Latest News

Za Tošetovu smrt dve godine robije


Vozač džipa Đorđe Đorđevski (35), koji je izazvao saobraćajku u kojoj je poginuo slavni makedonski pevač Toše Proeski (26), plakao za vreme izricanja presude u Krivičnom sudu u Skoplju
Najbolji prijatelji... Đorđe Đorđevski i Toše Proeski
Đorđe Đorđevski (35) osuđen je u sudu u Skoplju na dve godine zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo slavni makedonski pevač Toše Proeski (26)! Đorđevski, koji je za vreme izricanja presude plakao, rekao je da je već dovoljno kažnjen pogibijom Proeskog koji mu je bio kao brat.
Toše Proeski poginuo je 16. oktobra 2007. godine u sudaru na autoputu Beograd - Zagreb kod Nove Gradiške u Hrvatskoj. Džip „folksvagen tuareg", koji je vozio Đorđe Đorđevski, a u kojem su se još nalazili Toše i njegova menadžerka Ljiljana Petrović, udario je otpozadi u šleper srpskih registarskih tablica. U stravičnom sudaru Toše je poginuo na licu mesta, dok su njegovi saputnici povređeni.
Hrvatsko pravosuđe ustupilo je ovaj slučaj kolegama iz Makedonije. Sudski postupak u Krivičnom sudu u Skoplju počeo je pre godinu dana i završen je juče. Đorđevski je optužen za teško delo protiv bezbednosti u saobraćaju, a kao olakšavajuću okolnost sud je uzeo u obzir da je mlad čovek, koji nije bio osuđivan i da je bio prijatelj poginulog pevača.
- Posle završne reči usledila je kraća pauza, nakon koje je sudija izrekao kaznu Đorđu Đorđevskom. On je osuđen na dve godine zatvora zbog izazivanja teške saobraćajne nesreće sa smrtnim ishodom. U presudi se navodi da je nepromišljeno vozio i nije poštovao ograničenje brzine. Inače, za ovo krivično delo po makedonskom zakonu propisana je kazna od jedne do pet godina zatvora - kaže za Press sagovornik iz makedonskog pravosuđa.


Dok je sudija čitao presudu, optuženi Đorđe Đorđevski sve vreme je plakao.
- Toše mi je bio kao brat, njegovom pogibijom kažnjen sam za ceo život! Toše živi sa mnom i u meni. Ovo je strašna tragedija, izgubio sam brata. I posle Tošeta je Toše - govorio je kroz suze Đorđevski.
Suđenje u Skoplju trajalo je godinu dana. Glavni pretres odlagan je nekoliko puta zbog nedolaska Slaviše Kuzmanovića, vozača šlepera srpskih registarskih tablica u koji je udario Đorđevski. Đorđe Đorđevski se na suđenju branio da se branik sa prikolice šlepera bukvalno zakucao u džip kojim je upravljao i da se zbog velike brzine prikolica „šetala" levo-desno po putu.
- Nisam zaspao za volanom! Bila je magla, vozio sam brzinom od oko 100 kilometara na sat. Iz daljine sam primetio kamion, koji se pomerao sleva nadesno. Vozio sam sredinom autoputa i pokušao da ga preteknem, ali je kamion zadnjim levim točkom udario džip. Pre udesa ablendovao sam vozaču kamiona, međutim metalni branik već je ušao u krilo džipa - rekao je Đorđevski.
Advokati Đorđevskog su najavili da će uložiti žalbu na presudu, uz ocenu da je ovakva odluka suda dokaz da makedonsko sudstvo ne funkcioniše kako treba.     

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.