Latest News

Zalogaji prepuni zdravlja

Zalogaji prepuni zdravlja
SPECIJALITETI RUSKE KUHINJE


Testa bogata nadevima i potaži od povrća u isto vreme su i ukusni i zdravi, a način na koji ćete ih dekorisati pred služenje zavisi samo od vaše mašte i inspiracije

Kada je Tolstoj pokušavao da opiše rusku trpezu, nije ni slutio da je dao ubedljivo najbolji opis kroz krilaticu „šči i kaša - hrana naša“. Raznovrsnost tradicionalne ruske kuhinje obezbedila je boršču, piroškama, rasoljniku i gurmanskim salatama mesto u jelovnicima gotovo svih restorana u svetu. Njihove „varijacije na temu“ poznatih jela, baziranih na raskošnoj paleti povrća i žitarica nalaze se i u kartama vegetarijanskih restorana, dok je najpoznatiji specijalitet od testa - piroška - odavno postao neizostavan u ponudi pekara na svim meridijanima.
Bogati nadevi koji svako jelo čine sočnim u isto vreme su i veoma zdravi, tako da je izbor ukusnog i energetski izbalansiranog ručka, kad su ruski specijaliteti u pitanju, apsolutno nepogrešiv za šta god da se odlučite.

Boršč (za četiri osobe)

Sastojci:

- 500g junetine
- 200g kupusa
- 500g cvekle
- 1 šargarepa
- 1 koren peršuna
- 1 glavica crnog luka
- tri krompira
- 3 paradajza
- 50g šunke
- 1 kašika brašna
- 1 kašika ulja
- čaša kiselog mleka
Priprema:
Juneće meso iseckajte na kockice, a kupus na rezance, pa ih kuvajte sat vremena. Cveklu, šargarepu, peršunov koren i crni luk iseckajte na kolutiće, pa ih dinstajte petnaestak minuta. Potom povrće dodajte junetini i kupusu. Pripremite zapršku od brašna i ulja, pa je sipajte u boršč. Dodajte oljušten krompir i paradajz i kuvajte dok sve povrće ne postane meko.
Pre serviranja, u boršč sipajte čašu kiselog mleka.
Vreme pripreme: 75 minuta

Energetska vrednost 468 kalorija

Umak od vrganja (za četiri osobe)

Sastojci:
- 250g svežih pečuraka
- 2 kašike margarina
- 1 kašika brašna
- sok od pola limuna
Priprema:
Pečurke operite i iseckajte na tanke listiće, pa ih spustite u tiganj u kome ste prethodno zagrejali malo margarina. Dodajte brašno i sok od pola limuna, pa dinstajte desetak minuta. Služite sa nadevenim piroškama.
Vreme pripreme: 20 minuta

Energetska vrednost 216 kalorija

Potaž od karfiola

Sastojci:
- 500g karfiola
- 500g junetine
- 100g šargarepe
- 100g maslaca
- 1 koren celera
- pola šolje kiselog mleka
- so, biber
Priprema:
Iseckajte juneće meso na kocke, pa ga propržite na maslacu. Dodajte mu karfiol razdvojen na cvetiće, isečenu šargarepu i celer, nalijte vodom i kuvajte dok svi sastojci ne omekšaju. Napravite zapršku, sipajte je u potaž i još malo prokuvajte. Pre serviranja, sipajte ohlađeno kiselo mleko i potaž pospite mlevenim biberom.
Vreme pripreme: 50 minuta

Energetska vrednost 407 kalorija

Desert od kestena

Sastojci:
- 600g kestena
- kristal šećer
- 300g slatke pavlake
- kesica vanilin šećera

Priprema:
Zasecite koru kestena na nekoliko mesta, pa ih stavite u tepsiju i pecite pola sata na blagoj vatri. Kad se kestenje ohladi, očistite ga od kore i sameljite na mašini za mlevenje mesa. Dodajte kristal šećera po ukusu, kesicu vanilin šećera i dobro izmesite. Kesten pire sipajte u čaše ili staklene činijice i ukrasite umućenom slatkom pavlakom.
Vreme pripreme: 45 minuta
Energetska vrednost 531 kalorija

Piroške (za četiri osobe)

Sastojci:
- 500g brašna
- šolja mlakog mleka
- 2 jaja
- 4 kašike šećera
- kašika soli
- 100g putera
- 20g kvasca
Priprema:
U četvrtinu šolje mlakog mleka razmutite kvasac sa kašičicom šećera i kašikom brašna, pa ostavite da nadođe. Zatim dodajte preostalo brašno, puter, žumanca, mleko, so i sneg od dva belanca. Testo mesite dok ne počne da se odvaja od zidova suda, pa ga pokrijte i držite na toplom mestu sat vremena.
Nadev za piroške odaberite po želji. To može da bude običan sir, seckana šunka, dinstano mleveno meso, dinstane pečurke..., a ukoliko više volite slatke piroške, možete ih nadevati džemom, medom ili bilo kojim slatkim kremom. Piroške se prže u dubokom ulju i služe uz većinu glavnih jela ili umaka.
Vreme pripreme: 120 minuta
Energetska vrednost 407 kalorija


TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.