Latest News

Svi detalji posete ruskog predsednika: 5.000 policajaca čuva Medvedeva


Predsednik Dmitrij Medvedev sutra ujutro stiže u Srbiju. Za 10 sati, koliko će provesti u Beogradu, imaće osam zvaničnih i još nekoliko neformalnih razgovora

Medvedev doleće pozlaćenim 'iljušinom'
- Predsednički avion je model „iljušin II-96-300 PU" kompanije „Rusija"
- Avion je dugačak 55 metara, težak 230 tona, a ima domet do 12.000 kilometara
- Smatra se najskupljim ruskim avionom, čija se vrednost procenjuje na 300 miliona dolara
- Jedan dan leta na međunarodnoj turi košta 1,2 miliona dolara
- Ima najsavremeniji sistem specijalnih veza, telekomunikacija i navigacija
- Ima dve spavaće sobe, kupatilo, salu za sastanke, sobu za odmor i kabinet za reanimaciju
- Radni kabinet ima površinu od devet kvadrata
- Ima veliku sobu za odmor i tri bara
- Luksuzne garniture za sedenje, kao i masivni sto za sastanke, i to sa pozlaćenim nogarima
- Pozlaćene su i slavine, rukohvati, kvake i lavaboi, čak i tuš-kabina

Dolazak Dmitrija Medvedeva, predsednika Ruske Federacije, u Srbiju obezbeđivaće čak 5.000 policajaca, potvrđeno je Pressu u vrhu MUP-a Srbije! Ulice kojima se bude kretala kolona sa ruskim predsednikom biće blokirane, na krovovima zgrada biće raspoređeni snajperisti, a već su provereni i zavareni svi šahtovi na trasi kojom će prolaziti visoki državni gost.
Kako nam je potvrđeno u vrhu MUP-a, bezbednost će sutra u Beogradu biti podignuta na najviši nivo, a čak 5.000 policajaca je neophodno pošto će Medvedev za desetak sati, koliko će provesti u Srbiji, posetiti najmanje sedam lokacija, pa će svaka od tih deonica biti „bezbednosno servisirana celoga dana" (pogledajte okvir).
U četiri oka
Očekuje se da Medvedev državnim avionom „iljušin II-96-300" (jedan od najskupljih aviona na svetu, vredan 300 miliona dolara) na Aerodrom „Nikola Tesla" sleteti nešto pre 10 časova, gde će ga sačekati zamenik premijera Ivica Dačić u društvu ruskog ambasadora Aleksandra Konuzina i šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića.
Medvedev će se odmah potom specijalnim, predsedničkim automobilom „zil-41052" uputiti do Palate „Srbija", gde će ga, uz najviše državne počasti, dočekati predsednik Tadić. U Palati federacije predsednici Medvedev i Tadić će sat vremena razgovarati nasamo „u četiri oka", a zatim je predviđen razgovor međudržavnih delegacija

Satnica posete predsednika Medvedeva
09.30 - sletanje na Aerodrom „Nikola Tesla"
10.30 - svecani doček ispred Palate „Srbija"
10.45 - razgovor u četiri oka sa Borisom Tadicem (sat vremena)
11.45 - razgovor medjudržavnih delegacija
13.00 - polaganje venaca na Groblje oslobodilaca Beograda (Ruzveltova)
14.00 - svečani ručak
16.10 - svečana sednica Skupštine Srbije i koktel
17.00 - poseta Patrijaršiji SPC
18.00 - svečana akademija u Sava centru
oko 20.00 - odlazak iz Srbije

Po protokolu, sutra će biti potpisano i pet međudržavnih sporazuma - o kulturnoj, tehničkoj, obrazovnoj, bezbednosnoj, kao i saradnji u vazdušnom saobraćaju. Očekuje se da se potvrdi ruski državni kredit od milijardu evra i da se saopšte uslovi otplate.
Nakon polaganja venca na Groblju oslobodilaca Beograda, predsednik Medvedev će, sa svojom delegacijom, otići na ručak koji priređuje predsednik Srbije.

