Latest News

"Povorka ponosa" se neće održati

Beograd -- Povorke ponosa, koja je trebalo da bude održana sutra, neće biti, organizatori kažu zbog "kapitulacije države pred pretnjama nasiljem".


Posle prepodnevnog sastanka sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, organizatori su odlučili da se povorka ne održi na Ušću, kako im je preporučila policija. MUP se na promenu lokacije odlučio, jer ne može da garantuje bezbednost učesnika u centru grada. Organizatori kažu da je im je podrška koju su dobili od države stigla prekasno i da je bila samo deklarativna.

Organizacioni odbor navodi da im je policija predložila da paradu održe na Ušću, ali da oni to nisu prihvatili, te su rešili da se manifestacija ne održi. 


Organizatori: Zabrana Povorke
Organizacioni odbor "Povorke ponosa", u saopštenju izdatom nakon konferencije za štampu, naveo je da je Povorka ponosa zabranjena.
“Iako u rešenju MUP-a stoji preporuka o izmeštanju Povorke ponosa na prostor Ušća ili ispred Platoa Palate Srbije, potpuno je jasno - Povorka ponosa 2009 je zabranjena”, saopštio je organizacioni odbor.
Organi Republike Srbije su ovim rešenjem formalno priznali da nisu u stanju da adekvatno preduprede i kazne pretnje klerofašističkih organizacija i da osiguraju ustavna prava građanki i građana koji su uredno prijavili skup, piše u saopštenju.
Na vanrednoj konferenciji za novinare, organizatori Povorke saopštili su da su, posle sastanka s premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, dobili rešenje od nadležnih da je skup visoko rizičan i da zbog velikog rizika da dođe do ekscesa ne može da se garantuje bezbednost.

"To nije zabrana de jure, ali je zabrana de fakto", rekao je Dušan Kosanović iz organizacionog odbora Povorke.

Predstavnici organizacionog odbora rekli su da je izmeštanje skupa na neku drugu lokaciju - neprihvatljivo.

Organizatori su saopštili da preporuka da se održi skup na nekoj drugoj lokaciji - na Ušću na primer, ne može da se prihvati i da tamo skupa neće biti.

Oni su pojasnili da u zakonskom roku nikakav skup na Ušću nije prijavljen, pa ne može ni da se održi, ali i da povorka na Ušću ne bi postigla cilj - isticanje da su svi građani ravnopravni. 


"Simbolika ove manifestacije svuda u svetu je da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni građani. Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Povorka ponosa", rekla je članica Organizacionog odbora Majda Puača.

Na konferenciji za novinare rečeno je i da je zbog svega što se dogodilo - država kapitulirala pred nasiljem.

Na vest o neodržavanju Povorke stižu brojne reakcije, o kojima možete čitati ovde. 


"Poruka da skup ne može da se održi"

Gostujući u vestima TV B92, Dragana Vučković iz organizacionog odbora Povorke objasnila je da su oni jutros imali sastanak sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, na kojem im je predočeno da se skup zbog visokog rizika izmešta na Ušće.

"Time smo, zapravo, dobili poruku da skup ne može da se održi", navela je ona.

Vučkovićeva je rekla i da im je uručeno rešenje koje je potpisao direktor policije Milorad Veljović, u kome je navedeno da je manifestacija visoko rizična, te da bezbednost tog skupa ne može da se garantuje. 


Objavio: B92

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.