Latest News

Ministarka Malović poručuje: Huligani će proći kao „zemunci"!


To sa navijačima vam je isto kao i sa „zemunskim klanom", koji se dugo vremena bavio kriminalnim aktivnostima pre nego što je država reagovala. Borba protiv huligana počela je posle strašnog zločina, baš kao i borba protiv „zemunaca"
Ministarka pravde Snežana Malović najavila je za Press da će se država odlučno obračunati s navijačima koji se bave kriminalom i sprečiti divljanje huligana. Ona priznaje da su državni organi i ranije mogli oštrije da reaguju, poredeći navijačke grupe sa „zemunskim klanom", koji je, kako kaže, zaustavljen tek posle ubistva premijera Zorana Đinđića.
Press, međutim, juče nije mogao da dobije odgovore iz MUP-a i Republičkog tužilaštva na pitanje kako je moguće da navijači za koje tužilac Slobodan Radovanović kaže da se bave ozbiljnim kriminalom nisu ranije procesuirani.

Navijačke grupe i podgrupe:
Delije  (crvena zvezda)
Belgrejd bojs (Belgrade boys)
Ultra bojs (Ultra boys)
Ultras (Ultras)
Brigate (Brigate)
Hirous (Heroes)
Grobari   (partizan)
Grobari 1970
Južni front
Alkatraz
Grobari Beograd
Anti Romi
IRR
Ikstrim bojs (Extreme boys)
Vandal bojs (Vandal boys)
Hed hanters (Head hunters)
Saut bojs (South boys)
40 +
Parter bojs (Parter boys)
Saut femili (South family)
1.000 ludaka iz Padinjaka
Ofanziva
Koalicija
Junajted fors     (rad)
Nema podgrupa

Radovanović je, pozivajući se na podatke dobijene od MUP-a, rekao da „vođe navijačkih grupa imaju debele krivične dosijee i da mnogi od njih već imaju prijave za nedozvoljeno držanje oružja i druga teža dela, ali da nikada nisu procesuirani".
Malović: Odlučna reakcija
Ministarka pravde Snežana Malović tvrdi da je država, posle ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona, konačno spremna za odlučnu akciju.
- I „zemunski klan", koji se bavio raznoraznim kriminalnim delatnostima, zaustavljen je tek kada se desio najtragičniji događaj i kada je ubijen premijer Zoran Đinđić. I ja, kao i tužilac Radovanović, znam da se protiv mnogih vođa navijačkih grupa vode krivični postupci. Istina je da je možda ranije trebalo voditi računa o tome, ali kada se sve ovo već izdešavalo, dužnost je svih državnih organa da sada odlučno reaguju. Ja ću u okviru svojih nadležnosti zahtevati da se krivični i prekršajni postupci protiv navijača efikasno procesuiraju. Država će, post festum, odlučno da reaguje - kategorična je Malovićeva.


S druge strane, bivši koministar policije Božo Prelević kaže da svaki normalan čovek s pravom postavlja pitanje zašto vođe navijača nisu procesuirane ako već postoje podaci da su ozbiljni kriminalci?
- Tužilac kaže da se sve zna, pa se, pošto nisu preduzimane nikakve akcije, nameće zaključak da nadležni ili nisu hteli ili nisu smeli da procesuiraju te „ozbiljne kriminalce". Očigledno je da su oni, uprkos debelim dosijeima, bili moćni ili zaštićeni. S obzirom na to ko sedi u upravama klubova, ne bi me čudilo da su bili zaštićeni.

Prelević: Odvojiti kriminalce od navijačkih grupa
Bivši koministar policije Božo Prelević kaže da je u obračunu sa huliganima važno razdvojiti vođe navijača koji se bave kriminalom od navijačke grupe.
- Ako su vođe kriminalci, onda oni treba da budu procesuirani kao kriminalci, a ne da se zabranjuju čitave navijačke grupe. Ta dva procesa treba razdvojiti, to su različite stvari. Imali smo mi i predsednike političkih stranaka koji su završili u zatvoru, piramidalne banke i preduzeća čiji su čelni ljudi bili kriminalci, pa niko nije zabranjivao stranke, banke i preduzeća - navodi Prelević.

Poslednjih 40-50 godina tu su premijeri, ministri, tužioci, sudije, političari... ne zbog sporta, već zbog svoje dobiti - kaže Prelević. On dodaje da država ni sada ne sme histerično da reaguje, već da ozbiljno radi na analizi i predupređivanju ekscesa.
Huligane štite uprave?
I bivši republički tužilac Siniša Simić smatra da od njegovog naslednika Radovanovića treba tražiti da objasni zašto „ozbiljni kriminalci" nisu ranije procesuirani.
- Neko mora da kaže da li je to zato što policijski podaci nisu dostavljani tužilaštvu, ili prijave nisu podnošene, ili su podnošene pa odbacivane, ili su vođe navijača oslobađane na sudu.

Ministarka sporta: Nasilje je proizvod društva, a ne fudbala
Ministarka omladine i sporta Snežana Marković-Samardžić kaže za Press da treba identifikovati i kazniti pojedince, a ne ceo fudbal.
- Nasilje nije proizvod fudbala. Nasilje u sportu je uvezeno iz nasilja u društvu. I zato ne treba očekivati od sporta da reši nasilje na ulicama. Treba identifikovati i kazniti pojedince, a ne ceo fudbal - navodi ministarka.

Očigledno je da država nije imala dovoljno volje da se suprotstavi vođama navijačkih grupa s debelim krivičnim dosijeima. Na tu volju utiču i uprave klubova, jer u njima ne sede anonimusi, nego političari, privrednici... Sad je đavo odneo šalu - poslednji nasilnički događaji i tragična smrt Brisa Tatona sublimirali su volju da se država na organizovan, zakonski način izbori sa huliganima. Država je baš stegla pesnicu - kaže Simić. On, međutim, dodaje da je takav model ponašanja države „normalan" i navodi primer Engleske, koja je tek posle tragedije na „Hejselu" donela drakonske kazne za navijače.     
B. Bojić

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.