Latest News

Poslanica SPC: Božić ispunjen radosnom tugom


Ovoga Božića smo posebno ispunjeni radosnom tugom što nas je ostavio naš veliki patrijarh Pavle, i preselio se sa zemlje na nebo, naglašava se u poslanici koju je ove godine potpisao mitropolit Amfilohije. Ne gubimo nadu da će Bog prosvetiti razum onih koji imaju vlast nad državama i narodima; da preispitaju svoje odluke o Kosovu i Metohiji. Jedino tako će se obnoviti mir i zajedništvo na Balkanu i u Evropi
Mitropolit Amfilohije
Hristos je rođenjem sav ljudski život učinio svetim...Mitropolit Amfilohije
Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, čuvar trona srpskog patrijarha, sa svim arhijerejima SPC u ovogodišnjoj Božićnoj poslanici apeluje na verni srpski narod da živi u bratoljublju i bogoljublju i jevanđelskoj skromnosti, od dela ruku svojih, držeći se novozavetnog učenja: nikada da ne činimo drugima ono što ne želimo da nama drugi čine...
Podsećajući da je praznik Božića celokupnu ljudsku istoriju podelio na dva dela - na iščekivanje i spasenje, u Božićnoj poslanici se podseća na nedavnu smrt patrijarha srpskog Pavla:
Patrijarh Pavle
„Ovoga Božića posebno smo ispunjeni radosnom tugom što nas je ostavio naš veliki patrijarh Pavle i preselio se sa zemlje na nebo. Duboko verujemo da će on, po slobodi darovanoj mu od Boga, sa svima svetima iz roda našega nastaviti da se moli za našu Crkvu i naš raspeti narod, zajedno sa Svetim Savom, Svetim Simeonom Mirotočivim i svim svetim precima našim, koji su prepoznali i primili patrijarha Pavla kao svoga i sebi ravnoga.
Gospod dolazi...
I ovoga Božića se sećamo svih nevoljnika, stradalnika i prognanika i svih onih kojima je učinjena bilo kakva nepravda; njih želimo da utešimo rečima: Hristos se rodi! Radujte se, jer evo Gospod dolazi da obriše svaku ljudsku suzu (v. Otk 21,4).
Svojim Rođenjem na zemlji Hristos je sav ljudski život - od začeća do smrti i vaskrsenja - učinio svetim. Zato nas Božić opominje da ne dižemo ruku na plodove utrobe svoje, već da živimo shodno zapovesti Božjoj: „Rađajte se i množite i napunite zemlju" (1. Moj 1,28). Poštovanjem ovog blagoslova Božjeg prestao bi plač Rahilje nad našim narodom i nad našom decom koje više nema (v. Mt 2,18), a procvetao bi život koji je neugasivo zasijao iz vitlejemske pećine.
I ovoga Božića smo zajedno sa svojom braćom i sestrama na Kosovu i Metohiji, kolevci našega naroda. Poručujemo im u ljubavi Hristovoj da se vrate svojim kosovskim ognjištima i ostanu da žive sa svojim svetinjama, čuvajući naše Kosovo, „grdno sudilište". Ne gubimo nikad nadu da će Bog prosvetiti razum onih kojima je danas predao u ruke zemnu moć i vlast nad državama i narodima; da, u duhu pravde Božje i ljudske, preispitaju svoje nepravedne odluke o Kosovu i Metohiji. Jedino tako će se obnoviti mir i zajedništvo na Balkanu i u Evropi i vratiti ugroženo dostojanstvo pravoslavnom srpskom narodu. Molimo se, takođe, da novorođeni Knez mira iskoreni rat, nasilje i nepravdu svuda u svetu, kako bi se konačno zacarili mir i pravednost među svim ljudima i narodima zemaljskim.
Ugrađeni smo u Evropu  
Punoću našeg bogoljubivog naroda pozdravljamo vitlejemskim pozdravom, poručujući mu da čuva svoju pravoslavnu veru, svoj jezik i svoje pismo, ma na kojem kontinentu živeo. Mi Srbi smo drevni hrišćanski narod, jer smo kroz kirilo-metodijevsko krštenje i svetosavsku prosvetu postali deo kulture svecelog hrišćanskog sveta. Mi smo na taj način ostavili neizbrisiv pečat u istoriji i civilizaciji savremene Evrope i sveta, ugradivši sebe, jednom za svagda, u njihovu budućnost.
Sažimajući nam veliku i nadumnu tajnu Božića, Sveti Grigorije Bogoslov kaže: „To je naše svetkovanje. To danas praznujemo: Božji dolazak ljudima - da bismo mi Bogu došli; ili da kažem pogodnije: vratili se. Da svučemo sa sebe starog čoveka i u novoga se obučemo i, kao što smo u Adamu umrli, tako u Hristu da oživimo, da se sa Hristom zajedno rodimo, i saraspnemo, i sapogrebemo, i savaskrsnemo..."
Završavajući svoju božićnu poslanicu rečima ovog bogomudrog oca Crkve, pozdravljamo sve vas, draga deco duhovna, i sve ljude, i sve narode, sveradosnim vitlejemskim pozdravom i pozdravom mira:
Mir Božji - Hristos se rodi!

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.