove crnogorske mafije. Grupi koja je naručila kokain najvažnija je logistika u Srbiji, pre svega u Beogradu. Nedavno je baš u srpskoj prestonici ova grupa došla u sukob sa drugom grupom iz Crne Gore oko droge - kaže naš sagovornik, i dodaje:
- Kartel je izuzetno jak. Ima dobre političke veze i mnogo novca. Zbog toga se sumnja da su preko posrednika učestvovali u privatizaciji u Srbiji i da su kupili hotele u Novom Sadu i Subotici, te da poseduju više ugostiteljskih objekata u Beogradu.
U najavi veliki obračun među narko-kartelima
Kako je za Press objasnio sagovornik blizak istrazi, akcija presecanja krijumčarskog kanala bila je „top sikret" i za nju je do kraja znao samo mali broj ljudi iz BIA.
- Bezbednosno-informativna agencija je u potpunosti preuzela ovaj slučaj, zbog bojazni da su neki operativci MUP-a povezani sa narko-kartelima. Bilo kakvo curenje informacija moglo je da ugrozi akciju - objasnio je ovu meru opreza sagovornik Pressa blizak istrazi.


On napominje da je odmah posle zaplene droge počela akcija razbijanja kartela i pomagača u Srbiji.
- U toku i posle ove akcije zaplene u Srbiji privedeno je nekoliko osumnjičenih za koje se veruje da imaju veze sa crnogorskim narko-kartelom. Takođe, u toku su hapšenja i u nekoliko drugih evropskih zemalja. Timovi SAJ-a privode osobe za koje se veruje da su deo trenutno najmoćnije kriminalne organizacije u ovom delu Evrope - rekao je naš sagovornik.

Hapšenja u Kragujevcu
Prema nepotvrđenim informacijama, sinoć, skoro u isto vreme kada su elektronski mediji objavili vest o zapleni kokaina u Atlantskom okeanu, timovi specijalaca počeli su da hapse po Kragujevcu. Glavnu ulicu u ovom gradu, u kojoj se nalazi više popularnih kafića, policija je blokirala, a ispred jednog od restorana uparkirala su se četiri džipa beogradskih registarskih oznaka, iz kojih je više naoružanih osoba utrčalo u jedan objekat. U vrhu kragujevačkog MUP-a samo su nam rekli da je akcija strogo poverljiva, a od svedoka smo čuli da su tri muškarca izvedena sa lisicama na rukama.

Zbog ove zaplene, naveo je naš sagovornik, „gotovo sigurno" izbiće veliki obračuni unutar narko-kartela u čitavom regionu.
- Naši operativni podaci kažu da je kupovina 2,8 tona kokaina u Južnoj Americi finansirana udruženim sredstvima nekoliko klanova. Mnogi će tu sada mnogima ostati dužni i sasvim je moguće da će doći do pravog rata među narko-trgovcima - procenjuje naš sagovornik.
Inače, ovo je najveća zaplena u istoriji u kojoj su učestvovali operativci srpske tajne policije. Zbog ove zaplene noćas je zasedao Savet za nacionalnu bezbednost.
Slučajno ili ne, tek vest o zapleni 2,8 tona kokaina objavljena je uoči Dana BIA i u danu kada je srpski premijer Mirko Cvetković bio gost crnogorskog premijera Mila Đukanovića.
(E. P.)

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.