Latest News

Kurir: OPSADA JOŠ TRAJE


VLASNIK KURIRA RADISAV RODIĆ ŠOKIRAN ČINJENICOM DA JE REPUBLIČKO JAVNO TUŽILAŠTVO POVEROVALO U NEISTINE KOJE JE FINGIRALA PORESKA UPRAVA I PODIGLO ZAHTEV ZA SPROVOĐENJE ISTRAGE PROTIV NJEGA
BEOGRAD - Vlasnik Kurira Radisav Rodić šokiran je činjenicom da je Republičko javno tužilaštvo poverovalo u neistine koje je fingirala i inscenirala Poreska uprava. Reagujući na izjavu portparola Republičkog javnog tužilaštva Toma Zorića da je Prvo opštinsko javno tužilaštvo juče podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Rodića na osnovu krivične prijave poreske policije, a zbog sumnje da je krivično delo utaje poreza jer je navodno oštetio budžet države za više od 203 miliona dinara, Rodić, koji se nalazi u inostranstvu na lekarskoj kontroli, i kome je vest o pokretanju istrage pročitana preko telefona, ističe da je takvim postupanjem šokiran.
- Podsećam tužilaštvo da je medijski linč protiv mene počeo sredinom maja 2009, na dan ulaska poreske policije u sedište Kurira. Posle više od 110 dana kontrolisanja ništa nisu našli i sada ponavljaju ono što je već viđeno 2005. i 2007. godine. Najgore je što poreska policija postupa gore nego 1999. i 2000, u vreme Miloševićevog režima. Sve optužbe koje sam posle 2005. i 2007. dobio odbačene su, a reč je o istoj montaži iste institucije - poreske policije, a po zadatku istog ministra. Javno pitam tužilaštvo Srbije da li po zakonu osnivač jedne firme ima pravo da pozajmi novac sopstvenoj firmi? Zahtevam od Zorića da javno odgovori - ako je firma u mogućnosti da vrati pare koje je uložio osnivač, on povlači novac iz firme bez poreza. To je svakom ko poznaje poslovanje i poresku proceduru jasno. To ne može da se tretira kao zarada, odnosno ne može biti oporezovan povraćaj pozajmice osnivača, kako je poreska policija inscenirala i netačno prikazala tužilaštvu. Ali, nažalost, tužilaštvo je u to poverovalo - ističe Rodić i konstatuje da je reč o „čistom političkom progonu jednog ministra, inače večitog asistenta, zbog slobodnog pisanja Kurira o njegovim dobrim delima od 5. oktobra do danas“.
- Ministar je takođe ljut na mene što sam preko Kurira i Glasa javnosti pokrenuo akciju „1.000 evra“, posle koje se oko milion ljudi javilo i tražilo da se ministar tuži jer je oštetio oko pet miliona građana Srbije. Tužan sam zbog saznanja da je tužilaštvo protiv naroda, a na strani problematičnog dotičnog ministra koji zloupotrebljava državnu funkciju kako bi progonio mene i moje medije - zaključuje vlasnik Kurira.
Podsetimo, Tomo Zorić je u izjavi za RTS rekao da su na osnovu naredbe istražnog sudije prikupljeni dokazi iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je Radisav Rodić izbegao plaćanje poreza, jer nije prijavio stečene prihode, i to porez na promet proizvoda, porez na prihode od kapitala, kao i ostale prihode.
Beogradski advokati Sava i Nebojša Anđelković tvrde da Zorićeva izjava nije utemeljena na zakonu, budući da protiv Rodića nije pokrenut krivični postupak, kao i da se ne zna da li će biti pokrenut.
- Osnovna načela Ustava Srbije i Zakonika o krivičnom postupku garantuju svakom građaninu da je nevin sve dok nadležni sud pravosnažno eventualno ne utvrdi postojanje krivice. Zorić je kao stručno lice na ovaj način zloupotrebio svoj položaj i ovlašćenja koja ima kao portparol Tužilaštva, jer je neistinito prikazao da su navodno prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja da je Rodić izbegao plaćanje poreza - ističu advokati. Oni dodaju da proizvoljnost ovakvog kazivanja ima za cilj da se Rodić predstavi kao da je izvršio krivično delo utaje poreza pre nego što je uopšte pokrenut postupak protiv njega.
