Latest News

GEJ (NI)JE OK?


DRŽAVA TVRDI DA ĆE PREDSTOJEĆA POVORKA PONOSA PREDSTAVLJATI PROMOCIJU SLOBODE, VEĆINA OPOZICIONIH LIDERA UPOZORAVA DA BI MOGLO BITI RAZBIJENIH GLAVA
BEOGRAD - Zvaničan stav Ministarstva za ljudska i manjinska prava, ali i Vlade Srbije, jeste da je Povorka ponosa, zakazana za nedelju, 20. septembar, događaj koji promoviše slobodu, saopštio je juče ministar Svetozar Čiplić. Prema njegovim rečima, Vlada je svoj stav o ljudskim slobodama, posebno o toleranciji među građanima Srbije i integraciji u društvo, na najbolji način izrekla donošenjem Zakona o zabrani diskriminacije.
- Mi na taj način govorimo ono što je ustavno načelo, civilizacijski standard i standard življenja u civilizovanim zemljama, kojima Srbija pripada: svako je, bez obzira na rasu, pol i jezik, jednak i slobodan - kaže Čiplić. Za njega su pretnje nasiljem koje se poslednjih dana upućuju učesnicima Povorke ponosa očekivane, ali je duboko ubeđen da će sve ostati na nivou pretnji.
U kabinetu Borisa Tadića Kuriru je rečeno da je predsednik Srbije potpisao Zakon o zabrani diskriminacije i da je tim potpisom izrekao svoj stav. Sličnu rečenicu čuli smo i od saradnika lidera G17 plus Mlađana Dinkića.
- Izuzetno je važno da taj skup prođe bez nasilja. Svako ima pravo da izrazi stav u meri u kojoj to ne ugrožava druge koji misle različito. Ravnopravnost je osnova svakog normalnog demokratskog društva, a mi smo naš stav izrazili donoseći Zakon o zabrani diskriminacije - kažu u Dinkićevom kabinetu.
Ministar za dijasporu Srđan Srećković jedan je od retkih članova Vlade koji su bili spremni da javno iznesu stav o ovom pitanju.
- Srbija je slobodna zemlja, a to znači da svako ima pravo da iznese svoj stav, pod uslovom da time ne ugrožava druge. Lično, potpuno sam indiferentan prema tom događaju, u njemu neću učestvovati, a nadam se da neće biti bilo kakvih incidenata - ističe Srećković, dok su nam u kabinetu Milutina Mrkonjića kratko poručili da "svako ima pravo na svoj stav".
Lider SNS Tomislav Nikolić, s druge strane, tvrdi da je uvreda što organizatori svoje okupljanje nazivaju Parada ponosa.
- Valjda je svaki građanin ponosan. Ako bismo neku našu paradu nazvali paradom ponosa, onda bi nas verovatno prozvali homoseksualcima. Zar su oni ponos prisvojili za sebe? Ako su donetim zakonom omogućena prava koja traže, šta je to što ih tera da i dalje insistiraju na svemu tome - pita se lider SNS, i dodaje:
- Ne interesuje me to okupljanje, ne bih voleo da budem na ulici kada se ono bude održavalo, niti bih želeo da vodim unuke za ruku, pa da to gledaju - zaključuje naš sagovornik.
I zamenik predsednika SRS Dragan Todorović ne podržava ovaj skup.
- Na te osobe gledam u skladu s definicijom Svetske zdravstvene organizacije. Problematično je to što oni vrše ogroman pritisak na većinu da budu prihvaćeni. Postavlja se pitanje šta bi bilo kada bi u toj borbi za ravnopravnost i pedofili dobili pravo na nešto slično? - u dilemi je Todorović.
Prvi čovek JS Dragan Marković Palma takođe nije za to da se na ulici ispoljava seksualna orijentacija.
- Pogotovo ne ona koja je za mene neprirodna! Bog je rekao da ljubav mogu da vode muškarac i žena i da decu prave muškarac i žena, a ne dva muškarca. Zato je to neprirodno. Neka rade šta žele među četiri zida, a ne da pokazujemo deci ono što je protivno pravoslavlju - poručuje Marković.
Potpredsednik DSS Miloš Aligrudić ocenjuje da se Parada ponosa namerno gura u prvi plan da bi se skrenula pažnja s drugih pitanja".
- To su goruća pitanja, koja život znače. Recimo, kako narod živi. Nemam ništa protiv da neko iznosi svoje mišljenje privatno i javno, ali na takav način da ne povređuje prava i osećanja drugih. Lično, nikad ne bih učestvovao u toj Paradi ponosa - ističe Aligrudić.
Lider LSV Nenad Čanak energično se zalaže za prava gej populacije, ali na Paradi ponosa neće učestvovati.
- Ne shvatam Paradu preterano ozbiljno jer njeni učesnici izlaze na ulicu bez konkretnih zahteva - zaključuje Čanak.   
ODBOR  PARADE: KAMPANJA
Organizacioni odbor Povorke ponosa najoštrije osuđuje orkestriranu kampanju protiv Povorke ponosa, koja je, kako tvrde, počela u pojedinim dnevnim listovima i na televizijama.
- Krajnje je neprihvatljivo da bezbednosne službe na ovako neodgovoran način plasiraju u medije informacije koje za jedini cilj imaju zastrašivanje javnosti od sukoba na ulicama Beograda. Koji god da je centar interesno-političke moći to pokrenuo, poručujemo da strah neće pobediti, kao i da država ne sme kapitulirati - piše u saopštenju OO Povorka ponosa.

VLADIKA  IRINEJ: SAMO NAM JOŠ TO TREBA!

Vladika niški Irinej kaže da lično nije čuo za apele homoseksualnih udruženja SPC da svoje vernike odvrate od nasilja.
- Mnogo se priča o tome. Šta reći više? Samo nam je još to trebalo - kratko je prokomentarisao vladika Irinej za Kurir.
Objavio: Kurir

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.