Latest News

Uhapšeni napadači na francuske navijače


Autor: Slavica Tuvić | Foto:M.Ilić 
Uhapšeni napadači na francuske navijače
Policija je uhapsila desetoricu mladića za koje se sumnja da su u četvrtak u bašti kafića „Ajriš pab“ na Obilićevom vencu u centru Beograda pretukli trojicu francuskih navijača i odredila im pritvor do 48 sati. Uhapšeni se terete za pokušaj ubistva jednog Francuza. Povređeni mladić T.B. (1981) još uvek je životno ugrožen i juče mu je urađena operacija na mozgu.

Povređenog francuskog mladića non-stop prati konzilijum lekara Kliničkog centra Srbije, gde je zbrinut sa teškim povredama glave, grudne aorte i karlične kosti. Njemu je juče urađena i neurohirurška intervencija jer se krvarenje u mozgu širi.
- Mladiću je periodično rađen skener glave i, kada je primećeno da se krvarenje u mozgu širi, konzilijum lekara je odlučio da se uradi neurohirurška intervencija. Operaciju je radio iskusan tim predvođen prof. dr Danom Grujičić. Za sada je mladićevo stanje stabilno, ali davanje bilo kakvih daljih prognoza je nezahvalno – kaže prof. dr Lazar Davidović, direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti.
Juče su u Srbiju doputovali i mladićevi roditelji kojima su lekari omogućili da posle operacije vide povređenog sina.
Sa njima se juče sastao i ministar policije Ivica Dačić, koji je obišao povređenog mladića.
- Roditelji povređenog mladića nisu izrazili ni jednu reč besa ili ljutnje na državu Srbiju. Poštuju ono što smo do sada uradili. Ja sam im u ime državnih organa ponudio svaki vid pomoći – rekao je posle sastanka sa roditeljima Ivica Dačić. On kaže da se među uhapšenim mladićima nalazi i organizator napada, i najavio je da će akcija hapšenja učesnika u tuči biti nastavljena.
- Veoma mi je žao što se Srbija, umesto da se pokaže kao najgostoljubivija zemlja na svetu - što ona i jeste, pokazala na ovakav način, i što su učesnici tuče u kojoj su stradali i strani državljani poslali vrlo ružnu sliku o nama u svet – rekao je Dačić.
Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić pohvalio je policiju na efikasno sprovedenoj akciji hapšenja i najavio da će tužilaštvo tražiti maksimalne kazne za sve napadače.
- Tužilaštvo će tražiti najstrože kažnjavanje i maksimalne kazne zatvora za sve koji su učestvovali u ovom nemilom događaju. Tužilaštvo će najoštrije reagovati na sve vidove nasilja i ugrožavanja sigurnosti i učiniće sve da i u Beogradu i u Srbiji svi građani budu bezbedni – rekao je Zorić.
Podsetimo, incident se dogodio u četvrtak pred početak utakmice između Partizana i francuskog Tuluza. U tuči su povređena trojica mladića. Dvojica su zadobili lakše, a jedan teže povrede opasne po život.
Huligani su napad pažljivo planirali. Znali su da se na Obilićevom vencu u bašti „Ajriš paba“ okupljaju Francuzi koji su u glavnom gradu boravili prethodnih nedelju dana. Njima su se kasnije, kako tvrde zaposleni u obližnjim lokalima, pridružilo i nekoliko navijača, ali nisu nosili nikakva obeležja kluba. Bili su veseli, nosili dukserice sa natpisom „Srbija“ nazdravljali uz podignuta tri prsta. Sprijateljili su se sa osobljem lokala, a jedan od konobara sedeo je sa Francuzima kada se napad dogodio. Njih je bez ikakvog motiva napala grupa od tridesetak huligana koji su nosili bejzbol palice, šipke i baklje. Zatečeni Francuzi, nisu znali šta ih je snašlo. Jednog mladića su izdvojili iz grupe i počeli da mlate šipkama. On je bežeći od napadača pao preko ograde, sa visine od oko šest metara, i završio na pločniku ispred nekadašnjeg kluba „Omen“. Tom prilikom zadobio je prelom karlice, ozbiljne povrede aorte i glave.

FK Partizan: Žaljenje zbog napada
Fudbalski klub Partizan juče se oglasio saopštenjem povodom napada huligana na državljane Francuske. Oni su izrazili žaljenje zbog incidenta i osudili ovakav nasilnički čin.
- Kao i svi u Srbiji, osećamo krajnju nelagodnost zbog čina koji je bacio ljagu na naš grad. Verujemo da će istraga utvrditi počinioce i da će oni u zakonskom postupku biti adekvatno kažnjeni – navodi se u saopštenju FK Partizan.
Francuska: Uhapsiti huligane
Ministarstvo spoljnih poslova Francuske zatražilo je od vlasti u Srbiji da brzo rasvetle napad na francuskog državljanina koji je teško povređen u Beogradu. Portparol francuskog Ministarstva spoljnih poslova Bernar Valero izjavio je na konferenciji za novinare da Francuska takođe očekuje „odlučnu akciju protiv tih grupa huligana, dobro poznatih po svojih nasilnim akcijama“, objavljeno je na sajtu francuskog ministarstva.
Nastaviti sa hapšenjem
Vlada Srbije pozdravila je aktivnosti Ministarstva unutrašnjih poslova na hapšenju lica odgovornih za napad na francuske državljane u četvrtak u centru Beograda. Vlada je, kako je saopšteno, naložila nadležnim organima da nastave aktivnosti kako bi u potpunosti bio rešen ovaj slučaj, a napadači u skladu sa zakonom bili izvedeni pred lice pravde.
Uhapšeni
Policija je uhapsila Stefana V. (1988) iz Beograda, Milana T.(1991) iz Beograda, Dragana T. (1989) iz Beograda, Bojana M. (1990) iz Batajnice, Jovana K. (1991) iz Beograda, zatim Branimira Č.(1987) iz Nove Pazove, Vladana S. (1988) iz Nove Pazove, Milana V. (1990) iz Pančeva, Vladimira B. (1991) iz Sremčice i Ivana G. (1982) iz Sremčice. Oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni istražnom sudiji.
Objavio:Press

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.