Latest News

Pokazali smo svima da je u Srbiji fudbal više od igre

Pokazali smo svima da je u Srbiji fudbal više od igre

Suze u očima selektora Srbije Radomira Antića posle veličanstvene pobede nad Rumunijom (5:0) najbolje su pokazale količinu emocija akumuliranih tokom 13 meseci kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. 

Priznaćete, nije svakidašnja slika da trener koji je u karijeri sedeo na klupi klubova kao što su Real, Barselona i Atletiko iz Madrida, „prospe“ pred srpskom trobojkom iskrena osećanja i rad sa nacionalnim timom uzdigne na pijedestal. „Orlovi“ su direktno otišli na Mondijal, a najveće zasluge sigurno pripadaju selektoru, koji je igračima vratio samopouzdanje, a navijačima veru u fudbalsku reprezentaciju.

- Predivno se osećam, još jednom se potvrdilo da fudbal zna da bude mnogo više od igre, naročito kada uspehe ostvarujemo u ambijentu kakav je bio u subotu na „Marakani“ tokom utakmice i u Srbiji i regionu po njenom završetku. Zato me je više obradovala pobeda koju smo ostvarili van terena, nego na njemu. Slika o zemlji je lepša, a u njenom kreiranju učestvovali su i igrači i navijači - rekao je selektor Radomir Antić dan posle plasmana Srbije u Južnu Afriku.

Vi ste od početka kvalifikacija bili optimista, ostvarile su se mnoge vaše prognoze, ali verovatno ni sami niste mogli da pretpostavite da ćete pobedom od 5:0 protiv Rumunije overiti prvo mesto u grupi 7?
- Sigurno niko nije slutio ovakav rasplet. Kada je bilo najvažnije mi smo pokazali ko smo i gde nam je mesto. Ne mislim tu samo na rezultat ili igru, već i na ambijent u kojem je publika na celom stadionu bila na nogama, aplaudirala himni protivnika, verovala u naše mogućnosti… Bili smo pravi i zasluženo smo na Mondijalu.

Kada je Srbija na žrebu za Svetsko prvenstvo ubačena u grupu sa
Francuskom i Rumunijom, teško je bilo verovati da će se direktno plasirati na svetski sajam fudbala?

- Mi smo nama bili najvažniji. Poštovali smo sve protivnike, bez obzira da li smo igrali sa Francuskom, Austrijom, Litvanijom ili Farskim Ostrvima, ali igra srpskog tima jeste bila prioritet. Važne su nam bile pobede i brojevi u kvalifikacijama, a kada smo ostvarili cilj shvatili smo da ima i važnijih trijumfa.

Igračima ste posle utakmice dali slobodan dan, da li ste im dali neka uputstva?
- Ha, ha, jesam. Neka razmišljaju o tome da im je potreban pravi trener da bi pokazali koliko su kvalitetni - našalio se Antić.

Tomislav Karadžić, predsednik FS Srbije, rekao je da bi plasman u četvrtfinale na Svetskom prvenstvu bio rezultat kojim bi svi bili zadovoljni?
- Ima još mnogo vremena do Mondijala i ne bih se upuštao u takve prognoze. Ne bih ni da komentarišem izjave jer svako ima pravo na mišljenje.

Grupa 7
SUBOTA  10.10.2009.
Srbija - Rumunija  5:0 (1:0)
(Žigić u 37, Pantelić u 50, Kuzmanović u 78, Jovanović u 88, 90+2 minutu)
Austrija - Litvanija 2:1 (1:0)
(Janko 16, Valner 80 - Stankevičius 66)
Francuska - Farska Ostrva 5:0 (2:0)
(Žinjak 34, 39, Galas 53, Anelka 86, Benzema 88)

SREDA  14.10.2009.
Litvanija - SRBIJA 20
Francuska - Austrija 20
Rumunija - Farska Ostrva 20
SRBIJA 9 7 1 1 21:6 22
Francuska 9 5 3 1 15:8 18
Austrija 9 4 2 3 13:12 14
Litvanija 9 3 0 6 8:10 9
Rumunija 9 2 3 4 9:17 9
F. Ostrva 9 1 1 7 4:17 4

