Latest News

EPIDEMIOLOG PREDRAG KON ZA AGENCIJU BETA Ne očekujemo naglo širenje gripa i zatvaranje škola

Autor: Beta | 22.08.2009. - 11:16
Ne očekujemo naglo širenje gripa i zatvaranje škola

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da se ne ocekuje zatvaranje škola zbog oboljevanja od novog virusa gripe i upozorio da je najvažniji ostanak kod kuće tokom bolesti. Kon je agenciji Beta rekao da je za pravovremeno reagovanje najvažnije da se se prati izostajanje đaka iz škola i zaposlenih sa radnih mesta zbog obolevanja od novog gripa.

Imajući u vidu sadašnju situaciju u Srbiji, ne očekujem da će škole biti zatvarane u septembru, ali se mora uspostaviti sistem za praćenje oboljevanja od novog gripa, kazao je Kon, koji je i predsednik Posebne radne grupe Ministarstva zdravlja za implementaciju plana aktivnosti pre i u toku pandemije gripa. On je naveo da bi zdravstvene službe sa školskim upravama trebalo na lokalnom nivou da prate izostajanje sa nastave zbog gripa, o čemu će javnost biti obaveštavana. Prema rečima Kona, ukoliko zaraženi ne budu izlazili iz kuće tokom bolesti neće uopšte biti potrebe za zatvaranjem škola ili firmi, a ne može se pouzdano reći na koliko vremena bi se one zatvarale ukoliko bi do toga došlo.
"Pojava novog gripa u većem obimu može se očekivati na zimu, s obzirom da se leti povlači i nema izrazito epidemijski potencijal. Najvažnije je da se ne ide bolestan u školu i na posao i ako to naučimo neće biti potrebe za zatvaranjem škola i firmi", kazao je Kon. On je naveo da sva dešavanja vezana za novi virus pokazuju da se radi o prirodnom procesu i da su neosnovana razmišljanja da je on proizvod farmaceutskih kuća zbog dobiti od prodaje lekova.
"Na osnovu dosadašnjih saznanja može se reći da je novi virus nešto sa čime se čovečanstvo može suočiti i sa čime će moći da izađe na kraj", rekao je Kon. Prema njegovim rečima, ima dovoljno lekova za lečenje teških i umereno teških slučajeva, a za lakše forme nisu potrebni jer se one leče kao i sezonski grip. Upitan o rezultatima ankete iz Velike Britanije, gde je registrovan najveći broj zaraženih u Evropi, a koji pokazuju da je dve trećine medicinskih sestara odbilo da se vakciniše protiv virusa H1N1, Kon je ocenio da će se to promeniti i da je taj stav posledica nepoznavanja procesa, kao i značaja vakcinacije. "Vakcinacija nije značajana samo za ovu sezonu već i za duži period jer će ovaj virus i u buduće biti sa nama", dodao je on.
Prema njegovim rečima, novi virus na rizične grupe stanovništa deluje kao i sezonski, a iskustvo je pokazalo da su deca daleko manje primana na hospitalizaciju iako često obljevaju. Kon je kazao i da je dobro što na festivalu u Guči nije registrovan nijedan slučaj oboljevanja od gripe, ali da je malo verovatno da virusa nije bilo.
"Sigurno nije bilo izrazitih kliničkih slika, jer smo postavili epidemiološki nadzor tako da bi se to otkrilo. Dobro je što nije registrovan nijedan slučaj", kazao je on. Prema njegovi rečima, loša vest je pojavljivanje novog virusa gripa kod ćurki u Čileu.
"To je loša vest, ali možemo da se nadamo da će to ostati kao ograničena pojava i najvažnije je da je to otkriveno jer se onda mogu preduzimati mere", kazao je Kon.
On je istakao da je realno najteža moguća situacija rekombinacija novog virusa sa ptičijim virusom gripa i dodao da je dosta vremena prošlo od pojave novog virusa te da je dobro što takvih rekombinacija do sad nije bilo.

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.