Latest News

ZAPUŠTENI PLACEVI U CENTRU GRADA „Džungle“ iza ograda


Autor: MAJA KERANOVIĆ | 27.08.2009. - 09:39
U centru prestonice nalaze se obrasli i zapušteni placevi za koje sugrađani sumnjaju da su „leglo” ambrozije, biljke kojoj se pripisuje da je izazivač ozbiljnih alergija. Zapušteni placevi nalaze se u Bulevaru oslobođenja, u Ulici kneza Miloša gotovo do Sarajevske, kao i u Beogradskoj. Najčešće su to gradilišta, na kojima izgradnja objekata većih od 800 kvadrata nije počela ili je stopirana, jer investitori nemaju potrebne dozvole. 


Sa leve strane Bulevara oslobođenja od Slavije, skoro do Ohridske ulice, nalaze se ograđena gradilišta na kojima se godinama ništa ne gradi. Međutim, stanari obližnjih zgrada imaju pogled na travu koja doseže do metar na broju 13, dok se u blizini broja 31 širi nesnosan miris sa zapuštenog gradilišta. Takođe, zapušteni plac, koji je u vlasništvu firme u stečaju, nalazi se i u Beogradskoj ulici.
- U Bulevaru su parcele koliko toliko uredne jer je vlasniku naloženo da očisti plac. Mi s vremena na vreme naložio da se očisti i parcela u Beogradskoj, a poslednji put zatekli smo šporet koji je bio bačen sa četvrtog sprata... Ukoliko vlasnik neće da očisti parcelu sam, onda zovemo gradsku čistoću i to onda fakturišemo firmi ili vlasniku - ističe Đorđe Belamarić, član opštinskog veća i naglašava da ne postoji nijedna prijava da na teritoriji Vračara ima ambrozije.
U Ulici kneza Miloša osim obraslih ruševina Generalštaba i Saveznog MUP-a, preko puta, nedaleko od ambasada nalaze se i dva zapuštena placa, od toga jedan poput „prašume” odmah pored ambasade Poljske. Stanari iz Sarajevske ulice koji gledaju na ovaj plac sumnjaju da je leglo ambrozije. Međutim, u komunalnoj inspekciji Opštine Savski venac navode da su primili samo jednu usmenu prijavu i to za parcelu gde se nalazi trafostanica u Sarajevskoj ulici, ali da je tamo sve pokošeno i da nije pronađena ambrozija.
- Vodi se puno postupaka, kako bismo pronašli vlasnika ili korisnika parcela. Zahvaljujući „Zelenilu“ očišćene su neke parcele. Ambrozija je primećena na parcelama u Ulici Velisava Vulovića, a ono što se proširilo na javnoj površini uklonilo je „Zelenilo“. Primećeno je i kod pružnog pojasa kod Careve ćeuprije, a sa Železnicom je dogovoreno da očiste. Takođe i sporadično po nekoj bašti, a građani bi sami mogli za to da se angažuju- istču u komunalnoj inspekciji Opštine Savski venac.
Mileta Zarić, šef odseka za komunalnu inspekciju Opštine Stari grad kaže da na teritoriji opštine nema placeva koji su obrasli u korov, ali da je bilo parcela koje su deponije šuta i otpada.
- Ukoliko ne utvrdimo ko je vlasnik placa ili ko je to uradio mi vršimo izvršenje na NN lice i Opština o svom trošku očisti te površine. Na Dorćolu, između tramvajskih šina pronađeno je nešto ambrozije, a radnici GSP su to počupali - navodi Zarić.
Uništeno 30 odsto ambrozije
U Sekretarijatu za komunalno stambene poslove kažu da ambrozije najmanje ima u centru grada (Savski venac, Vračar i Stari grad), a prema periferiji sve više. Masovno se javlja na obradivom poljoprivrednom zemljištu na periferiji grada i na neuređenom zemljištu koje se ne održava i na kojem se obavljaju različiti građevinski i hidrotehnički radovi. Od početka avgusta u akciji suzbijanja i uništavanja ove biljke do danas je izvršeno mehaničko uklanjanje i hemijsko tretiranje ambrozije na oko 30 odsto planiranih površina na teritoriji opštine Palilula, Zvezdara, Novi Beograd i Zemunu.
Objavio: Blic

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.