Latest News

Nema krize u Skupštini: Leteća Slavica!


Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović devet puta u poslednjih godinu dana bez preke potrebe koristila avione Vlade Srbije, što je građane koštalo ukupno 5.620.710 dinara

Lepo joj da putuje skupim vladinim avionom... Slavica Đukić-Dejanović

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović koristila je u poslednjih godinu dana službene avione Vlade Srbije devet puta, što je građane koštalo čak 5.620.710 dinara. Iako joj je posao takav da maltene nikada ne mora da se hitno  vraća u parlament, Dejanovićeva je državnim avionima putovala čak i u Budimpeštu i Banjaluku!

Funkcionerski komfor
„Falkon" Vlade Srbije je mali avion koji leti do destinacija od 5.600 kilometara i prima 12 putnika. „Lir džet" može da dobaci maksimum 2.800 kilometara i prima najviše sedam putnika. Iako su oskudni u prostoru, ovi avioni su izuzetno prijatni za letenje. Oni putnicima omogućavaju intimnost i tokom leta, ali i prilikom odlaska i dolaska na aerodrom. Avioni su opremljeni belim kožnim sedištima, nemaju prostor za šetanje, ali mogu da imaju izuzetan ketering. Ipak, šta će se sve jesti u avionu zavisi isključivo od vođe delegacije puta, a sve, naravno, ide na teret budžeta Srbije.

U odgovoru koji je na zahtev Pressa dostavila Avioslužba Vlade Srbije kaže se da je Slavica Đukić-Dejanović je od 12. oktobra prošle godine do 19. oktobra ove osam puta koristila Vladin avion „falkon", a jednom kada je putovala u Budimpeštu nešto jeftiniji i skromniji „lir džet". Interesantno je da je predsednica parlamenta koristila službeni „falkon", u koji može da stane 12 putnika, i za vrlo kratke destinacije, poput jednodnevne posete Banjaluci 23. aprila ove godine (255.140 dinara) ili Bukureštu (336.140 dinara). Građane je najmanje koštalo iznajmljivanje „lir džeta" do Budimpešte u novembru prošle godine, koje je plaćeno 132.330 dinara, dok je najskuplji put bio za Moskvu prošlog decembra - čak 1.004.800 dinara.
Do Banjaluke mnogo jeftinije automobilom
Koliko je predsednica Skupštine nepotrebno trošila pare, pokazuje računica puta u Banjaluku. Prvo, do glavnog grada RS postoji i redovna linija „Jata", pa se uopšte ne mora ići službenim avionom. Drugo, Slavica Đukić je u Banjaluku mogla da otputuje i automobilom, s obzirom na to da se udaljenost od 340 kilometara u „audiju A8" pod pratnjom i rotacijom prelazi za manje od tri sata. Da je delegacija predsednice išla sa tri automobila (kako bi stalo 12 ljudi, koliko maksimalno stane u „falkon"), cena goriva bi iznosila između 30.000 i 35.000 dinara, što je osam puta jeftinije nego putovanje avionom!


Interesantan je i njen put u Moskvu, koji je Skupštinu samo za avion koštao 10.500 evra. Povratna karta do glavnog grada Rusije, ekonomskom klasom kojom leti i Boris Tadić, iznosi oko 350 evra, pa bi za celu delegaciju, odnosno pun „falkon" putnika, ovaj dvodnevni put maksimalno koštao 4.000 evra! Slična je situacija i sa Parizom, koji je koštao 768.400 dinara, odnosno 8.000 evra, dok bi putovanje „Jatom" iznosilo oko 3.000 za celu delegaciju.
Slavica bez odgovora!
Posebno je interesantno da je Slavica Đukić-Dejanović na navedena putovanja uglavnom išla kada Skupština uopšte nije zasedala, pa se iznajmljivanje Vladinih aviona ne može pravdati potrebom za urgentnim povratkom. Tako, na primer, Skupština uopšte nije zasedala prve dve nedelje maja, kada je predsednica putovala u Pariz i Atinu, što je zajedno koštalo oko 1,3 miliona dinara.

Dulić leteo jednom, Marković nijednom...
n Oliver Dulić, prethodnik Slavice Đukić-Dejanović, na mestu predsednika parlamenta samo jednom koristio službeni avion Vlade Srbije
n Njegov prethodnik Predrag Marković takvu beneficiju nije koristio nijednom
n Za Natašu Mićić, koja je izvesno vreme bila i v. d. predsednika Srbije, nismo uspeli da pronađemo podatke
n Avione Vlade Srbije najčešće zbog prirode posla koristi ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić

Slavica Đukić Dejanović juče se nije odazivala naše pozive, pa smo njenom kabinetu pitanja uputili mejlom, ali i pored obećanja njene savetnice za medije Svetlane Vrge, odgovore do zaključenja ovog izdanja nismo dobili.
Inače, u dopisu koji je Pressu uz podatke o troškovima i datumima putovanja dostavila direktorka Avioslužbe Aneta Bulatović, stoji da ta služba ne poseduje spiskove putnika koji su leteli u delegaciji Slavice Đukić. Istine radi, predsednica Skupštine je letela i komercijalnim letovima, i to do Australije, Etiopije i Portugala.
Inače, u ovom sazivu parlamenta službeni „falkon" Vlade koristio je i Miloš Aligrudić dok je bio šef delegacije Skupštine pri Savetu Evrope u Strazburu. Taj put za sedmočlanu delegaciju, u junu ove godine, koštao je 473.800 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.