Latest News

Grejanje: Struja jeftinija od drva i uglja!


Za grejanje stana od 100 kvadrata sa tri TA peći mesečno potrebno oko 6.500 dinara, a na kvalitetan ugalj i drva potroši se više od 10.000 dinara
Najviše novca za grejanje i ove zime potrošiće ona domaćinstva koja lože drva i ugalj. Za stan ili kuću od 100 kvadrata, koja koriste ovaj način zagrevanja, potrebno je i više od 10.000 dinara mesečno, pokazalo je istraživanje Pressa. Struja, na drugoj strani, i dalje spada među najpovoljnije energente.
Čak i centralno grejanje kao najisplativiji način za snabdevanje toplotnom energijom, ujedno i najpraktičniji, polako gubi primat što se tiče cene u odnosu na struju. Iako su klima-uređaji sve popularnije sredstvo za grejanje stanova, stručnjak za klimatizaciju Brana Petrović kaže da je od strujnih uređaja ipak najisplativija TA peć.
Potrošnja noću
- Klima-uređaji mogu da greju, ali je kod njih značajna iskorišćenost energije samo pri temperaturama do minus 5 stepeni. One su najbolje za prelazni period godine kada nije mnogo hladno, ali uglavnom troše dnevnu struju, koja je skuplja. Za niske zimske temperature isplati se uzeti TA peć. Naročito jer se one mogu puniti noću, kada je jeftinija struja, a koristiti danju - objašnjava Petrović.

                            Cena uglja        cena centralnog grej.
Kragujevac       8.680-11.000               50,75 din/m2
Leskovac         7.000 - 9.000               36,00 din/m2
Niš                   6.200 - 10.000             62,70 din/m2
Subotica           4.900 - 9.900                   /     
Novi Sad          5.000 - 9.000               66,00 din/m2  
Beograd           7.500 - 11.000             59,60 din/m2
* cene drva se kreću od 3.000 do 4.500 dinara

Za kvalitetno grejanje kuće ili stana od 100 kvadrata potrebne su tri TA peći. Ako ih punite šest sati dnevno, potrošićete 1.900 kilovata mesečno. Zbog toga peć treba puniti noću kada je jeftina struja i na taj način ćete za grejanje potrošiti oko 6.500 dinara mesečno. Naravno, ovo ne važi u slučaju da koristite jednotarifno brojilo, i ovakav način grejanja onda ispada veoma skup, i košta čak oko 18.000 dinara mesečno!
- Grejemo se na struju već pet godina i zasad nećemo ništa da menjamo, izračunali smo da nas košta otprilike kao kad bismo uveli centralno grejanje - kaže Milica Radojković iz beogradskog naselja Karaburma, i dodaje: - Jednom TA peći zagrevamo dnevni boravak, koristimo jeftiniju tarifu, a malu sobicu i kupatilo dogrevamo grejalicom.
Za razliku od struje, grejanje na ugalj i drva je skuplje i, naravno, mnogo manje praktično. Za stan od oko 100 kvadrata tokom šest meseci grejne sezone potrebno je bar osam tona sušene „kolubare", za šta treba izdvojiti oko 68.000 dinara plus prevoz. Nije teško da se izračuna da na mesečnom nivou taj račun onda izlazi na celih 10.600 dinara za period od oktobra do marta!
- Ako koristite kvalitetan ugalj, koji košta oko 8.500 dinara za tonu, onda nema šanse da prođete sezonu sa manje od 10.000 dinara na mesečnom nivou za kuću od 100 kvadrata. Tu su i troškovi prevoza i utovara, tako da je cifra zaista velika, pa razmišljam da li je pametnije da pređem na struju - kaže Ljilja Nikitović sa Banovog brda.
Metar drva 3.500 dinara
U slučaju da se „miksuju" drvo i ugalj, kako uglavnom rade mnogi, računica je slična. Ukoliko uzmete četiri tone uglja, potrebno vam je još oko osam metara drva. Metar drva sa sečenjem staje oko 3.500 dinara, što u krajnjem zbiru iznosi oko 10.000 dinara tokom zimskih meseci.
Nešto malo manje košta ako se grejete samo na drva. Za prosečno izolovanu kuću od 100 kvadrata potrebno je 16 metara drva. Cena drva je oko 3.500 dinara po metru, na šta treba dodati i troškove cepanja i slaganja. Kada sve to podelite, ispada da vam je mesečno potrebno oko 9.500 dinara.

Grejanje stana (kuće) od 100 kvadrata
Vrsta grejanja               Cena (din.)
Centralno grejanje           5.000
TA peć                           6.600
Grejanje na gas              7.500
Peć na drva                   9.300
Peć na ugalj                  10.600
Klima                           18.000

Što se tiče gasa, kuća od 100 kvadrata troši mesečno oko 2.000 kubika za grejanje. Iako se u „Srbijagasu" razmišlja o pojeftinjenju gasa, onima koji koriste ovaj energent sa sadašnjim cenama potrebno je oko 7.500 dinara mesečno.
Uprkos tome što grejanje na gas više nije toliko jeftino kao prethodnih godina, predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić kaže za Press da je ono i dalje isplativo.
- Ako uzmete ugalj i drva, moraćete da ih utovarate, istovarate, odlažete pepeo... Kod gasa postoji i taj efekat ugodnosti, jer sve ovo ne morate da radite. Grejanje na struju donekle može biti konkurentno ovome zato što je cena struje u Srbiji socijalna kategorija - kaže Vuletić.       
Požar u sušari „kolubare" izazvao nestašicu uglja
Na stovarištima po Srbiji primetan je nedostatak nekih vrsta uglja, naročito onih koje dolaze iz Kolubarskog basena. PR „Kolubare" Predrag Videnović objasnio je za Press da su isporuke za slobodnu prodaju delimično smanjene zbog nedavnog požara u sušari basena.
- Kolubara kao prodavac uglja ispunjava sve svoje obaveze prema prioritetnim potrošačima, kao što su elektrane, škole, obdaništa i slično. I tu nema nikakvog zastoja. Prodavanje komercijalnim kupcima je druga stvar. Sva velika stovarišta u Beogradu su snabdevana u dovoljnim količinama. U maju smo imali požar u sušari, onda su kapaciteti smanjeni 10 odsto. Tako da su količine za tržište nešto manje. Mi ugalj prodajemo komercijalnim kupcima, koji posle taj ugalj dalje prodaju krajnjim potrošačima.


Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.