Latest News

Akcija „Morava" se nastavlja! Otkrivamo: I Badžin sin uhapšen!


Posle hapšenja sitnijih dilera u subotnjoj akciji, policija sprema i veliki udar na krupne narko-dilere koji kontrolišu celu Srbiju
U akciji „Morava" učestvovalo više od 2.000 policajaca
Uhapšeni na spavanju... U akciji „Morava" učestvovalo više od 2.000 policajaca
Hapšenje više od 650 dilera u akciji „Morava" u subotu samo je početak velikog obračuna države sa narko-mafijom. Srpska policija uveliko, naime, priprema novi udar na narko-bande, u kojem bi trebalo da budu pohapšeni veliki narko-bosovi i presečeni međunarodni lanci krijumčarenja droge. Nastavak akcije „Morava", kako saznajemo, treba očekivati vrlo brzo.
„Morava" je šifrovano ime ministra
Interesantno je pitanje zašto je ova velika akcija dobila ime „Morava". Samo retkima je poznato da je u policijskom šifrovanom jeziku „Morava 1" naziv za ministra policije, pa tako bezbednjaci kažu „preuzimam Moravu 1", umesto „idem po ministra".
Da li je akcija dobila ime po ministru, u MUP-u juče nisu hteli da objašnjavaju. Ipak, ono što je sigurno jeste da se imena policijskim akcijama ne daju nimalo slučajno ili bez veze (Sablja, Metla, Pevac, Borac, Poštar, Metak...).
Osim imena akcije, u javnosti se opet otvorila polemika ko je zaslužan za ovu akciju, ko je odradio posao, a ko pokušava da prikupi političke poene. Naime, nakon konferencije na kojoj je ministar policije Ivica Dačić saopštio rezultate akcije, predsednik Srbije Boris Tadić je rekao da to nije akcija bilo kog pojedinačnog ministarstva, već cele države Srbije i Saveta za nacionalnu bezbednost.
Inače, prema podacima policije, u Srbiji se trenutno više od 2.000 osoba bavi trgovinom narkoticima, a u akciji „Morava" uhapšeni su samo oni koji su „spona između narkomana i većih trgovaca".
- Neki narko-dileri su upleteni u druge vrste organizovanog kriminala i njima je droga samo usputna zarada, neki, pak, rade na mnogo višem nivou, a pojedini su deo međunarodnih mreža. Sve njih mi „radimo", a ovom akcijom udareno je na one koji neposredno na ulicama rasturaju drogu, koji su druga ili treća ruka u tom zločinačkom lancu. Očekujemo da nam ovi koje smo pohapsili budu od velike koristi u obračunu sa narko-bosovima čija hapšenja pripremamo... - navodi izvor Pressa iz samog vrha srpske policije.
U pritvoru 92 osobe
I ministar policije Ivica Dačić potvrdio je juče da je subotnja akcija samo prva etapa.
- Akcija „Morava" nije završena i mi ćemo se još odlučnije boriti. Ovo je samo prva preventivna faza, u kojoj smo sasekli one koji su najbliži kupcima. Udarili smo na dilere kojih ima čak i u školama. Veoma je važno to što informacije o akciji nisu procurele u javnost... - rekao je Dačić.
Kako Press saznaje, od 654 privedene osobe u subotu, policija je u pritvoru zadržala 92 osumnjičena i oni će danas biti izvedeni pred istražnog sudiju. Prema saznanjima Pressa, akcija „Morava" isplanirana je nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost 30. septembra, a prva hapšenja u strogoj tajnosti započela su još prošle nedelje, pa se, kako saznajemo, u srpskim zatvorima nalaze ukupno 134 osobe osumnjičene za trgovinu drogom.
U podrumu Marinka Nikolića u Beogradu pronađena 10.521 lažna novčanica od po 100 dolara
Falsifikovan milion... U podrumu Marinka Nikolića u Beogradu pronađena 10.521 lažna novčanica od po 100 dolara
U policiji kažu da je „najvredniji plen" subotnje akcije privođenje Dževada Alibašića (40), osumnjičenog narko-bosa iz Tutina, i Marinka Nikolića (47) iz Beograda.
- Alibašić je deo međunarodne grupe koja švercuje drogu preko Bosne i on je uhapšen uz pomoć holandske policije... Njemu su odmah oduzeti „opel astra kabriolet" i džip „mercedes", za kojim je bila raspisana međunarodna potraga, jer se sumnja da je ukraden. U filteru za vazduh tog džipa pronađeno je čak 2,5 kilograma heroina! Inače, Alibašićevo ime nalazi se u „beloj knjizi" o organizovanom kriminalu. On se tamo navodi kao jedan od tri najveća narko-bosa na teritoriji Sandžaka... - navode u policiji.
Pored hapšenja Alibašića, vredan ulov akcije „Morava" svakako je Marinko Nikolić (47) iz Beograda, kod koga je u kesi u podrumu pronađena 10.521 falsifikovana novčanica od po 100 dolara (ukupno 1.052.100 dolara). On je osumnjičen da je povezan sa organizovanom kriminalnom grupom Aleksandra Gačevića, koja je pohapšena u februaru ove godine, zbog sumnje da je falsifikovala i u promet pustila više od dva miliona evra falsifikovanih novčanica u apoenima od 100 evra, kao i da se bavila trgovinom drogom.
fakti
