Latest News

Sporazum Srbije i Kine iznenadio svet

Potpisivanje sporazuma sa Kinom, kakav imaju samo Rusija, SAD, Brazil i Južnoafrička Republika, od ogromnog značaja za Srbiju, smatraju analitičari. Zapad iznenađen novim „strateškim partnerstvom"

Crveni tepih... Predsednik Hu Đintao dočekao Tadića uz sve počasti

Srbija je potpisivanjem izjave o strateškom partnerstvu sa Kinom postala tek peta država u svetu koja je svoje odnose sa ovom zemljom podigla na tako visok nivo. Prethodno je Kina u strateško partnerstvo stupila samo sa SAD, Rusijom, Brazilom i Južnoafričkom Republikom, pa je takav aranžman i sa Srbijom iznenadio ceo svet.

Reakcije:

- Suzana Grubješić (G17 Plus): Poseta srpske delegacije Kini vrlo je značajna. I to posebno iz aspekta uspostavljanja i unapređenja privredne saradnje.

- Aleksandar Vučić (SNS): Mi nemamo ništa protiv saradnje sa Kinom, ali dobili smo manje od očekivanog. Umesto državnog, dobili smo komercijalni kredit. A ne znamo ni šta konkretno podrazumeva taj strateški sporazum!

- Miloš Aligrudić (DSS): Uopšteno gledano, za državu je ovo dobro, ali što se Borisa Tadića tiče, mislim da je to njegov marketinški trik!

- Zoran Krasić (SRS): Tadić ima svoju zakonomernost! Kritikovao je prethodnu vladu što se okreće Rusiji, Kini i Indiji, a sada se on, koji je koračao samo ka EU i SAD, okreće Pekingu! Ne znam u šta da verujem.

- Aleksandar Jugović (SPO): Sporazum stavlja do znanja da je Kina spremna da ulaže u Srbiju. A štampanje markica s likom Borisa Tadića pokazuje ogroman značaj koji Kina pridaje ovoj poseti, ali i respekt prema predsedniku Srbije.

Boravak srpske delegacije u Pekingu posebno je izazvao veliku pažnju na Zapadu. Britanski javni servis BBC napravio je temu o potpisivanju sporazuma Srbije i Kine, u kojoj je pokušao da objasni kako je moguće da je Srbija praktično izrasla u prvog ekonomskog i političkog partnera Kine u Evropi.

Peking preko Srbije ulazi u EU

Dopisnik slovenačkog „Dela" iz Pekinga Zorana Baković istakla je za BBC da je veoma bitno što se Srbija geografski nalazi na strateški važnom mestu.

- Kina je veoma zainteresovana da deo svojih velikih deviznih rezervi uloži u Evropu, a budući da sa ulaganjima u EU ima dosta problema, Peking sada traži male partnere. Ideja je da se Kina ulaganjem u takve zemlje pokaže kao pouzdan partner koji će kasnije moći da ulaže i u EU, i zbog toga je zemlja poput Srbije dragocena za Kinu. Upravo zato su politički odnosi dve zemlje podignuti na visok nivo. Zajednička izjava Hua i Tadića, koja odnose Srbije i Kine definiše kao strateške, od ogromnog je značaja - rekla je Bakovićeva.

I spoljnopolitički analitičar Bratislav Grubačić ocenjuje da je strateško partnerstvo sa Kinom „vrlo važna stvar za Srbiju".

- Naročito zbog činjenice da je Kina tako značajan sporazum potpisala sa malom državom, kao što je naša. To dovoljno govori o tome koliko je ova poseta uspešna - rekao je Grubačić. Na pitanje da li bi ovaj sporazum mogao da ugrozi odnose Srbije i Zapada, Grubačić kaže da bi „mogao, ali da ne mora".

- Lično mislim da će Zapad pratiti kako će se razvijati odnosi Srbije i Kine, pre svega u političkom smislu, odnosno da li će to značiti i udaljavanje Beograda od SAD, EU i NATO-a - rekao je Grubačić.

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.