Latest News

Građanima po 2.500 dinara u akcijama NIS-a


Prema odluci Vlade, građani i radnici NIS-a dobiće do kraja godine po pet besplatnih akcija čija je pojedinačna vrednost 500 dinara. Tokom 2010. biće podeljene i akcije EPS-a, Telekoma, Beogradskog aerodroma, Jata i Galenike
Konačno... Građani će akcije Naftne industrije Srbije moći da prodaju do kraja godine
Vlada Srbije usvojila je juče odluku o podeli besplatnih akcija Naftne industrije Srbije (NIS) građanima, sadašnjim i bivšim radnicima te kompanije, izjavio je državni sekretar za privredu i privatizaciju Nebojša Ćirić. Prema odluci Vlade Srbije, građani će dobiti po pet akcija NIS-a, čija je nominalna vrednost po 500 dinara.
Pravo na akcije NIS-a ima 4.798.615 građana i 21.737 zaposlenih i bivših zaposlenih u toj kompaniji. Građani će dobiti ukupno 23.993.075 akcija, a zaposleni i bivši zaposleni 6.548.892.
Ćirić je rekao da ta odluka predstavlja prvi korak u ispunjenju obećanja i zakonske obaveze kojom je predviđeno da besplatne akcije dobiju svi građani Srbije koji ih nisu dobili ranije, od početka privatizacije i tranzicije.
- U ovom slučaju građani će dobiti akcije NIS-a, a kasnije i akcije drugih preduzeća koja su među najvrednijima u srpskoj ekonomiji. Prema tome, te akcije će imati najveću vrednost - kazao je Ćirić.
Tek početak procesa
Kako je naveo, do kraja septembra bi državni organi, Agencija za privatizaciju, Centralni registar za hartije od vrednosti i Komisija za hartije od vrednosti trebalo da završe sve potrebne pravne radnje i da građani i zaposleni dobiju vlasničke račune na koje će im biti prenete akcije.
Nakon toga, precizirao je, upravni organi i Skupština akcionara NIS-a trebalo bi da donesu neophodne odluke da bi se i formalno omogućilo građanima da trguju akcijama ili da ih zadrže.
- Građani će najkasnije do kraja godine imati mogućnost da prodaju akcije - kazao je državni sekretar za privredu i privatizaciju Srbije.
U toku je izrada izmena i dopuna Zakona o besplatnim akcijama, kazao je Ćirić, i dodao da se očekuje da će to biti usvojeno najkasnije do kraja godine.
- To će omogućiti da u prvoj polovini 2010. godine građani i zaposleni i bivši zaposleni u preostalih pet preduzeća i pre formalne privatizacije dobiju besplatne akcije - istakao je on.
Ćirić je podsetio da je reč o akcijama „Elektroprivrede Srbije", „Telekoma", beogradskog aerodroma „Nikola Tesla", „Jat ervejza" i farmaceutske kompanije „Galenika". On je dodao da bi tender za prodaju dela kapitala „Galenike" trebalo uskoro da bude raspisan.
Uključenje akcija NIS-a na Beogradsku berzu biće od velikog značaja za dalja kretanja na srpskom tržištu kapitala, izjavila je za Press direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić.
Oživeće berza
- Reč je o kapitalno velikoj kompaniji koja pripada energetskom sektoru i kao takva je privlačna finansijskim investitorima. Uključenje akcija NIS-a na Berzu značajno će pojačati tržišnu kapitalizaciju, a takođe se može očekivati pojačana investiciona aktivnost domaćih i stranih investicionih fondova.
Dostanićeva kaže da bi podela akcija NIS-a u načelu trebalo da bude dobra vest za berzansko tržište Srbije, ali da će konkretni efekti moći da se sagledaju tek nakon upoznavanja s detaljima kao što je, recimo, odabir tržišta NIS-a (berzansko ili vanberzansko), odnos menadžmenta NIS-a prema investitorima, odnosno nivo i kvalitet njihovog informisanja, kao i kvalitet korporativnog upravljanja, politika kompanije u pogledu otkupa akcija i slično.
Dostanić: Pažljivo i bez zaletanja!
Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić savetuje građane da pažljivo prouče sve aspekte pre nego što donesu svoju odluku o prodaji akcija.
- Imajući u vidu tenziju kreiranu oko „podele besplatnih akcija", u ovom trenutku čini se da je najvažnije upoznati građane s pravom veličinom rizika, zasad očekivane masovne prodaje u prvim danima trgovanja akcijama NIS-a - kaže Dostanićeva.
- Nadalje, građani bi, osim toga što su postali vlasnici akcija, trebalo da imaju određena minimalna predznanja o mehanizmima na kojima počiva berzanska trgovina da bi se izbegle greške i razočaranja, ali i neopravdane finansijske gubitke - upozorava čelnica Beogradske berze.
Ona podseća da bi, osim upoznavanja s Berzom, građani trebalo da budu upoznati i sa mogućnošću izbora brokerskih kuća kojima će poveriti svoje prodajne, ali i kupovne naloge za trgovanje.
- Takođe, izbor različitih vrsta naloga za trgovanje je deo osnovnog paketa minimalnih znanja kojima bi građani trebalo da ovladaju pre nego se upuste u berzansku odiseju - kaže Dostanićeva.
Nikako se, tvrdi ona, ne sme zaboraviti podučavanje građana na temu načina prikupljanja informacija i obaveštenja, počev od informacije o datumu uključenja na Berzu i datumu početka trgovanja, načinu obaveštavanja o stanju na tržištu, to jest odnosu ponude i tražnje, postignutih cena i slično.
- Svakako, informacije na osnovu kojih se donosi investiciona odluka, odnosno da li prodati i kada, da li kupiti, pošto prodati ili kupiti i slično, spadaju u ključne informacije za donošenje lične odluke - kaže Gordana Dostanić.
(N. S. - AG.)
Objavio: Press

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.