Latest News

Skandalozno: Predsednik nevladine organizacije prošvercovao 2,5 kila kokaina!


N. S. (29), osnivač i predsednik nevladine organizacije za zaštitu dece, uhapšen kada mu je isporučen paket kojim mu je iz Bolivije stiglo 2,5 kilograma kokaina
Droga se sve češće šalje poštom... Naziv NVO, na čiju adresu je stigao paket, je „S vrha brda zaliva"
Beogradska policija uhapsila je juče N. S. (29), osnivača i predsednika NVO za zaštitu dečjih prava, zbog šverca 2,5 kilograma kokaina! N. S. je uhapšen kada je na adresu njegove NVO isporučen paket kojim mu je iz Bolivije stigla droga na uličnom tržištu vredna više stotina hiljada evra!
Pošiljka sa drogom bila je adresirana na nevladinu organizaciju za pomoć deci sa posebnim potrebama, a droga je otkrivena slučajno, pošto se službenicima beogradske pošte učinila sumnjivom. Obaveštena je policija, koja je posle provere organizovala hapšenje.
Inače, u istoj akciji policije je pored N. S. uhapšen i njegov otac Ž. S., koji je osumnjičen kao saučesnik u švercovanju kokaina.

Cene kokaina: od 5.000 dolara do 100.000 evra
Prema podacima iz policije, cena kilograma čistog kokaina u nekoj od južnoameričkih država je samo oko pet hiljada dolara. Kada se kokain na veliko transportuje u Evropu, cena kilograma skače na 35.000 evra. Droga se dalje preprodaje manje krupnim dilerima i narko-grupama, koje ga plaćaju po ceni od 55.000 do 60.000 evra. Poslednja u ovom lancu je ulična prodaja, pošto se na ulici kilogram kokaina prodaje po ceni između 80.000 i 100.000 evra.

MUP je saopštio da je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala ovom akcijom presekla još jedan kanal krijumčarenja droge iz Južne Amerike ka Srbiji. Policija je potvrdila da su N. S. i Ž. S. uhapšeni na adresi NVO, registrovane pod nazivom „S vrha brda zaliva", prilikom preuzimanja 2.497,66 grama kokaina. Inače, N. S. je osnivač, predsednik i ovlašćeno lice NVO na čiju adresu je stigao paket sa drogom.
Sumnjiva pošiljka
„Osumnjičeni N. S. je preko nevladine organizacije organizovao transport kokaina iz Bolivije ka Srbiji. Droga je poštom poslata na adresu u Beogradu, koja kao prijavljenu delatnost ima humanitarni rad sa decom", navedeno je u saopštenju MUP-a.

Paket poslat DHL-om... Procenjuje se da je vrednost zaplenjene droge od 200.000 do 250.000 evra

Prema saznanjima Pressa, kada je utvrđeno da se u sumnjivoj pošiljci nalazi kokain, inspektori SBPOK-a su odlučili da švercere uhapse prilikom isporuke paketa. Inače, procenjuje se da je ulična vrednost zaplenjenog kokaina između 200.000 i 250.000 evra!
- Paket je primio N. S. i on je istog trenutka uhapšen. Odmah za njim je uhapšen i njegov otac Ž. S. Neposredno posle hapšenja N. S. je izjavio da droga nije njegova, već da je bila namenjena drugoj osobi. On je objasnio da je pošiljku navodno trebalo samo da preuzme i prosledi je M. M. (26), koji je u bekstvu - kaže izvor Pressa sa hapšenja, i dodaje da policija proverava ko je M. M.
Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati, posle čega će uz krivičnu prijavu biti privedeni dežurnom istražnom sudiji Okružnog suda u Beogradu.
Da slanje droge poštom nije ništa neuobičajeno pokazuje i slučaj iz Niša od pre dva meseca. Sredinom avgusta Okružno tužilaštvo u ovom gradu pokrenulo je istragu protiv Dragana Vukovića (45) i Slavoljuba Tasića (47) zbog sumnje da su prokrijumčarili kokain iz Južne Amerike. Tužilaštvo je u zahtevu za sprovođenje istrage navelo da je jednom od osumnjičenih stigla pošiljka iz Perua, tačnije iz Lime, u kojoj je bilo 30 većih i 12 manjih podmetača za čaše ukupne težine 2.735 grama, koji su napravljeni od kokaina. Osumnjičeni su uhapšeni prilikom primopredaje pošiljke koja je neposredno pre toga preuzeta u pošti u niškom tržnom centru „Kalča".
Početkom juna ove godine Okružni sud u Čačku oslobodio je Milana Tripkovića (33) krivice da je ugovorio transport dva paketa droge iz Argentine, koja su poštom stigla na njegovu kućnu adresu. Tripković je pred Okružnim sudom bio optužen da je početkom 2007. godine od Argentinca Guljerma Belosa iz Buenos Ajresa, sa kojim je navodno bio ugovorio isporuku kokaina, dobio dva paketa ove droge.