- Tek juče je dežurni istražni sudija naložio da se iz knjigovodstva firme oduzme poslovna dokumentacija, pa se postavlja pitanje kako je Zorić, pre nego što je dokumentacija oduzeta, mogao da izjavi da se Rodić tereti za krivično delo utaja poreza. Stoga ćemo protiv Zorića podneti krivičnu prijavu uz zahtev da bude smenjen, jer na tako odgovornom mestu ne može biti čovek koji iznosi neistine - navode Anđelković.
Advokatski tim Kurira takođe smatra da je reč o medijskoj hajci koja je počela usvojenim izmenama Zakona o informisanju.
- Apsolutno nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka protiv Radisava Rodića s obzirom na to da je pregled dokumentacije još uvek je u toku. Pošto su prostorije otpečaćene, poreska policija je, uz asistenciju policije opštine Stari grad i uz prisustvo naših pravnih zastupnika, otpočela popis dokumentacije. Kako dokumentacija nije pregledana, nejasno je na osnovu čega je Poreska uprava mogla da pokrene istražni postupak. Međutim, sasvim je očigledno da se na zahtev tužilaštva, a u dogovoru s kreatorima zakona, na ovaj način guši sloboda medija, i to sve u cilju zatvaranja jednog lista - ističu pravni zastupnici Kurira. Oni ocenjuju da je, bez obzira na to što Zorić tvrdi da se uopšte ne radi o primeni Zakona o javnom informisanju već Krivičnog zakonika, koji važi za sve građane naše države, sasvim jasno da je to neistina.
Za to vreme, juče su oko podneva u zgradu u Vlajkovićevoj 8, u kojoj se nalaze redakcije Kurira, Glasa javnosti, Groma i Stila, upali pripadnici poreske policije uz asistenciju tridesetak uniformisanih policajaca. Naređenje je bilo da se blokiraju ulaz i izlaz iz zgrade. Dva sata nakon toga, poreska policija je nezakonito otpečatila prostoriju u kojoj se nalazi poslovna dokumentacija u nameri da odnese dokumentaciju bez prethodnog popisivanja! Podsećamo da je prostorija bila zapečaćena po nalogu tužioca, te da je, po zakonu, prilikom uklanjanja pečata, osim poreskih policajaca, tu moralo da bude i ovlašćeno lice. Bez obzira na to, poreska policija je bez prisustva ovlašćenih lica ušla u prethodno zapečaćene prostorije Kurira, firme koja je izdavač lista, što je u suprotnosti sa zakonom. Nakon nekoliko opomena advokata naše redakcije da je uzimanje dokumentacije bez prethodnog popisivanja protivzakonito, poreznici su popustili. Tek oko 14.30 časova započelo je popisivanje dokumentacije, koje se nastavilo i po zaključenju ovog broja Kurira.
Aleksandar Rodić, predstavnik zastupnika kapitala, sumnja da su poreski inspektori iskoristili odsustvo menadžmenta i pokušali nešto da podmetnu.
- Poreska policija je definitivno počinila krivično delo, jer je počela da iznosi dokumentaciju bez prethodnog popisa - kaže Rodić, kome po dolasku poreske policije u naše prostorije više od deset minuta nije bilo dozvoljeno da ih sledi kako bi mogao da nadgleda da li će biti poštovana procedura.
Tokom jučerašnjeg dana menadžment Kurira je saopštio da je dalje izlaženje dnevnih listova Kurir i Glas javnosti i nedeljnika Grom i Stil ozbiljno dovedeno u pitanje budući da je u to vreme ispred naše redakcije stigla ekipa specijalnih jedinica policije - dva kombija s trideset specijalaca, naoružanih palicama i štitovima kakvi se nose prilikom razbijanja demonstracija.
