Latest News

19 od 20 mladih žena nezadovoljno svojim telom


Već sa sedam godina kod devojčica se pojavljuje samokritika prema sopstvenom telu, pa do 16. godine polovina njih poželi da nešto promeni. Dok napune 21 već razmišljaju o hirurškim zahvatima koji će im omogućiti savršeno telo, pokazala je studija.
Istraživanje je sprovela organizacija „Grlgajding UK", a došlo se do saznanja da 95 odsto ženskih osoba starosti od 16 do 21 godine želi da promeni svoje telo. Čak 33 odsto njih želi da bude mršavije, a oko četvrtina ispitanica ističe da bi pribegle estetskoj hirurgiji.
- Svi se mi upoređujemo s drugima, posebno mlade žene i devojke. Za njih je to način na koji pronalaze svoje mesto u svetu. Međutim, nažalost u tome često gledaju kroz prizmu medija koja ne odgovara stvarnosti - objasnila je dr Keri O'Brajan, psiholog sa Univerziteta Mančester, dodavši da se devojke upravo zbog tih slika koje vide oko sebe osećaju nezadovoljno.
- Mnoge devojke se upoređuju sa slikama koje nisu refleksija stvarnosti i zbog toga osećaju da im nešto nedostaje - objašnjava O'Brajan.
Oko 12 odsto ispitanica od 11 do 16 godina razmišlja o sužavanju želuca ili plastičnoj operaciji, dok pet odsto njih priželjkuje tretmane botoksom.
Za mlađe je manji problem težina, jer samo pet odsto njih uzrasta od sedam do devet godina želi da smrša. Ipak, odrastanjem se povećava i procenat onih koje muče stvarni ili umišljeni problemi s kilogramima. Tako 12 posto njih u dobi od 10 do 11 želi da smrša i čak 27 posto onih u dobi od 11 do 16. Takođe, istraživanjem, koje je izvršeno nad 1.109 devojaka i devojčica utvrđeno je da se najčešća primedba koju imaju devojčice od sedam do 11 godina tiče zuba.
Džo Svinson, čija se stranka zalaže za ukidanje retuširanih fotografija, krivicu usmerava na pritisak koji mlade devojke osećaju zbog nerealnih merila o tome šta je lepo.
- Postoji zabrinjavajući konstantan porast tinejdžerki koje se upuštaju u ekstremne dijete ili razmatraju neku plastičnu operaciju jer su nezadovoljne svojim izgledom - izjavila je Svinson, dodavši da fotošopiranje oglasa znači da se prikazuju potpuno nestvarne slike koje niko u stvarnom životu ne može da ostvari.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.