Latest News

Ko sporo jede - tvrdoglav je


 Mnogi stručnjaci uglavnom se bave time šta jedemo. Ima, međutim, i onih koji proučavaju kako to radimo. Jedna od njih je Džulijet A. Bogosijan, bihevioralni stručnjak za hranu, koja je dve decenije izučavala ljudske navike tokom obedovanja, a među njima je i brzina kojom jedemo.
Tako, tvrdi Bogosijanova, ljudi koji jedu sporo vole rutinu i prilično su tvrdoglavi. Vole da mirišu hranu, što ukazuje na potrebu da iz svakog životnog iskustva izvuku maksimum. Skloni su tome da svoje potrebe uvek stave na prvo mesto. Istovremeno, ljudi koji brzo jedu imaju problem sa određivanjem prioriteta i više pažnje pridaju tuđim nego svojim potrebama.
Osobe koje u restoranu uvek imaju neku molbu više, uporne su, pune samopouzdanja, ponosne i nastoje da sve ispadne kako treba. Iako sebe doživljavaju kao avanturiste, zapravo robuju navikama, što dovodi do toga da, na kraju, igraju na sigurne karte.
Na sigurno idu i ljudi koji godinama jedu iste namirnice za doručak. Oni veruju da svaki postupak ima svoju posledicu i stoga svemu pristupaju metodično. Žele da sve obave kako treba, ali nisu opsednuti time. Racionalni su, marljivi, uživaju u životu. Najzad, u svemu čemu se posvete, postižu odlične rezultate.
Za one koji vole da jedu svaku hranu posebno, Bogosijanova kaže da su metodični, ali i manje fleksibilni u situacijama koje odstupaju od njihovih zamisli. Za razliku od njih, ljudi koji vole da pomešaju različite ukuse odlično se nose sa 
životnim izazovima, ali ponekad ne mogu da se opredele šta im je u životu prioritet i šta treba pre završiti. Dobro podnose više zadataka, ali se teško usredsređuju na jedan.
Ljudi koji se raspituju o jelu s menija otvorenog su uma i spremni na sve novo. Bogosijanova kaže da se treba pripaziti ljudi koji začinjavaju jelo pre nego što su ga i probali, kao i onih koji ni ne pogledaju meni pre naručivanja. Navodno, reč je o tvrdoglavim osobama koje ne vole eksperimentisanje, promene, koje se teško prilagođavaju.
U isti mah, ukoliko vam je potrebno mnogo vremena da naručite jelo, to znači da hrana ima kontrolu nad vama, a ne vi nad njom. Sve biste da probate, a, opet, ništa vam nije naročito privlačno, što ukazuje na to da u hrani pokušavate da pronađete zamenu za ono što vam nedostaje u životu.
Ljudi koji ne vole da dodiruju hranu koju spreme su romantičari i idealisti. Svakome se daju do koske, odlični su prijatelji, ali i tu postoji druga strana medalje - takva navika mogla bi da ukaže i na osobu koja voli sve da kontroliše.

Meso i kako ga sečete – dokaz o karakteru
Međutim, o tome kakva je neko osoba, najbolje se uočava posmatrajući način na koji seče meso. Stoga Bogosijanova savetuje poslodavce da naročito na to obrate pažnju, jer će tako mnogo otkriti o svojim radnicima i uvideti šta su im prednosti, a šta mane.
Recimo, kada neko odjednom iseče veliku šniclu, to znači da je metodičan, da ima strategiju i da o svemu promišlja unapred. Iz toga sledi da je takva osoba odlična za radno mesto koje zahteva staloženost, preciznost i upotrebu logike (rad na kompjuterima, u računovodstvu, inženjeringu). Na kreativnim poslovima najbolje je uposliti nekoga ko voli da isprobava različite specijalitete i jela nacionalnih kuhinja. To upućuje na zaključak da je reč o originalnim osobama, spremnim da tragaju za novim mogućnostima.

Ljubitelji slatkiša - sanjari
O tome kakvi ste, može ukazati i kakve deserte birate. Volite li najviše sladoled, vi ste mirotvorac. Smireni ste, staloženi, spremni za dogovore i pregovore. Džulijet Bogosijan tvrdi da su istraživanja pokazala da su ljubitelji slatkiša u stvari sanjari. Ako odmah posle ručka poželite da se zasladite, onda u vama čuči zaista veliki sanjar. Međutim, to je i znak da vam je potrebna dodatna energija. Ljubitelji gorke čokolade u svakom slučaju su posebni. Reč je o velikim individualcima.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.