Latest News

Gej bomba u Beogradu


Ivica Dačić izjavio da je Parada ponosa visoko rizičan događaj kakav odavno nije bio u Srbiji, protest homoseksualaca podelio političku scenu Protest homoseksualaca, odnosno Parada ponosa, koja će se 20. septembra održati u centru Beograda, biće jedan od najrizičnijih skupova koji je u poslednje vreme organizovan u Srbiji, upozorio je ministar policije Ivica Dačić. On je rekao i da će policija učiniti sve da obezbedi ovu vrlo rizičnu manifestaciju. Koliko je tenzije podigla povorka homoseksualaca u Beogradu, najbolje govori i podatak da je politička i javna scena podeljena u podršci, odnosno osudi ovog događaja
Ovako je bilo pre osam godina... U centru Beograda 30. juna 2001. gej parada završena je prebijanjem homoseksualaca i gej aktivista
Prvi čovek srpske policije Ivica Dačić kao da nema dileme da će u nedelju po podne na ulicama u centru Beograda biti i te kakvih problema zbog Parade ponosa.
Puna podrška LDP i LSV
- Policija ne određuje da li će se nešto održati ili ne. Mi moramo da brinemo o bezbednosti. S tog aspekta postoji bezbednosni rizik, postoji rizik od napada, nasilja, postoji veliki bezbednosni rizik i mi ćemo uložiti sve što je u našim rukama da se obezbedi javni red i mir. Svako ko kaže da rizika nema, ne govori istinu - rekao je Dačić.
Skup homoseksualaca podelio je političku i javnu scenu. Međutim, podela nije napravljena po modelu „za" i „protiv" homoseksualaca, već da li gej populacija treba ili ne javno da iskaže svoju seksualnu opredeljenost.
Od političkih partija otvorenu podršku gej paradi dali su samo Čankov LSV i LDP, čiji će lider Čedomir Jovanović, prema najavama, s porodicom učestvovati u Paradi ponosa. Indirektnu podršku okupljanju homoseksualaca dali su DS i G17 i predsednik Srbije Boris Tadić. Na pitanje da li podržavaju Paradu ponosa, svi oni ističu da su svoj stav iskazali glasanjem za Zakon o zabrani diskriminacije. Jedan broj poznatih glumaca, među kojima su Mirjana Karanović, Nikola Đuričko i Dragan Bjelogrlić, pružio je punu podršku Paradi ponosa.
S druge strane, bivši ministar prosvete i funkcioner DSS-a Slobodan Vuksanović poziva organizatore gej parade da otkažu okupljanje.
- Nema razloga da homoseksualci u Beogradu prave parade kojima neće poboljšati svoj položaj, nego će nepotrebno izazvati odijum javnosti. Kao što bi bilo glupo da se grupa muškaraca okupi s transparentnom „Mi volimo žene", isto toliko je glupo da se grupa muškaraca okupi s transparentom „Mi volimo muškarce" - kaže Vuksanović.
Protiv Parade ponosa je i SRS, čiji zamenik predsednika Dragan Todorović kaže da oni „ne mogu da prihvate promovisanje nečega što je bolest". Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kaže da je njegova stranka protiv Parade ponosa, jer „seksualne orijentacije treba da ostanu između četiri zida". Zanimljivo je da je jedna organizacija koja okuplja homoseksualce protiv Parade ponosa.
PUPS: Ma, kakva parada
Gej parada ne zanima penzionere. Poslanik PUPS-a Momo Čolaković kaže za Press da Parada ponosa nije iz „našeg vremena" i da ta tema nije bila do sada na stolu njihove partije, a zamenik predsednika Srpske napredne stranke kaže da njegovu partiju gej parada „jednostavno ne interesuje".
- Nikoga ne diramo, ali ne vidim zašto bismo bili ni za, ni protiv. Ne interesuje me ni kako će proći taj događaj - kaže Vučić.
Portparol SPS-a Đorđe Milićević kaže da Parada ponosa nije politička stvar.
- SPS ne može podržati skup koji nadležni organi procene kao rizični - kaže Milićević.
Đilas: Plašim se incidenata
Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je da ne deli uverenja homoseksualaca, ali i da izričito osuđuje mogućnost napada na učesnike Parade ponosa.
- Kako će biti sprečeno da neko sa 30 metara baci kamen na učesnike ove parade, ne znam. Ali znam da bih bio jako srećan da sve ovo prođe tako da se ljudi skupe, izraze svoje stavove, s kojima se ja ne slažem, ali oni imaju to pravo, niko im to pravo ne može oduzeti, i da se sve završi bez ijedne razbijene glave, bez ikakvih posledica - rekao je Đilas.
Žurka desničara pre gej parade
Desničarska organizacija „Srpski narodni pokret 1389" prijavila je policiji da će na Platou ispred Filozofskog fakulteta organizovati „Apsolutno nenasilnu svenarodnu srpsku žurku seksualno nedevijantnih". Skup treba da počne u subotu, 19. septembra, u 23 sata, a da se završi do nedelje, 20. septembra, u 10.30, pola sata pre početka Parade ponosa.
Objavio: Press
D. LUKOVIĆ

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.