„Ćiro, najbolji si na svetu!“
Selektor Antić se osvrnuo i na učinak BiH, koja je na korak od plasmana na Svetsko prvenstvo.
- Moram da vratim lopticu Miroslavu Blaževiću, selektoru BiH, koji je verovao da ćemo pobediti Rumuniju: „Ćiro, najbolji si na svetu!“. Ne kažem to iz kurtoazije, već zato što je izvukao selekciju BiH iz depresije i došao do baraža. Ma, proći će on i baraž, ne zato što njegov tim ima vrhunski kvalitet, nego zato što je on - Ćiro. Aktuelan je bez obzira na godine - rekao je Radomir Antić.

Isplata nagrada na kraju 2010. godine
Plasmanom na Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi Fudbalski savez Srbije dobro će popuniti kasu 2010. godine, kada se na kraju budu sveli računi u svetskoj kući fudbala. Po okončanju Mondijala FIFA će sabrati sve prihode (sponzori, ulaznice, TV prava…), a zatim nagraditi saveze za učešće na završnom turniru. S obzirom na činjenicu da u ovom takmičenju ne postoji sistem nagrađivanja kao na primer u Ligi šampiona, o zaradi se mogu dati samo okvirne procene.
Kao primer može da posluži Hrvatska i njeno učešće na Evru 2008. godine, a prihod je bio 12,5 miliona evra. Od te sume 7,8 miliona je ostalo u savezu, a ostatak je podeljen igračima i selektoru. Učešće na velikim takmičenjima privlači i velike sponzore nacionalnog saveza, a najveću korist imaju sami igrači kojima cena na fudbalskom tržištu može i da se duplira.

Srbija - Rumunija 5:0
Stadion Crvene zvezde.  Gledalaca: 48.000. Sudija: Kostas Kapitanis (Kipar) 8.  Strelci: Žigić u 37, Pantelić u 50, Kuzmanović u 78, Jovanović u 88, 90+2 minutu.  Žuti kartoni. Luković, Kuzmanović, Stanković (Srbija), Addrijan Kristea, Rac, Varga, Mutu (Rumunija).  Crveni karton: Kristijan Kivu (Rumunija).
SRBIJA
Stojković 8, Ivanović 8, Vidić 8 (od 73. Subotić -), Luković 7,5 (od 46. Dragutinović 7,5), Kolarov 7,5, Stanković 8, Milijaš 7,5 (od 64. Kuzmanović 8), Krasić 9, Jovanović 9,5 Žigić 8,5, Pantelić 8,5.
RUMUNIJA
Koman 6, Maftei 6, Radoj 6, Kivu 6,5, Rac 6, Apostol 6,5, Joane 6 (od 60. Gojan -), Varga 6,5, Adrijan Kristea 6, Marika 6 (od 60. Bukur 6) , Mutu 7 (od 75. Andrej Kristea -).
Igrač utakmice: Milan Jovanović (Srbija) 9,5.



Policija uputila igrače u Kovilovo
Hiljade Beograđana zaputilo se u subotu uveče posle senzacionalne pobede Srbije nad Rumunijom i plasmana na Svetsko prvenstvo ka Trgu Republike, tradicionalnom mestu za proslave sportskih uspeha. Glavne gradske ulice bile su blokirane kolonama automobila, a navijači su nestrpljivo očekivali otvoreni autobus koji je trebalo da doveze reprezentativce sa „Marakane”.


Igrači su od stadiona Crvene zvezde preko Slavije i kroz ulicu Kralja Milana stigli gotovo do Trga, a onda su promenili maršrutu i otišli u Kovilovo. Razlog zbog kojeg igrači nisu mogli da se raduju sa navijačima bila je procena policije da nema bezbednosnih uslova za takvo slavlje, pa su igrači usmereni u svoju bazu. S obzirom na činjenicu da su bili u otvorenom autobusu, da se okupio veliki broj ljudi, te da je bilo i mnogo alkohola, odluka policije bila je da se proslava protekne bez fudbalera Srbije, iako su oni imali neskrivenu želju da se pojave pred navijačima. Policija, takođe, nije dozvolila ni da se postavi bina.
Ž. B.



Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.