„U zgradi Kurira i Glasa već četvrti dan se nalaze jake policijske snage koje su raspoređene ispred ulaza u redakciju Kurira, ispred prostorije u kojoj se nalazi kompjuterski server, i u prostorijama gde rade finansijske službe. Blokadom prostorije u kojoj se nalazi kompjuterska oprema onemogućen nam je pristup serveru. Ako prestane da radi, to automatski znaci i prestanak izlaženja naših novina“.  
ZORIĆ LAŽE?!
Iako je Tomo Zorić izjavu o pokretanju postupka dao na RTS, u Prvom opštinskom javnom tužilaštvu juče niko nije mogao da potvrdi njegove navode da je postupak protiv Radisava Rodića pokrenut! Indikativno je to da niko sa kim smo kontaktirali iz tog tužilaštva nije mogao da nam potvrdi ovu informaciju.
KURIR :UPOTREBA PRAVOSUĐA
BEOGRAD - Povodom izjave Tome Zorića, portparola Republičkog javnog tužilaštva, da je Prvo opštinsko javno tužilaštvo u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv vlasnika lista Kurir Radisava Rodića, na osnovu krivične prijave poreske policije, upozoravamo na sledeće nelogičnosti:
- Danas je prostorije Kurira blokirala uniformisana policija iz javne bezbednosti i poreska policija na osnovu naredbe istražnog sudije Drugog opštinskog suda, mada Zorić tvrdi da je Prvo opštinsko tužilaštvo podnelo zahtev za istragu. Zašto se Drugi opštinski sud meša u nadležnost Prvog opštinskog suda?
- U toj naredbi zahteva se „pretres, i ukoliko se ukaže potreba, radi oduzimanja poslovne dokumentacije koja ima poslužiti kao materijalni dokaz u vezi sa izvršenjem predmetnog krivičnog dela“. Kako je utvrđeno postojanje krivičnog dela kad poreska policija tek treba da prikupi i obezbedi dokaze?
- U Prvom javnom tužilaštvu, za koje Zorić tvrdi da je podnelo zahtev za sprovođenje istrage, ne znaju o čemu se radi.
- Zorić je izjavio da je „Radisav Rodić izbegao plaćanje poreza, jer nije prijavio stečene prihode, i to porez na promet proizvoda, porez na prihode od kapitala, kao i ostale prihode“. Uz to, Zorić se potrudio i da objasni kako je „zaprećena kazna za to krivično delo, prema Krivičnom zakoniku, do osam godina zatvora, kao i novčana kazna“. Ovim je Zorić ugrozio ljudska prava Radisava Rodića, jer je povredio pretpostavku njegove nevinosti. U jednoj od najnovijih odluka Ustavnog suda Srbije (broj 3014 od 09.7.2009. godine, Službeni glasnik br. 131 od 03.8.2009. godine) piše da je „praksa Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, prema kojoj je pretpostavka nevinosti povređena ako sudska odluka koja se odnosi na lice koje je optuženo za krivično delo odražava mišljenje da je krivo pre nego što se njegova krivica dokaže po zakonu“. Zatim, Ustavni sud obrazlaže kako je „dovoljno da u odsustvu zvanične odluke postoji određeno mišljenje koje ukazuje da sud smatra optuženog krivim, dok će preuranjeno iznošenje takvog jednog mišljenja od strane suda neizbežno prekršiti navedenu pretpostavku“.
- Da li će se Tomo Zorić, portparol republičkog javnog tužioca, izviniti Radisavu Rodiću ako ne budu pronađeni nikakvi dokazi tokom istrage na osnovu krivične prijave poreske policije? Da li će Tomo Zorić tom prilikom objasniti zbog čega je učestvovao u kršenju zakona i Ustava Srbije? I kakav je Zorićev interes da na ovakav način vrši pritisak na sud?
Redakcije Kurira, Glasa javnosti i Groma

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.