Latest News

Bogdanu Dikliću nagrada "Pavle Vuisić"

Za ukupan doprinos filmskoj umetnosti, Udruženje filmskih umetnika Srbije nagradu "Pavle Vuisić" dodelilo je ove godine glumcu Bogdanu Dikliću. Nagrada se tradicionalno dodeljuje na niškim "Filmskim susretima", koji ove godine počinju 22. a završavaju se 28. avgusta.

bogdan_diklic.jpg

Ovogodišnji dobitnik Nagrade "Pavle Vuisić" za ukupan doprinos filmskoj umetnosti je glumac Bogdana Diklić, saopštio je organizator 44. "Filmskih susreta" u Nišu.

Odluku o dodeli nagrade "Pavle Vuisić" donosi Udruženja filmskih umetnika Srbije, na osnovu predloga poslednja tri dobitnika te nagrade, koja se tradicionalno dodeljuje na niškim "Filmskim susretima" od 1994. godine. Ranije je ta nagrada nosila naziv "Slavica".

Savet 44. "Filmskih susreta" imenovao je žiri ovogodišnjih glumačkih ostvarenja, koji čine glumica Dara Džokić, predsednik, i članovi Isidora Minić i Goran Sultanović.

Na kraju Festivala, koji počinje 22. avgusta, a završava se 28. avgusta, žiri će saopštiti dobitnike zvaničnih nagrada: gran prija "Naisa" za najbolje ovogodišnje glumačko ostvarenje u srpskom filmu, kao i nagrade "Car Konstantin" i "Carica Teodora", koje se dodeljuju za najbolju mušku i žensku ulogu.

Žiri će odlučivati i o dodeli povelja za izuzetnu mušku i žensku ulogu, kao i o nagradama za najuspešnije ostvarene epizodne uloge (mušku i žensku), a biće proglašen i najuspešniji debitant.

Na osnovu pravilnika festivala, žiri će specijalnu nagradu moći da dodeli, prvi put, i stranom glumcu za ostavernu ulogu u srpskom filmu.

Novčani iznos "Naise" ove godine je 180.000 dinara, dobitnici nagrada za najbolju mušku i žensku ulogu dobiće po 130.000 dinara, nosioci povelja po 100.000 dinara, a najbolji epizodisti i najbolji debitant biće nagrađeni sa po 80.000 dinara.

Na ovogodišnjem niškom festivalu biće prikazano 14 filmova, od toga osam premijera. Savet festivala usvojio je i bogat program pratećih manifestacija.

Večeras će na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi, u najavi zvaničnog programa od subote, biti prikazan film "Maradona" Emira Kusturice, kao poklon-film niškoj publici, najavljeno je iz Niškog kulturnog centra, koji je i organizator susreta glumaca.


TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.