Latest News

Nema mesta za paniku zbog gripa


Kraljevčanka B. Đ. (46) koja je preminula od novog gripa A H1 N1 danas će biti sahranjena na groblju u selu Milakovcu podno Gledićkih planina. Na sahranu će doći većina meštana, koji su se nedeljama molili za njen oporavak.


- Svi smo bili da izjavimo saučešće i ispratićemo je na večni počinak. Uz svu muku koja nas je snašla najviše nam smeta što selo zbog ovoga opsedaju novinari – kaže  Milenko Jovanović, predsednik saveta mesne zajednice.
Sa ozbiljnim zdravstvenim problemima B.Đ. se javila lekarima prvi put 29. septembra. Savetovano joj je da ostane na lečenju, što je ona odbila. Četiri dana kasnije, dan pred svadbeno veselje njenog sina koje je htela da spremi, smeštena je u bolnicu sa teškim respiratornim problemima. Prebačena je u Kragujevac gde je ustanovljeno da ima novi grip. Cela njena porodica i svi koji su dolazili u kontakt sa njom su podvrgnuti kontroli i kod njih nije ustanovljeno prisustvo virusa novog gripa.
Posle smrti B. Đ, stručnjaci kažu da je situacija pshiloški drugačija, ali da nema razloga za paniku.
Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu, Vladan Šaponjić napominje da je epidemiološka situacija u tom gradu kao i u celom Raškom okrugu stabilna i da nema novih slučajeva infekcije virusom A H1N1.
Srbija je 18. zemlja u Evropi u kojoj je registrovan smrtni ishod obolelog od virusa novog gripa. Član radne grupe za praćenje epidemije novog virusa dr Branislav Tiodorović objašnjava u kom slučaju pacijenti treba da se jave lekaru.


- Kada osoba oseti opštu malaksalost, visoku temperaturu, kašalj ili sve ono sto liči na grip, razlog je da se bude oprezan. Kritičan momenat je ako se javi otežano disanje koje se registruje nedostatkom vazduha ili kad čovek govori i vidi da ne može da izgovori do kraja, neophodna mu je pauza da bi došao do vazduha – kaže dr Tiodorović, dodajući da stanovništvo treba da prati simptome i da ih ne ignoriše.
Doktor objašnjava da je trenutno situacija takva da nemamo povećanu aktivnost gripa, ali i da će situacija biti drugačija kako se zima bude približavala.
Iako ovaj virus više pogađa decu i zahteva složeniju logistiku, virus gripa A H1N1 izaziva manje smrtnih slučajeva od virusa sezonskog gripa, konstatovao je Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja, sa sedištem u Stokholmu.
Broj smrtnih slučajeva izazvanih gripom H1N1 iznosi između 0,2 i 0,3 na hiljadu pacijenata, što je manje nego kod klasičnog gripa, koji usmrti nešto više od jednog pacijenta na njih hiljadu.
Evropski centar za prevenciju i kontrolu oboljenja narednih sedmica očekuje drugi talas zaraze virusom gripa H1N1, ali je dobra novost što pre drugog talasa nema većeg rasta broja novih slučajeva. Grip H1N1 ne pogađa istu kategoriju stanovništva kao sezonski. On češće pogađa mlađe ljude, dok sezonski grip u većini slučajeva pogađa starije osobe, relativno pošteđene novim gripom.

Vakcine neće biti za sve
Svetska zdravstvena organizacija već je upozorila da bi čak trećina svetskog stanovništva, odnosno više od dve milijarde ljudi, mogla da do kraja godine oboli od svinjskog gripa.
Sada je, međutim, vakcina upola manje i biće ih za svega šestinu svetske populacije. Nijedna zemlja neće imati dovoljno vakcina protiv H1N1. I zato se moraju trošiti krajnje racionalno.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.