Latest News

OBMANA?


BEOGRADSKA POSLOVNA ŠKOLA ODLUČILA DA OD STUDENATA RETROAKTIVNO NAPLATI 40.000 DINARA ŠKOLARINE ZA 2007/2008. GODINU
BEOGRAD - Nastavno veće i Savet Beogradske poslovne škole - Visoke škole strukovnih studija donelo je odluku da studenti koji se sami finansiraju, a koji su u školskoj 2007/2008. godini ostvarili 42 ESP bodova ili više i tako bili oslobođeni plaćanja, moraju retroaktivno da plate po 40.000 dinara! Odluka je suprotna Zaključku Vlade Srbije od 1. decembra 2008. godine, prema kojoj se svi studenti koji ostvare 42 ESP boda i više školuju o trošku budžeta. Međutim, BPŠ je svoju odluku obrazložila time što im je Ministarstvo prosvete po studentu uplatilo samo trećinu, od 60.000 dinara školarine.
Redakciji Kurira javili se se roditelji koji su zaprepašćeni odlukom što će iznenada morati da plate toliku sumu novca.
- Da bi upisali narednu godinu, studenti moraju da plate 40.000 dinara, jer su prilikom upisa prošle godine potpisali izjavu kojom se obavezuju da će, ukoliko Ministarstvo prosvete ne plati školarinu, oni platiti. U školi sada tvrde da je Ministarstvo uplatilo samo trećinu od 60.000 dinara i da zato razliku moraju da plate studenti. Odakle odjednom da stvorimo gomilu para? To je sramota i ta igra je isplanirana između Ministarstva i škola kako bi na kraju studenti opet platili - kaže Veljko Š. iz Zemuna, roditelj jednog od studenata BPŠ.
Direktor BPŠ Ilija Samardžić kaže za Kurir da škola odlukom da studenti moraju da plate retroaktivno školarine nije prekršila odluku Vlade.
- Ispoštovali smo odluku Vlade, kao i onu da tri godine ne povećavamo školarinu. Omogućili smo da 1.500 studenata upiše narednu godinu bez ikakvog plaćanja. Na sednici studentskog parlamenta koji čine tri studentske organizacije dogovorili smo se da svi studenti besplatno studiraju, ali da se obavežu da će, ukoliko Ministarstvo ne plati, oni platiti školarinu. Dozvolili smo da 1.500 studenata upiše narednu godinu, ali nam je Ministarstvo prosvete uplatilo samo trećinu školarine. Ministar prosvete mi je lično rekao da oni nemaju para da isplate plate profesorima, a kamoli školarine studentima - kaže Samardžić.
On tvrdi da je neistinita tvrdnja roditelja da se studenti ucenjuju upisom naredne godine.
- To nije istina. Studenti mogu da upisuju narednu godinu bez problema, ali ne mogu da dobiju diplomu dok se školarina ne plati. Kako je Ministarstvo platilo samo trećinu, student mora da plati razliku da bi dobio diplomu. Ukoliko Ministarstvo kasnije uplati novac, mi ćemo studentu vratiti uplaćenu sumu - izričit je Samardžić.
Dragiša Potić, portparol Pravnog fakulteta u Beogradu, kaže da od Ministarstva nisu dobili ni dinara za školarine.
- Mi nismo dobili ni dinara, ali fakultet može da potražuje novac samo od Ministarstva prosvete, ne od studenata - kaže Potić.
U informativnoj službi Ministarstva prosvete u sredu su nam obećali da ćemo brzo dobiti odgovor zašto Ministarstvo nije uplatilo fakultetima školarine i kakve će mere preduzeti prema Beogradskoj poslovnoj školi. Međutim, juče nam je, posle obigravanja od kabineta ministra Obradovića, pomoćnika ministra za visoko obrazovanje Slobodana Jaukovića, na kraju u informativnoj službi, u kojoj se dva dana niko nije javljao, rečeno da još nemaju odgovore i da to možemo da napišemo.
Naplaćuju i u Subotici
Ekonomski fakultet u Subotici već drugu godinu zaredom studentima naplaćuje „zaostale bodove“, iako je Ministarstvo prosvete još prošle godine donelo odluku da se bodovi ne naplaćuju.
Studenti ovog fakulteta tvrde da je rukovodstvo prošle godine naplatu zaostalih bodova pravdalo time da odluka Ministarstva počinje da se primenjuje od naredne godine, ali su istu praksu naplate nastavili i pri upisu školske 2009/2010. godine.
„Iako je Fakultet prošle godine izdao obaveštenje da će studentima koji su ostvarili preko 48 bodova biti vraćen novac za plaćene prenete bodove, to se nije desilo. Umesto toga, u pravilima upisa za ovu godinu fakultet je naveo da je cena jednog ECTS boda 750 dinara, ali u zvaničnom cenovniku fakulteta nema te stavke“, piše u pismu grupe studenata Ekonomskog fakulteta iz Subotice, koji tvrde da će se boriti protiv „nezakonja“ dok ne pobede.
U dekanatu Ekonomskog fakulteta Kuriru je rečeno da su i dekan Božidar Leković i prodekan za nastavu Aleksandar Grubor na putu, te da osim njih niko ne može da nam da odgovor zašto ovaj fakultet naplaćuje prenete ECTS bodove.
Inspekcija mora da reaguje

Rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević kaže da je odluka Beogradske poslovne škole protivzakonita i da njome treba da se pozabavi prosvetna inspekcija.
- I drugim fakultetima je Ministarstvo uplatilo samo trećinu školarine i niko nije srećan zbog toga, ali Zakon mora da se poštuje. Ja ne mogu ništa da učinim, to nije u mojoj nadležnosti jer Poslovna škola nije u sastavu Univerziteta. Škola se sa izjavama koje su studenti potpisali ogradila da je neko ne bi tužio. Prosvetna inspekcija mora da reaguje i da kazni školu jer je njena odluka protivzakonita - ističe Kovačević.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.