Latest News

Otkrivamo: BIA prva znala za „pljačku veka"!


Srpska tajna policija još početkom septembra dostavila Šveđanima sve podatke o grupi koja planira pljačku 100 miliona evra! Šveđani ignorisali upozorenje. Srpska tajna policija je još početkom avgusta dobila informaciju da grupa opasnih kriminalaca sa Balkana, među kojima ima i bivših pripadnika „crvenih beretki", planira pljačku 100 miliona evra u Švedskoj, saznaje Press! Kada su sakupljeni konkretni podaci, početkom septembra, švedskim vlastima je predat kompletan spisak razbojnika i sva saznanja kojima je BIA raspolagala.

Helikopter pljačkaša... Sto miliona evra lopovi odneli ovom letelicom

Šveđani, međutim, nisu ozbiljno shvatili našu dojavu, pa je prošle srede na periferiji Stokholma u spektakularnom helikopterskom desantu na centralno skladište novca, ipak, opljačkano 100 miliona evra!

Ivica Dačić: Šveđanima smo sve javili na vreme
Ivica Dačić, ministar policije, potvrdio je juče saznanja Pressa:
- Mi smo, na osnovu operativnih podataka, na vreme upozorili Šveđane da se sprema velika pljačka. Ono što zasad mogu da kažem jeste da se radi o međunarodnoj grupi kriminalaca. Nisu samo Srbi i nisu samo bivše „crvene beretke". U toj grupi ima i Šveđana... Dalje, još se pouzdano ne zna da li su u samoj akciji učestvovali pripadnici bivše JSO i kriminalci sa ovih prostora, ili su oni bili deo te međunarodne grupe koja je sve ovo planirala. O drugim detaljima i na koji način smo došli do ovih podataka zasad ne mogu da govorim - priča Dačić.

„Sve smo znali"
Sagovornik Pressa iz vrha BIA kaže da je „pljačka veka" u Švedskoj lako mogla da se spreči samo da su švedske vlasti bile malo ozbiljnije.
- Još početkom avgusta dobili smo informaciju da se grupa kriminalaca sa područja bivše SFRJ priprema za veliku pljačku u inostranstvu. U toj grupi su kriminalci iz Bosne, Crne Gore, a delom i iz Srbije. Među njima su bili i neki od bivših članova JSO. Odmah smo saznali da se sprema stvarno velika pljačka i da razbojnici planiraju da upotrebe i helikopter... - otkriva naš sagovornik. Prema njegovim rečima, u prvoj polovini avgusta BIA je dobila još konkretnije informacije.
- Saznali smo da grupa planira akciju na teritoriji Švedske i da ozbiljno sprema pravi helikopterski desant na krov neke banke ili slične institucije... Imali smo saznanja da se razbojnici raspituju gde i kako se može kupiti ili iznajmiti helikopter, koje su mu tehničke karakteristike, za koje vreme se ekipa helikopterom može izvući, da li može da sleti na krov zgrade i koliki teret može da ponese... - prenosi naš sagovornik.
Kako saznajemo, već početkom septembra, tri nedelje pre spektakularne pljačke, predstavnicima Ambasade Kraljevine Švedske i švedskim agentima koji su došli u Beograd preneta su sva saznanja srpske tajne policije.
- Oni su nas pažljivo saslušali i otišli... Tada smo im dali i sva imena pljačkaša i njihove telefonske brojeve koji su locirani kada su početkom septembra bili u Beogradu. Pljačka je, dakle, mogla lako da bude sprečena, samo da su Šveđani ozbiljno shvatili naša upozorenja... - priča sagovornik Pressa iz BIA.
U švedskoj ambasadi juče nisu želeli da komentarišu naša saznanja, a zvanično u BIA nisu hteli da nam bilo šta kažu. Naša saznanja je, međutim, potvrdio ministar policije Ivica Dačić (pogledajte okvir).
Bivši direktor BIA Goran Petrović kaže da o ovoj akciji ne zna ništa konkretno, ali napominje da ga ne iznenađuje to što su u njoj bili angažovani i bivši pripadnici JSO. On podseća da je posle promena 2000. godine jedan broj specijalaca ili otišao iz službe ili su bili otpušteni.

Dragišić: Velika greška Šveđana!
Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić smatra da su švedske službe pogrešile što nisu ozbiljno uzele u razmatranje operativne podatke iz Beograda.
- Ovo je upravo pravi primer kako treba da funkcioniše međunarodna saradnja u oblasti bezbednosti. A ukoliko su Šveđani „bagatelisali" ono što smo im dali, znači ili da nisu dovoljno ozbiljno shvatili te informacije, ili našu policiju i službe ne shvataju ozbiljno... U svakom slučaju, njima se olupalo o glavu - komentariše Dragišić.

- Još tokom 2001. godine mi smo imali informacije da su neki od njih zagazili u kriminal, kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Da se razumemo, radi se o vrlo obučenim ljudima, specijalcima u raznim oblastima. Oni su hteli da unovče to što su naučili i uglavnom su odlazili iz Srbije. Bavili su se ucenama, otmicama, pljačkama... Što se konkretne akcije u Stokholmu tiče, tu su zaista morala da budu najmanje dva vrhunska profesionalca. Bar jedan pilot i bar jedan stručnjak za eksploziv! - objašnjava Petrović, koji kaže da je BIA i u njegovo vreme imala saznanja da su neki od bivših pripadnika JSO odlazili u skandinavske zemlje.
Uhapšen jedan pljačkaš
Policija u Švedskoj saopštila je juče da je uhapsila jednu osobu zbog umešanosti u „pljačku veka" u Stokholmu. Portparolka policije Karolina Ekeus rekla je da je osumnjičeni ispitan, ali nije želela da saopšti druge detalje.
Prema pisanju švedskih medija, spektakularnu pljačku organizovali su bivši pripadnici „crvenih beretki". Pošto su iskočili iz helikoptera, maskirani razbojnici su kroz krovni prozor ušli u trezor kompanije „G4S", izazvali niz eksplozija u zgradi, pokupili novac i pobegli helikopterom. Kompanija „G4S" ponudila je nagradu od milion evra za informaciju o pljačkašima.

fakti
n Pljačkaši su 23. septembra iz glavnog trezora u Stokholmu odneli oko 100 miliona evra
n Lopovi su se najpre helikopterom spustili na krov zgrade u kojoj se nalazio magacin sa novcem, prethodno aktivirajući eksploziv
n Posle eksplozije, izneli su nekoliko vreća sa novcem i prebacili ih u helikopter, koji je kasnije pronađen u šumi severno od Stokholma
n Policija još traga za pljačkašima

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.