Latest News

Ginis pivo slavi 250. rođendan


Artur Ginis je potpisao ugovor o zakupu stare pivnice u Sent Džejms Gejtu 31. decembra 1759. i to na 9.000 godina. Tako počinje priča o najpoznatijem svetskom tamnom pivu.


Bačve Ginisa kotrljaju se danas na proizvodnoj traci u Dablinskoj pivnici već 250 godina, ali, kada je Artur Ginis potpisao čuveni ugovor o zakupu pivnice i obećao da će u narednih 9.000 godina plaćati 45 funti godišnje, stvari su izgledale mnogo drugačije. Pivnica je tada obuhvatala hektar i po zemljišta, mlin, dve kolibe, bakarni kazan i štalu za 12 konja.
"Ono što mi zapravo slavimo jeste potpisivanje ugovora o zakupu Sent Džejms Gejt pivnice 1. decembra 1759. godine u Dablinu. Ne znamo puno toga o Arturovom životu pre toga. Znamo da je rođen u Selbridžu. Znamo i to da je Arturov otac nadgledao proces proizvodnje piva i pretpostavljamo da je Artur tu i naučio zanat", izjavio je Iblin Roše, arhivar u kompaniji.
Artur je najpre pravio svetlo pivo, ali 1770. godine novi napitak je ušao u modu. To je bilo jako, tamno pivo poznatije i kao porter. Artur je odlučio da počne sa proizvodnjom portera. Za kratko vreme postigao je neverovatan uspeh i do kraja 18. veka prestao je da proizvodi svetlo i u potpunosti se preorijentisao na tamno pivo. U međuvremenu, se oženio i dobio brojno potomstvo. Kada je 1803. godine umro, pivnica kojom je upravljao 44 godine, postala je neverovatan biznis. Arturovi sinovi nastavili su da razvijaju posao koji su kasnije nasledila pokoljenja porodice Ginis. Do 1833. Pivnica Sent Džejms postala je najveća u Irskoj.

"U proseku prodajemo oko tri miliona litara piva dnevno! To je najveći brend u Irskoj, koji se prodaje u 150 zemalja sveta. Ginis je najveći svetski proizvođač crnog piva, a nalazi se i među 20 najvećih svetskih proizvođača piva uopšte!", istakao je za nemački radio menadžer marketinga Ronan Birn.
Iako se Ginis može piti bilo gde u svetu, mnogi tvrde da je ipak najukusniji u Dablinu. Svake godine hiljade pivopija dolaze u Sent Džejms Gejt da posete najčuveniju pivnicu na svetu.
Vrhunac proslave planira se u četvrtak 24. septembra, na dan Arturovog rođendana koji će se slaviti u svim Irskim pabovima širom sveta. Tačno u 17:59, pivopije širom planete podići će krigle i nazdraviti u čast Artura Ginisa. Najveća žurka biće organizovana u Dablinu gde se planiraju koncerti irske muzike i izvođenja irskog plesa, ali, u centru pažnje biće naravno čuveno pivo koje je Artur pretvorio u globalni brend!
Danas, 250 godina nakon potpisivanja ugovora o zakupu na 9.000 godina, mnogo toga se promenilo, pa čak i čuveni porter. U Arturovo vreme pivo je imalo manje alkohola i nije imalo penu. Čuveni ugovor samo je deo istorije. Pivara kojom su gotovo ceo vek upravljali naslednici Artura Ginisa danas je samo jedan brend konglomerata Dijađo. Ali ni to nije važno. U irskim pabovima širom sveta, tamno Ginisovo pivo ušlo je u legendu kao čudan irski napitak koji je osvojio svet!

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.