Latest News

Zabluda o zdravoj hrani


Otkrivamo vam namirnice za koje mnogi misle da su dobre za organizam, a koje to nikako nisu. Kako da prepoznate iza koje se naizgled zdrave hrane krije ona sa visokim sadržajem kalorija, masnoća i soli
1
Za neke namirnice za koje smo stoprocentno bili ubeđeni da su zdrave ispostavilo se da to nisu i da mogu da imaju visok sadržaj kalorija, masnoća i soli. Ako nismo upoznati koje sastojke zaista sadrže namirnice u našem tanjiru, vrlo lako možemo da upadnemo u zamku i hranimo se nezdravo.
Zato je veoma važno da čitamo deklaracije kada kupujemo u prodavnicama i pre konzumiranja hrane saznamo šta je u stvari njen pravi sastav. Dijetetičarka Ketrin Bruk, koja je zvanje nutricioniste stekla na Univerzitetu Kolumbija, otkriva vam male tajne koje niste znali o nekim namirnicama.

» 1. Pšenični i hleb od celog zrna

Termini kao što su „puno zrno" i „pšenično" zvuče zdravo, ali mogu i da ne sadrže zdrave delove celog zrna. Mnoge vrste hleba koje imaju naziv „od punog zrna" ili „pšenični" napravljene su od prečišćenih žitarica, tako da ne dobijate punu nutricionističku vrednost celog zrna. Kako možete biti sigurni? Čitajte pažljivo deklaracije. Ako piše da je brašno prečišćeno, ne dobijate stopostotni hleb od punog zrna.

» 2. Salate

Nemojte da mislite da sve što sadrži reč „salata" mora da bude zdravo. Salate od tunjevine, piletine i škampa su često prepune skrivenih masnoća i kalorija zbog visokog sadržaja majoneza. Iako mnogo zavisi od porcije i sastojaka, bogatiji sendvič sa tunjevinom može sadržati i do 700 kalorija i 40 grama masnoće. Ako naručujete u restoranu, gledajte da sadrži niskokalorični majonez i da ne preterujete sa količinom. Bolje pravite salatu sami, kao što je, na primer, grčka salata s piletinom i biljem.

» 3. Puter od kikirikija bez masti

Kikiriki puter bez masti nije uvek zdravija verzija od klasičnog putera od kikirikija. Čitajte etikete da biste videli i zašto. I jedan i drugi sadrže približno istu količinu kalorija, ali ovaj bez masti ima više šećera. Ali zar nije zdravo smanjiti masnoće? Nije, u ovom slučaju. Običan puter od kikirikija je prirodan izvor „prirodnih" masti. Zato tražite prirodan puter od kikirikija sa listom sastojaka koji ne sadrže dodata ulja. Još bolje, nađite radnju u kojoj možete sami da napravite svoj puter od kikirikija.

» 4. Energetske pločice

Energetske pločice su odlične za grickanje i dobra zamena za užine. Ne uvek. Mnoge energetske pločice sadrže fruktozu, kukuruzni sirup, dodate šećere i masnoću. Plus, neke pločice (pogotovo one koje su zamena za obrok) sadrže više od 350 kalorija, što je mnogo više nego što sadrži uobičajena užina kod većine ljudi. Birajte mudrije: ili sami pravite svoje pločice, ili za užinu uzimajte zdravije namirnice.

» 5. Mafini od mekinja

Većina mafina od mekinja, čak i oni koji se prodaju u pekarama i kafeima, napravljena je od zdravih sastojaka. Problem je veličina porcije. Većina onih koji se prodaju u prodavnicama su „zakržljali" u odnosu na one koji su pravljeni generacijama unazad. Nagli razvoj lanaca kafea i restorana u kojima se prodaju mafini doprineo je da mafini sada imaju i do 350 kalorija po komadu, i to bez džema i putera. Mafini u jednom popularnom lancu pekara imaju čak 600 miligrama natrijuma, što je jedna trećina dnevnog maksimuma. Čak i zdrava hrana, kada se previše konzumira, može biti nezdrava. Uživajte u mafinu, ali pojedite samo pola, a ostatak sačuvajte za popodnevnu užinu. Ako hoćete da sačuvate novac i kalorije, pravite sami ove kolače.

» 6. Voćni napici


Većina voćnih napitaka u kafićima prilično je zdrava. Dobar deo njih u svom sastavu ima blendirano voće i niskokalorične mlečne proizvode. Ali ogromne porcije, u kombinaciji sa šećerom, sladoledom i sličnim dodacima, mogu da naguraju do visokokaloričnog obroka. Neki kafići služe ove napitke koji imaju i do 500 kalorija. Oni mogu biti odličan način da se započne dan ili da nadoknadite izgubljenu energiju posle radnog dana. Umesto toga, kako biste bili ekonomičniji i hranili se zdravije, bolje bi bilo da ih pravite sami.

» 7. Vakuumirana ćuretina

Ćuretina je odličan izvor proteina i dobar izbor za ručak na brzinu ili večeru, ali mnogi vakuumirani ćureći fileti ili kriške prepuni su natrijuma. Neka pakovanja sadrže skoro jednu trećinu natrijuma od maksimalno preporučene dnevne doze. Ako već ne možete sami da spremate ćuretinu, najbolje je da obratite pažnju na količinu natrijuma koji sadrži porcija koju ste naručili u restoranu ili kupili u prodavnici.

» 8. Namirnice sa etiketom „bez masti"

Bez masti ne znači i bez kalorija. Samo zato što hrana ne sadrži masnoću, ne znači da je zdrava - setite se gumenih bombona. Naravno, postoje mnoge veoma zdrave namirnice bez masnoće (većina voća i povrća), ali uvek proverite etikete kada kupujete namirnice kako biste bili sigurni da dobijate nutricionistički proizvod, a ne samo onaj koji je bez masnoće. Kalorije, natrijum, vitamini i minerali su sve ono o čemu treba da vodite računa pored masnoće.

» 9. Pečeni krompir

Naravno da je pečeni krompir u svom prirodnom stanju veoma zdrava hrana. Krompir je bogat vitaminom C, kalijumom i vlaknima. Plus, pečeni krompir srednje veličine sadrži samo oko 160 kalorija. Ali kako jedete napolju, nemojte misliti da je pečeni krompir najzdraviji izbor sa menija. Mnogi restorani u krompir stavljaju dodatke kao što su puter, kisela pavlaka, sir, komadići slanine i druge namirnice koje mogu da povećaju kaloričnost i na 600 kalorija, a čak do 20 grama masti. Tražite zato najjednostavnije spremljen krompir ili ga sami spremajte kod kuće, dodajući mu kuvanu piletinu ili luk.

» 10. Energetski napici


Ako idete u laganu šetnju ili sređujete kuću, za to vam nisu neophodni energetski napici. Dok većina sadrži značajne elektrolite kao što su kalijum i natrijum, koji su neophodni za intenzivan rad i izdržljivost, nije vam neophodno energetsko piće da biste obavljali uobičajene aktivnosti. Mnogi od ovih napitaka sadrže 125 kalorija po flašici, zato poštedite sebe ekstrakalorija i pijte bolje običnu vodu ili neki napitak bez kalorija.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.