Latest News

Osumnjičeni da su ukrali 65 miliona! Najbolji srpski lekari u zatvoru


Policija zbog milionskih malverzacija uhapsila bivšeg člana beogradske vlade dr Vladana Šubarevića, direktora bolnice „Sveti Sava" dr Milana Savića, bivšeg direktora KBC „Bežanijska kosa" dr Nikolu Milinića i bivšeg direktora KBC „Zvezdara" dr Zorana Ivankovića
Dr Vladan Šubarević bivši gradski sekretar za zdravstvo, radi na Institutu za majku i  dete na Klinici za dečju hirurgiju, kao načelnik službe za uvo, grlo i nos. Predsednik  UO Instituta „Torlak"
Inspektori SBPOK-a u koordiniranim akcijama u sredu i četvrtak uhapsili su bivšeg člana beogradske vlade dr Vladana Šubarevića i još četvoricu vrhunskih srpskih lekara! Svi oni su osumnjičeni da su prilikom nabavki nameštaja za bolnice i domove zdravlja ukrali čak 65 miliona dinara!

Đilas: Nema više lopovluka
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas kazao je juče da će ovaj slučaj komentarisati tek kad se završi policijska istraga. On je naglasio da niko ne može da nanosi štetu građanima prestonice, krijući se pri tom iza stranačkog imena i zloupotrebljavajući svoj položaj.
- Meni je žao što je gradska sekretarka Dragana Jovanović dala ostavku na svoju funkciju, jer je u dosadašnjem radu značajno uticala na poboljšanje zdravstva u glavnom gradu. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti novog kandidata za to mesto - rekao je Đilas, i napomenuo da na njega nije vršen nikakav pritisak da smeni Jovanovićevu.

Kako je saopštila policija, doktor Vladan Šubarević, priznati ORL specijalista i bivši funkcioner DS-a, osumnjičen je da je u periodu od 1. juna 2007. do 1. juna 2008. „organizovao kriminalnu grupu koja je oštetila budžet Beograda za 65.495.224,98 dinara"! Kao članovi „lekarske mafije" uhapšeni su direktor bolnice „Sveti Sava" Milan Savić, bivši direktor KBC „Bežanijska kosa" Nikola Milinić, njegova pomoćnica za nemedicinske poslove Dobrila Vekić, zatim bivši direktor KBC „Zvezdara" Zoran Ivanković i bivši direktor Doma zdravlja Palilula Jasminka Jelić. Uhapšeni su i zastupnici inostranih firmi preko kojih su vršene malverzacije Slobodan Paunović i Đovani Akroljani.
Berisavac van zemlje
Iako je juče u nekim novinama objavljeno da je uhapšen, Iva Berisavac, bivši direktor KBC „Zemun", do zaključenja ovog izdanja bio je i dalje na slobodi. Kako saznajemo, izdat je nalog za njegovo privođenje, ali se doktor Berisavac trenutno nalazi u inostranstvu. On će biti priveden odmah po povratku u zemlju, a ako pokuša da pobegne, za njim će biti raspisana poternica.
Kako saznajemo, obračun sa tzv. „lekarskom mafijom" inicirala je gradska sekretarka za zdravstvo Dragana Jovanović, nakon čega je gradonačelnik Dragan Đilas formirao specijalnu komisiju koja je utvrdila da su u pojedinim ustanovama postojale milionske malverzacije (pogledajte okvir), a SBPOK je počeo istragu početkom ove godine.

Nameštaj u KBC „Bežanijska kosa" plaćan deset puta više
- Garnituru za sedenje „ginevra"  (sofa i dve fotelje od bambusa sa jastucima) 805.665,08
- čajna kuhinja 800.000,00
- baštenski suncobran   279.869,14
- sofa   152.636,98
- stolica sa naslonom  za ruke    61.804,44
- pisaći sto        42.271,09
- vešalica za odela sa držačem  13.535,34
* cene u dinarima

