Latest News

Dinkić: Izlazimo iz krize početkom 2010.


Srbija će izaći iz recesije najkasnije u prvom tromesečju 2010. godine, rekao je juče ministar ekonomije Mlađan Dinkić, ali će građani osetiti boljitak tek 2011.
Optimista... Mlađan Dinkić
Dinkić je naglasio da je izlazak iz krize „dobra vest, ali da nas čeka još mnogo posla". On je istakao da je zaustavljen pad privrednih aktivnosti iz prve polovine godine, i da se u trećem kvartalu očekuje oporavak koji će biti još vidljiviji krajem godine.
- Situacija u Srbiji se stabilizovala, i vidi se svetlo na kraju tunela. Građani će poboljšanje životnog standarda osetiti tek od 2011. - rekao je Dinkić.
Prema njegovim rečima, ove godine će pad bruto domaćeg proizvoda biti tri odsto, što je manje nego što je predvideo Međunarodni monetarni fond, čija projekcija se kreće oko četiri odsto.
- Ukupni budžetski deficit će ove godine biti 4,5 odsto BDP-a, što je ispod proseka evro zone gde deficit u proseku iznosi oko šest odsto. Država će u 2010. godini raditi na smanjenju deficita, ali ne treba očekivati spektakularne rezultate. Ukupni budžetski deficit sledeće godine trebalo bi da iznosi četiri odsto - rekao je Dinkić.
On je najavio i da će država smanjiti emitovanje hartija od vrednosti, i zameniti ih jeftinijim izvorima za punjenje budžeta jer Srbija ima sredstava za pokrivanje budžetskog deficita do kraja ove i iduće godine.
- Srbija ima 758 miliona evra u rezervama Narodne banke Srbije. Pošto se očekuje da će naredne godine deficit budžeta iznositi četiri odsto, za njegovo pokrivanje biće potrebno 1,6 milijardi evra. Srbija ima ugovorene zajmove za jednu milijardu evra, a dobićemo 400 miliona dolara od Svetske banke, 300 miliona evra od Evropske unije i 211 miliona evra za Koridor 10, dok ćemo ostatak pokriti kreditom od Rusije - rekao je ministar.  
(E. P.)

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.