Latest News

Predsednik Medvedev u Srbiji - Ruska baza na jugu Srbije


Srbija i Rusija u Nišu grade zajednički centar za vanredno reagovanje i odred za deminiranje! Iz ove baze naši i ruski specijalci intervenisaće u svim vanrednim situacijama u regionu l Rusko-srpski odred za deminiranje počeće sa radom u martu
Velika čast... Predsednici Dmitrij Medvedev i Boris Tadić
Srbija će dobiti kredit od Rusije od milijardu dolara za pomoć budžetu i ulaganje u infrastrukturu. Naše dve zemlje zajedno će izgraditi i bazu kod Niša za vanredne situacije. Iz ove baze srpske i ruske službe će pomagati svim zemljama u regionu koje budu ugrožene požarima, poplavama i drugim elementarnim nepogodama. Ovo su dve najkonkretnije stvari koje su juče dogovorili ruski i srpski predsednik Dmitrij Medvedev i Boris Tadić.

Sporazumi i dogovori
- Sporazum iz oblasti humanitarnih reagovanja, vanrednih situacija, sprečavanja elementarnih nepogoda i tehnogenih havarija i uklanjanju njihovih posledica (potpisali ministar policije Ivica Dačić i ministar za vanredne situacije Sergej Šojgu)
- Ugovor o zajedničkom preduzeću za skladište gasa „Banatski Dvor" i „Južni tok" (potpisali Dušan Bajatović iz „Srbijagasa" i predsednik UO „Gasproma" Aleksej Miler)
- Sporazum o saradnji ministarstava unutrašnjih poslova (potpisali ministar policije Ivica Dačić i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov)
- Sporazum u oblasti kulture, obrazovanja, nauke i sporta (potpisali šefovi diplomatija Vuk Jeremić i Sergej Lavrov)
- Sporazum o saradnji Skupštine Srbije i ruske Dume (potpisali Slavica Đukić-Dejanović i potpredsednik Dume Aleksandar Babakov)
- Memorandum o trgovinsko-ekonomskoj saradnji (državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić i gubernator Kurske oblasti Aleksandar Mihajlov)
- Od 1. marta Srbija može da izvozi lekove bez carine (dogovorili direktori „Galenike" i „Hemofarma" sa ruskom partnerima)

Predsednik Boris Tadić dočekao je predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva ispred Palate „Srbija" uz najviše državničke i vojne počasti, uz intoniranje državnih himni i smotru počasne garde. Medvedev se potom pozdravio sa svakim iz počasnog špalira, u kome su bili premijer Mirko Cvetković, ministri Ivica Dačić, Vuk Jeremić, Petar Škundrić, gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i šef kabineta predsednika Miodrag Rakić.
Sat vremena oči u oči
Sastanak dvojice predsednika Tadića i Medvedeva u četiri oka, koji je po protokolu bio planiran da traje samo 15 minuta, trajao je nešto više od sat vremena. Potom su se dvojica predsednika pridružila delegacijama Srbije i Rusije, koje su dogovorile potpisivanje više državnih sporazuma (pogledajte fakte).
Iako je bilo najavljeno da će predsednici u obraćanju novinarima govoriti o detaljima u uslovima ruskog kredita Srbiji, ova tema je preskočena. Tadić je samo rekao da je od ruskog predsednika dobio „pozitivan odgovor u vezi sa zahtevom za kredit", ne iznoseći detalje.
Prema saznanjima Pressa, kako će ovaj novac biti raspoređen odlučiće ekspertski timovi dve zemlje, ali je gotovo sigurno da će 200 miliona dolara biti pomoć budžetu. Srpska strana je predložila listu prioriteta za investiranje, a na prvom mestu je ulaganje u železnicu. Tadić i Medvedev najviše vremena su proveli u razgovoru o ekonomskim temama, izgradnji gasovoda „Južni tok" i skladištu gasa u Banatskom Dvoru, ali i o elektranama na gas koje su bazirane na ruskoj tehnologiji. Dvojica predsednika razgovarali su i o situaciji na Kosovu i Metohiji i bezbednosti u regionu.
U obraćanju posle sastanka predsednik Tadić se zahvalio Medvedevu na doslednoj podršci u očuvanju celovitosti Srbije.
- Srbija neće menjati politiku prema Kosovu i Metohiji i nastaviće da insistira na poštovanju međunarodnog prava. U miru ćemo sačekati odluku Međunarodnog suda pravde i onda smo spremni da ponovo razgovaramo sa predstavnicima Albanaca na Kosovu o jednom održivom rešenju, ali Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova - rekao je Tadić.
Govoreći o mogućnostima saradnje sa Rusijom, predsednik Srbije je istakao izgradnju novih luka na Dunavu i novih investicija u domenu energetike.
Sve bolje sa Srbijom
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev rekao je da su odnosi dve države na uzlaznoj putanji i izrazio čvrstu podršku Srbiji po pitanju Kosova, ali i evropskih integracija Srbije.
- Krupni projekti o kojima smo razgovarali oko kojih je postignut dogovor dokaz su strateškog karaktera naših odnosa - poručio je Medvedev, i ukazao na značaj nekoliko velikih projekata iz sfere energetike, ali i drugih oblasti saradnje.
On je posebno istakao modernizaciju NIS-a, koji pretenduje da bude regionalni lider u energetici, izgradnju skladišta „Banatski Dvor", kao i projekte iz oblasti saobraćaja. Ocenivši razgovore sa predsednikom Srbije kao vrlo produktivne, Medvedev je ponovio da će Rusija i dalje pružati podršku Srbiji po pitanju Kosova.

Srbi i pre 500 godina Rusima tražili pare
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da je u Srbiji nedavno pronađen zvaničan dokument koji upućuje na to da saradnja i kontakti srpskog i ruskog naroda datiraju iz 1509. godine. Dokument o kome je govorio Tadić jeste trag o boravku starca Joanikija, monaha manastira Sisojevac kod Ćuprije, u Moskvi 1509. godine. Iz ovog dokumenta se vidi da je Joanikije u Moskvi zamolio velikog kneza Vasilija III za dodelu materijalne pomoći njegovom manastiru. Dokument je objavljen u okviru zbornika arhivske građe o odnosima Rusije i Srbije „Moskva i Srbija, Beograd i Rusija, društvene i političke veze od 16. do 18. veka", koji je početkom meseca predstavljen u Arhivu Srbije.

- Rusija će i dalje podržavati teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i to na bazi međunarodnih normi. Međutim, podržaćemo i druge odluke Srbije, kao što su one vezane za evropske integracije - rekao je prvi čovek Rusije, i izrazio veliko zadovoljstvo što u Beogradu boravi na dan oslobođenja grada od fašističkog okupatora.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.