Latest News

Ruski Predsednik u Srbiji: Привет, Дмитрий!


Ruski predsednik danas u Srbiji, sastaće se sa predsednikom Borisom Tadićem, poslanicima u Skupštini i članovima Sinoda SPC, čuvaće ga 5.000 naših i 1.000 ruskih specijalaca iz FSB
Prijatelj Srbije... Ruski predsednik Dmitrij Medvedev
Predsednik Ruske Federacije Dmitrij Medvedev dolazi danas u zvaničnu jednodnevnu posetu Srbiji i biće počasni gost na proslavi 65. godina od oslobođenja Beograda od fašizma. Po dolasku u Beograd on će se sastati sa predsednikom Borisom Tadićem, a posle ovog sastanka očekuje se da će dvojica predsednika objaviti da će Rusija odobriti kredit Srbiji od milijardu dolara!

Tadić: Srbija će u EU koristiti Rusiji
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je uoči dolaska ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva da pristupanje Srbije u EU neće predstavljati nikakvu opasnost za Rusiju, već će joj, naprotiv, doneti samo korist.
- U EU ćemo biti najbolji prijatelj Rusije, to će biti od pomoći u svim aspektima odnosa dve države. Važan pravac saradnje između Rusije i Srbije je energetika, a Srbija je zadovoljna načinom na koji se „Gaspromnjeft" bavi modernizacijom Naftne industrije Srbije - rekao je Tadić za TV Vesti-24.

Tokom posete predsednik Medvedev će posetiti i Skupštinu Srbije, u kojoj će se obratiti narodnim poslanicima, imaće sastanak i sa članovima Sinoda SPC, gde će mu biti uručen orden Svetog Save. Pre toga u zgradi Predsedništva biće priređen ručak za visokog gosta, na kojem će biti i privrednici koji sarađuju sa Rusijom.
Predsednik Rusije biće počasni gost na svečanoj akademiji povodom 65. godina od oslobođenja Beograda (pogledajte grafiku). Medvedev neće prenoćiti u Beogradu, već će posle akademije u Centru „Sava" krenuti nazad za Moskvu.
Blokada ulica
Prema rasporedu predsednik Medvedev stiže u Srbiju u 11 sati. Potom ide na sastanak u Palatu „Srbija" sa našom delegacijom koji će trajati 55 minuta. Tome će prethoditi susret  dvojice predsednika Dmitrija Medvedeva i Borisa Tadića „u četiri oka" od 15 minuta. Predsednik Medvedev će u Dom narodne Skupštine doći nešto posle 16 sati, održaće 20-minutni govor, posle kojeg je predviđen koktel koji treba da traje pola sata.
Ruskog predsednika u Srbiji obezbeđivaće 5.000 srpskih i još 1.000 ruskih specijalaca, pripadnika jedinice PSB (Prezidentskaja služba bezopasnosti), koja je sastavni deo Federalne službe bezbednosti. Avioni Vojske Srbije prvi će dočekati Medvedeva pri ulasku u vazdušni prostor Srbije i naši lovci će dopratiti ruski predsednički avion „iljušin IL-96-300" do Aerodroma „Nikola Tesla". Predsednik Rusije kroz Beograd će se voziti u automobilu „Zil 419052", teškom 5,5 tona, i u pratnji više od dvadeset vozila.
Veliki broj ulica Beograda će do večernjih sati biti blokiran zbog ove posete. Gradska uprava saopštila je da će se zbog posete predsednika Rusije „saobraćaj odvijati po posebnom režimu". Ulice kojima bude prolazila kolona sa ruskim predsednikom biće zatvorene za saobraćaj, a većina će biti i blokirana za pešake. Vozila gradskog prevoza neće menjati trase, sem kad ulice budu zatvorene. Tada će linije biti preusmerene, a polasci pomereni na najbliže stanice. Garaža kod Vukovog spomenika, Centra „Sava" i aerodroma biće zatvorene.

Medvedev će se voziti u autu „ZIL419052"

Novo groblje u Beogradu danas će biti zatvoreno zbog polaganja venaca na Grob oslobodilaca Beograda. Zbog ove posete u Beogradu se očekuje velika gužva i zbog toga što će sva javna preduzeća normalno raditi, za razliku od maja, kada je u poseti Srbiji bio potpredsednik SAD Džozef Bajden, kada je za većinu radnika bio neradan dan.
I spomenik Puškinu
U čast dolaska ruskog predsednika danas će u parku kod Vukovog spomenika biti otkriven spomenik Aleksandru Puškinu, koji je poklon Saveza književnika Rusije Beogradu. Na Filološkom fakultetu otvara se Ruski centar, a Društvo rusko-srpskog prijateljstva organizuje u centru Beograda akciju pod nazivom „Hvala, Rusijo".

Kremlj: „Južni tok" i trgovina
Zvanični Kremlj ukazuje na nameru Medvedeva da tokom razgovora sa predsednikom Tadićem posveti posebnu pažnju realizaciji velikih zajedničkih projekata.
- Naglasak ruske strane biće stavljen na realizaciju velikih projekata u oblasti trgovinsko-ekonomske saradnje. Predsednici dve zemlje treba i da podvuku značaj ispunjavanja dogovora u oblasti nafte i gasa, između ostalog, poštovanja parametara izgradnje kraka gasovoda „Južni tok", opremanja skladišta gasa „Banatski Dvor" i modernizacije NIS-a - navodi zvanična Moskva. Prema podacima Moskve, prošle godine robna razmena između dve zemlje bila je 4,044 milijarde dolara.

Na kraju, udruženje kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji uputilo je molbu ruskom ambasadoru u Srbiji Aleksandru Konuzinu i ministru spoljnih poslova Srbije Vuku Jeremiću da ruski predsednik Dmitrij Medvedev primi njihovu delegaciju. Udruženje u molbi podseća da je sa Kosova i Metohije od 1999. godine do danas proterano 250.000 Srba i drugih nealbanaca, da je kidnapovano i ubijeno više od 2.500, uglavnom civila, i da se o sudbini 548 kidnapovanih Srba još ništa ne zna.
11:00 Aerodrom Nikola Tesla : Očekivani dolazak oko 11:00 avionom „Iljušin IL-96-300PU"

11:30 Palata Srbija Razgovor sa predsednikom Borisom Tadićem i delegacijom Srbije

13:40 Groblje oslobodilaca Polaganje venaca oslobodiocima Beograda

14:30 Predsedništvo Radni ručak

16:10 Skupština Srbije Obraćanje poslanicima

17:00 Patrijaršija Susret sa Sinodom SPC i uručenje ordena Svetog Save

18:00 Sava centar Svečana akademija povodom 65 godina oslobođenja BGD

S. Vojino

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.