„Zil 419052" - neuništiva limuzina
- Medvedev će se po Beogradu kretati u ruskom automobilu „zil-41052"
- To su oklopna kola, neprobojnih stakala, ručno izrađena za ruski državni vrh
- Maksimalna brzina je 195 kilometara na čas
- „Zil" ima sedam sedišta, a težak je oko 5.5t

- U svakom trenutku na ulicama Beograda biće 3.000 policajaca, dok će ukupno biti angažovano 5.000 policajaca. Nosilac celog posla oko obezbeđenja je MUP, dok BIA i VBA brinu o kontraobaveštajnoj zaštiti, a u pripravnosti će biti specijalna jedinica „Kobre". Medvedev će biti zaštićen u vazduhu, na kopnu, pa čak i sa reka. Vare se šahtovi i bandere, a kontejneri i kante biće uklonjeni trasom kojom bude prolazio. Svi objekti u kojima će boraviti detaljno se kontrolišu. Ulice će biti privremeno zatvarane, a celu trasu obezbeđivaće specijalci. Iako još nije zvaničan deo posete, očekuje se da Medvedev poseti i rusku ambasadu i Ruski dom, što su novi bezbednosni izazovi - navodi sagovornik Pressa iz MUP-a, i dodaje da je prošle nedelje redovnom avionskom linijom došla grupa ruskih bezbednjaka da pripremi teren u Beogradu.
Kontrola i VIP zvanica
U obezbeđenju Skupštine i Patrijaršije, gde će Medvedevu biti dodeljen orden Svetog Save prvog reda, ne očekuju se problemi, dok je situacija teža sa svečanom akademijom povodom 65 godina oslobođenja Beograda.
- Najveći problem je obezbeđenje „Sava centra", jer je to objekat gde dnevno cirkuliše mnogo ljudi. Svečanost će biti održana u velikoj sali gde staje 3.750 ljudi. Biće pozvan kompletan državni vrh, ministri, poslanici, direktori preduzeća... Iako su svi oni VIP ličnosti, moraće da prođu punu bezbednosnu kontrolu - navodi sagovornik Pressa.
Na svečanoj akademiji povodom Dana oslobođenja Beograda Medvedev i Tadić će održati govore, biće odsvirane himne dve države, a sprema se specijalni filmsko-scenski program na temu antifašizma.
Sa Medvedevim, osim ličnog personala, dolazi i velika grupa novinara koji rade za zvanični Kremlj, kao i vodećih ruskih medija. Očekuje se da ruski predsednik napusti Srbiju oko 20 časova.

Nenad Popović: Dolazak Medvedeva ima istorijski značaj
BEOGRAD - Poslanik DSS-a Nenad Popović važi za odličnog poznavaoca prilika u Rusiji jer ima firme u toj zemlji. On kaže da poseta Medvedeva za Srbiju ima istorijski značaj.
- Skupština Srbije je prvi parlament u svetu u kojem će govoriti predsednik Medvedev. To pokazuje poseban odnos Rusije prema Srbiji, ali i naglašava činjenicu da predsednik želi da se obrati svima u Srbiji, i vlasti i opoziciji.
Šta poseta Medvedeva zapravo znači za Srbiju?
- Ona će potvrditi posebne odnose dve države i dva naroda u svim oblastima - politici, međunarodnim odnosima, ekonomiji... A vrlo je važno što će Medvedev razgovarati i sa predstavnicima SPC, jer je poznato koliko su on i Vladimir Putin uradili za Rusku pravoslavnu crkvu. Time se ukazuje da srpski i ruski narod, osim dobrih odnosa, veže i još nešto više - zajednička vera.
Glavne teme će, ipak, biti ekonomija i milijarda dolara ruske pomoći?
- O uslovima pod kojima će taj novac doći, sa ruskom delegacijom razgovaraće predstavnici vlasti. Za opoziciju je interesantno kako će se taj novac trošiti. U redu je da 700 miliona ode u infrastrukturne projekte, kao što su laki metro i obilaznica oko Beograda, ali bi preostalih 300 miliona trebalo upumpati u privredu, a ne tim parama popunjavati rupu u budžetu.
Trenutno ste u Moskvi. Kako ruski mediji izveštavaju o poseti Medvedeva Srbiji?
- Prethodnih dana sve je bilo na nivou vesti, ali se cela stvar intenzivira kako se približava 20. oktobar. Ja očekujem da dan uoči posete, kao i na sam 20. oktobar, publicitet bude mnogo veći. (D. I.)


Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.