n u akciji „Morava" pretreseno je 600 objekata
n učestvovalo je 2.000 policajaca
n pronađeno je 57 komada naoružanja
n zaplenjeno je 20 automobila, 120.000 evra, milion falsifikovanih dolara i oko 20 kilograma narkotika
Kako saznajemo, u Smederevu je bilo izuzetno burno hapšenje Ivana Bogosavljevića (28), koji je pokušao da blokira vrata policiji, a onda nasrnuo pištoljem na inspektore! Srećom, u ovoj akciji niko nije povređen.
Bolje od „Sablje"
Prema saznanjima Pressa, subotnja akcija je pripremana u najvećoj mogućoj tajnosti. Direktor policije Milorad Veljović i nadležni iz Ministarstva pravde organizovali su efikasno izdavanje naloga za pretres. Sve sudije su upozorene da informacije ne smeju da procure.
Interesantno je da čak ni u vreme „Sablje", usred vanrednog stanja, za nekoliko sati nije privedeno više 500 osoba, što su pohvalili i bezbednosni stručnjaci (pročitajte donji tekst).
Prelević i Nicović
Hvale „Moravu"... Prelević i Nicović
Droga na ulicama poskupljuje
Bivši koministar policije Božo Prelević kaže da je akcijom „Morava" sasečeno najmanje 30 odsto dilera u Srbiji i očekuje da dođe do znatnog poskupljenja droge na srpskom narko-tržištu.
- Da li će policija doći do krupnih narko-dilera zavisi i od toga kako je akcija do sada vođena, koliko su brižljivo praćeni uhapšeni, koliko je podrobno praćena njihova komunikacija... Zaplenjenih 20 kilograma heroina je velika količina, među uhapšenima sigurno ima i većih i manjih dilera, a oni koji su uhvaćeni sa malom količinom droge verovatno su samo korisnici. Ali, pozitivno je što će oni nakon ove akcije biti registrovani, i što će se odraziti na one koji bi hteli da krenu njihovim putem - kaže Prelević, i upozorava da nikako ne bi smelo ponovo da se čeka pet godina na sličnu policijsku akciju.
Novinar „Vremena" Miloš Vasić kaže da je ova policijska akcija odlično urađena, da predstavlja veliki udar na narko-mafiju, i da je sada red da se, posle policije, pokažu i drugi državni organi.
- Koliki će biti efekti ove akcije zavisi od toga da li je hvatana samo jedna ili više narko-mreža, kakva je struktura uhapšenih, vrste krivičnih dela koja su počinili... Akcija je veliki udar na mafiju, a njeno finale je pravosnažna presuda. Zato je vrlo bitno da se naročito istakne pravosuđe - kaže Vasić.
Član Borda direktora za borbu protiv narko-mafije iz Njujorka Marko Nicović kaže za Press da ne pamti tako veliko hapšenje u „regularnim okolnostima".
- U Srbiji ima 15 velikih narko-dilera i oko 4.000 sitnih. Ova akcija policiju bi mogla da dovede upravo do krupnih zverki. Da li će to zaista biti tako zavisi od toga koliko će policijska kombinatorika u narednom periodu biti spretna. U stvarnom životu, za konzumente droge ova akcija znači skuplju robu... - kaže Nicović.
Radovan Stojičić Badža
Ubijen 1997... Radovan Stojičić Badža
Uhapšen i Badžin sin
U akciji „Morava" uhapšen je i Vojislav Stojičić (30), sin nekadašnjeg načelnika Resora javne bezbednosti i zamenika ministra policije Radovana Stojičića Badže, koji je ubijen 1997. godine.
Kako saznajemo, Vojislav Vojkan Stojičić nije bio na spisku osumnjičenih narko-dilera za hapšenje, već je „pao" sasvim slučajno. Naime, prilikom upada u stan Dejana Lazića iz Niša, koji je bio na spisku za privođenje, pronađen i Stojičić, za koga je proverom utvrđeno da se nalazi na centralnoj poternici po rešenju Prvog opštinskog suda u Beogradu.
Inače, Stojičić odranije ima kriminalni dosije. On je 2002. godine osuđen na osam meseci zatvora, odnosno dve godine uslovno, zbog nelegalnog posedovanja pištolja „CZ 99" i okvira sa 14 metaka, a poznat je i po bahatom ponašanju. Vojislav je očevidac ubistva svog oca, pošto je u noći likvidacije sedeo za stolom do njega u restoranu „Mama mija".
Inače, u okviru akcije „Morava" u Novom Sadu je priveden i Predrag Opačić (44), za koga nismo uspeli da dobijemo potvrdu da li je brat osuđenog narko-dilera Nenada Opačića.
Žarko Obradović
Obradović: Izuzetno značajna akcija
BEOGRAD - Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović pohvalio je juče akciju srpske policije u kojoj je uhapšeno nekoliko stotina narko-dilera.
Tokom posete Novoj Varoši, gde je otvorio sportski centar, Obradović je ocenio da je akcija policije od izuzetnog značaja, jer droga ne sme biti ni blizu školskih dvorišta kako bi deca bila što bezbednija i kako ne bi došla ni u najmanje iskušenje da probaju narkotike.
Ministar prosvete je dodao da će u tom cilju cela država nastaviti sistemsku i kontinuiranu borbu suzbijanja te velike pošasti. (Ag.)

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.