Latest News

Solarijum uništava kožu


Britanska glumica Džema Merna (25), u okviru kampanje za borbu protiv raka, pokazala lice puno pega i bora koje je upropašćeno zbog čestog korišćenja solarijuma
Džemina oštećena koža vidi se samo pod UV kamerama
Nevidljivo golim okom... Džemina oštećena koža vidi se samo pod UV kamerama
Zvezda britanskih sapunica Džema Merna pokazala je svoje lice snimljeno posebnim aparatom  sa UV kamerama koji joj je otkrio oštećenja kože nakon dugih godina korišćenja solarijuma. Time je Džema upozorila mnoge na skrivene opasnosti korišćenja solarijuma, jer oštećenja ćelija mogu da izazovu rak kože. Mlada glumica se na ovaj potez odlučila kao deo kampanje za borbu protiv raka, kojoj se priključila.
Džema Merna
Nikad više u solarijum...Glumica od sada preplanuli ten dobija preparatima za potamnjivanje
Iako na prvi pogled i danas ima prelepo lice, solarijum je ostavio neizbrisiv trag na njenoj koži. Specijalni aparat pokazao je oštećenja koja se ne vide golim okom, od mrlja i pega do bora, dehidracije kože i sitnih oštećenja povezanih s opekotinama.
Zabrana za mlađe od 18
Džema Merna počela je redovno da ide u solarijum kad joj je bilo samo 15 godina. Ona ima izrazito bled ten, što znači i izrazito osetljivu kožu, a uprkos tome jednom do dva puta nedeljno godinama je bila gošća solarijuma, zajedno s prijateljicama. Sada se, u 25. godini, priseća kako se pržila i žao joj je zbog toga. Sada je počela da koristi daleko bezopasnije losione za samopotamnjivanje.
- Kad sam bila mlađa, nisam shvatala kakva mi opasnost preti i šta radim svojoj koži. Samo sam htela da imam taman ten bez obzira na rizike. Takođe, nisam razmišljala o tome da ću izgledati mnogo gore kad budem starija - rekla je Džema.
- Kad sam shvatila koliko je solarijum štetan, prestala sam da ga koristim. Vidim znakove oštećenja na svojoj koži, a tek mi je 25. Sigurna sam da u solarijum više neću kročiti - poručila je glumica.
Keli Tompson (10) sa majkom Šeron Hanaford
Koban odlazak u solarijum... Keli Tompson (10) sa majkom Šeron Hanaford
Džemin slučaj sastavni je deo službenog britanskog izveštaja u kojem se traži menjanje zakona koji štiti „tenoreksične" tinejdžere (devojke zavisne od preplanulog tena i solarijuma). Prema tom izveštaju, solarijum bi trebalo da se zabrani mlađima od 18 godina. U ovom izveštaju našao se i slučaj desetogodišnje Keli Tompson iz Port Talbota. Naime, čak 70 odsto devojčicine kože je oštećeno posle samo jednog odlaska u solarijum!
Melanom najčešći oblik raka
Solarijum je samo u Britaniji krivac za najmanje 370 novih slučajeva oboljenja i 100 smrti od raka kože godišnje. Melanom je najčešći oblik raka među mladim ženama, upozorava se u izveštaju, i svaki dan dijagnostikuje se jednoj mladoj ženi!
Dokazano je da su UV zraci u solarijumu 10 do 15 puta jači od podnevnog sunca na Mediteranu i da korišćenje solarijuma samo jednom mesečno povećava rizik od melanoma za 50 odsto.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.