Latest News

Švedski sto na vojvođanski način


STRANI TURISTI I OVOG LETA „OPSEDAJU“ TOŠINU KUĆU U SREMAČKOM JARKU


Za goste iz celog sveta organizuju narodno veselje uz tamburaše, pesmu, igru i razne kulinarske đakonije

Selo Jarak u Sremu čitavog leta opsedaju strani turisti, Danci, Šveđani, a dolaze i Grci, Italijani i Turci. Na krstarenju balkanskim zemljama luksuznim turističkim brodovima, u Beogradu stranci provode jedan dan i posle razgledanja Knez Mihailove, Beogradske tvrđave, Hrama Svetog Save odlaze i do Tošine kuće u Jarku, gde se organizuje narodno veselje. Na seoskom domaćinstvu, uz zdravicu i muziku tamburaša, goste dočekuje Teodor Šestanović, poznatiji kao Toša, i upoznaje ih sa svim članovima porodice. U stilu tradicionalnog srpskog gostoprimstva, gosti se najpre dočekuju uz rakija, so i pogaču, a na postavljenoj trpeze čekaju ih razne đakonije.
- Postavljen je švedski sto na sremački način, pored pasulja prebranca, među omiljenim specijalitetima su i proja, zeljanica, pohovane paprike i tikvice, kulen i pečenica. Na trpezi se nađe i pileći paprikaš sa rezancima i, naravno, štrudla sa makom i višnjama - objašnjava Stanka Petrović, deda Tošina ćerka, zadužena za pripremanje ukusnih sremačkih jela.
Uz sremačke pesme vesele se Danci, pevaju, a poneko se uhvati i u kolo.
- Sve je počelo pre više godina kada smo započeli saradnju sa jednom turističkom agencijom. Svi su nam gosti dobro došli, ali su Danci najdraži. Sećam se jednom, u toku slavlja, kada su bili Grci, vidim jedan gost počeo da prikuplja tanjire, setim se njihov običaj da lome, skočimo svi i zamolimo ga da odustane od tradicije, inače ostadosmo bez inventara za sledeću grupu. Posle bombardovanja došla je jedna Dankinja, kada je ušla u naše dvorište, sagla se, ljubi zemlju i ne može da veruje da su ovakvu zemlju i ljude mogli da bombarduju - seća se Toša.
NOŽ I KOSTI
Slobodan i Biserka, nemaju reči hvale za svoju snaju Brankicu, za koju kažu da je uništila celu porodicu i zavadila Zorana sa njima, zbog čega nisu govorili nekoliko godina.
- Mada brat i ja živimo u istom selu na samo stotinu metara razdaljine, kada se god sretnemo pozdravljali smo se klimanjem glavom. Biserka, koja je bila maserka nagovarala je mog brata da nas otera iz ko zna kojih razloga. Nismo mi bili jedini, s celim selom nisu govorili. Policija je u njenoj torbici pred nama pronašla kuhinjski nož, a pod svojim jastukom držala je i kesu punu nekih praškova, lekova konaca, tkanina i kostiju.
Policija je za vreme uviđaja u Slađanovoj sobi pronašla na stolu gomilu raznih lekova za pritisak, smirenje i protiv bolova, kao i gomile šumećih tableta vitamina Ce, koje je on uzimao u kombinaciji sa alkoholom jer su pored kreveta bile poređane pivske i plastične flaše u kojima je bila rakija. Sumnja se da je Slađan možda pre surove likvidacije oca, majke i mlađeg brata pio kombinaciju lekova i alkohola i da je sve lekove uzimao bez recepta.
UZAJAMNE OPTUŽBE
Brankičina majka Mileva i Zoranov brat Slobodan juče su sporečkali ko toga ko je krivac za tragediju. Mileva je optužila Zorana da je hteo njenu ćerku Brankicu poslati u Kovin da se leči, kako bi oženio drugu ženu i dobio zdravu decu. Slobodan je rekao da su to sve gluposti i da je zapravo njegov brat bio žrtva Brankice i njene majke, koja je posle smrti muža i sina došla kod njih da živi.

Budimir Petrović, Tošin unuk, muzičar, zadužen je za dobru muzičku zabavu.
Svi su ima, kažu, dragi gosti, ali su Danci najdraži.
- Iako su slavlja uvek ista, za Italijane pojačamo hranu, a za Dance rakiju. Kada posle degustacije rakije, pored kazana zasviramo „Užičko kolo“, svi bi da zaigraju, neki se i teturaju ali na rakaju uvek uspevaju da „uhvate“ korak - kaže Budimir Petrović, Tošin unuk.
Najzanimljivije je, ipak, kod kazana, gde se peče rakije za koju je zadužen Jovičić Jovan, zvani Tambura.
- Raspituju se stranci kako se peče rakija, ali su više zainteresovani za degustaciju. Ne mogu turistički vodiči da ih nateraju da krenu u dalje razgledanje. Ovde je za njih pravi raj - tvrdi Jovan Jovičić Tambura.
- Odlična je bila zabava, još bolja hrana i najbolja šljivovica - priznaje Danac Bent Hol, dok se na odlasku pozdravljao sa domaćinom i teturajući se sokakom odlazio do parkiranog autobusa.
Objavio: Glas javnosti

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.