Pošiljka iz Hondurasa
Početkom 1998. godine u poštu u Pohorskoj ulici na Novom Beogradu redovnom poštom stigao je paket sa suvenirima iz Hondurasa, u kome je bilo 3,8 kilograma kokain. Tada su uhapšeni Radoslav Trlajić - Bata Trlaja (ubijen 25. februara 2000. na Novom Beogradu) i Goran Mijatović Mita (ubijen 2. oktobra 2006. u eksploziji automobila bombe). Tokom suđenja u ovoj kokainskoj aferi Trlaja je tvrdio „da je drogu video samo na filmu". Protiv njega i Mijatovića nije bilo dokaza, pa je osuđen njihov poznanik na koga je pošiljka bila adresirana.

- Paketi su bili poslati brzom dostavom pošiljki na kućnu adresu Tripkovića u Čačku. U jednom paketu u postavi ženskog kožnog mantila, u posebnim ulošcima, nalazio se platneni materijal natopljen kokainom u obliku hidroholidne soli, čija je ukupna težina iznosila oko 2,6 kilograma. U drugom paketu, težine 1,456 kilograma, bile su dve muške platnene jakne, u koje je na isti način bila upakovana droga - ispričao je tada izvor Pressa.
Dva paketa iz Argentine
Prvi paket Tripkoviću isporučili su 23. februara 2007. godine službenici „Siti ekspresa" iz Čačka na njegovu kućnu adresu. Drugi paket pet dana kasnije pronašli su i oduzeli inspektori SBPOK-a u prostorijama brze pošte u Beogradu. Taj drugi paket oni su odneli u Čačak, njega je primila Tripkovićeva majka, a on je uhapšen u Mačkatu, na putu za Crnu Goru. 
Novinar uhapšen na aerodromu s drogom
Novinar iz Bora Zoran M. (46) uhapšen je oktobra 2006. godine na Aerodromu „Nikola Tesla" u Beogradu zbog sumnje da je švercovao drogu iz Južne Amerike u Srbiju. Prilikom pretresa kod njega je u specijalnoj pregradi kofera pronađeno 3,7 kilograma kokaina. To je u 2006. bila najveća zaplena kokaina u Srbiji.
Kako su mediji pisali, kolumbijska policija je locirala Zorana M. i obavestila nemačke kolege.
- On je u Berlin stigao avionom iz Kolumbije, a zatim prešao u avion za Beograd. Da bi se utvrdilo koji narko-diler je naručio pošiljku, nemački policajci su ga pustili da ode. Pošto je došao na Aerodrom „Nikola Tesla" nije odmah krenuo ka izlazu, nego je neko vreme proveo šetajući zgradom. Najverovatnije je čekao da mu se javi „veza" - objasnio je izvor iz istrage. Inače, Zoran M. je tokom ispitivanja u policiji negirao da je bio narko-kurir, tvrdeći da nije znao da je prenosio drogu. Policajcima je ispričao da mu je neko ubacio kokain u torbu i da nema veze s pronađenom drogom.

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.