Kao organizator ove grupe označen je bivši beogradski sekretar za zdravstvo Vladan Šubarević, koji je osumnjičen da je pohapšene direktore povezao sa predstavnicima stranih firmi i podstrekivao ih na bezakonje. U MUP-u Srbije tvrde da imaju podatke da je Šubarević u Skupštini grada sa Slobodanom Paunovićem i Đovanijem Akroljanijem dogovorio „kombinaciju".
- Šubarević je sa Paunovićem i Akroljanijem sve organizovao. Oni su preko svojih firmi bili posrednici italijanske firme „Vernipol", preko koje su nabavljani nameštaj i oprema za bolnice. I Šubarević i neki od uhapšenih su u više navrata išli u Italiju, gde su dogovoreni svi detalji prevare... Prema našim saznanjima, Šubarević je od direktora bolnica i domova zdravlja zahtevao da postupke nabavke medicinskog nameštaja sprovedu što hitnije, on ih je terao da krše Zakon o javnim nabavkama. Pretpostavlja se da su Šubarević, Paunović i Akroljani, koji se inače terete za zločinačko udruživanje, imali veliku proviziju od ugovorenih poslova, dok je direktorima bilo namenjeno nešto manje... - navode u MUP-u Srbije.


Kako saznajemo u MUP-u Srbije, ove malverzacije odnose se isključivo na nameštaj koji je kupovan za opremanje zdravstvenih centara. Gradski budžet je najviše oštećen u KBC „Bežanijska kosa". Procenjuje se da je ovoj bolnici ukradeno čak oko 50 miliona dinara! Koliko su pohapšeni direktori bili bahati, najbolje pokazuje činjenica da je KBC „Bežanijska kosa" garnituru za sedenje „ginevra", koja se sastoji od sofe i dve fotelje od bambusa sa jastucima, platio čak 805.665,08 dinara, što je tada bilo više od 10.000 evra!

Milosavljević: Rezigniran sam
Ministar zdravlja Tomica Milosavljević nije hteo da komentariše hapšenje lekara.
- Nije ni u jednom društvu, ni u jednom trenutku srećna i dobrodošla činjenica kada lekari ili rukovodioci ustanova, bilo bivši ili aktuelni, budu privođeni zbog bilo čega, makar to bila sumnja. Ja kao ministar zdravlja ne mogu zbog toga da budem drugačije raspoložen nego, naravno, da budem rezigniran i zabrinut... - rekao je ministar Milosavljević.

- Kada se svi ovi i još neki sitniji artikli pomnože nekoliko puta, brzo se dođe do cifre od 50 miliona dinara, koliko iznose malverzacije u KBC „Bežanijska kosa". Međutim, to je samo za nameštaj, dok se medicinska oprema, nabavka aparata i medikamenata tek ispituju, pa je vrlo realno da bude još proširenja istrage. Realna cena ovih proizvoda je mnogo manja, fakture su naduvavane preko svake mere, predavana je fiktivna dokumentacija, samo je naplata bila stvarna... Kod nekih proizvoda cene su i udesotostručene! - navode u MUP-u Srbije, i dodaju da je ova pljačka najsličnija spornim nabavkama za aerodrom, zbog kojih je pre nekoliko godina hapšena bivša ministarka Marija Rašeta.
Naš sagovornik dodaje da je isti model lopovluka primenjivan i u drugim zdravstvenim ustanovama čiji su direktori takođe pohapšeni.
- Da li je takva praksa zaustavljena zato što je Šubarević smenjen ili su shvatili da je to što rade pogrešno, ostaje da utvrdi istraga, ali su malverzacije direktora drugih bolnica maksimalno od milion do pet miliona dinara. Jasminka Jelić je pod istragom zbog sumnje da je bez znanja nadležnih izdavala prostor pod kiriju u DZ „Palilula" i da je za to u 2008. uzeto 3,6 miliona dinara, kao i da je više od 13 miliona potrošeno za prekovremeni rad, što je budžetska inspekcija ustanovila kao prekršaj. Međutim, ti iznosi će biti predmet dopune istrage... - navode u policiji.
Berisavac: Iznenađen sam
Prema saznanjima, ovde neće biti kraj hapšenjima, jer se pod istragom nalazi još nekoliko osoba, među kojima i direktor KBC „Zemun" dr Iva Berisavac.
- Ja sam u inostranstvu na službenom putu i zaista ne znam šta se tu dešava. Poznato je šta su nam sve napakovali i kakva je hajka vođena protiv nas. Iznenađen sam... - poručio nam je juče doktor Berisavac.      

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.