Latest News

VUK DRAŠKOVIĆ HTEO DA SE UBIJE?


SVEDOK NA SUĐENJU OPTUŽENIMA ZA ATENTAT NA LIDERA SPO U BUDVI IZJAVILA DA JE VUK DRAŠKOVIĆ, NAVODNO PRETIO SAMOUBISTVOM JER JE OSEĆAO KRIVICU ZBOG "IBARSKE MAGISTRALE"
BEOGRAD - Vuk Drašković, lider SPO, tokom večeri 15. juna 2000. godine telefonom je razgovarao sa suprugom Danicom i pominjao "da je depresivan, da će se ubiti, da ne može da podnese dešavanja posle Ibarske magistrale, da oseća krivicu, da ne može da pređe preko toga što se tada dogodilo, da nema inspiraciju ni za šta", a supruga ga je odvraćala. Ovim rečima juče je u Okružnom sudu, svedočeći na suđenju optuženima za pomaganje u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi, prepričala sadržinu jednog od prisluškivanih razgovora bračnog para Drašković Vesna Zarić-Joksić, tada reprodukterka u Trećem odeljenju Centra Resora državne bezbednosti Beograd.
Svedok je potvrdila da je Drašković u to vreme bio jedna od "prioritetnih obrada", a da je ona radila na poslovima skidanja delova razgovora koji su bezbednosno interesantni. U tu svrhu prisluškivani su brojevi telefona u kući Draškovića i u kancelariji. Pratila je komunikaciju sa tih telefona, ali ne i onih koji su bili vođeni iz stana u Budvi, jer tamo nije bilo "mera", tako da su podatke o Draškoviću dobijali posredno, kontrolom kroz razgovore sa suprugom i saradnicima.
- Stevana Bastu, tada načelnika Trećeg odeljenja, te večeri sam videla oko 20 sati, a sledeći put posle sat-dva. Koleginica i ja smo smenu završile oko 23.30. Stigle smo kući kada nam je bez obrazloženja rečeno da se vratimo. Tada nam je rečeno šta se dogodilo. Sećam smo da smo razgovarali o događaju, svašta nam je padalo na pamet, pa i da se radilo o samoubistvu - ispričala je Zarić-Joksić.
Odgovarajući na pitanja, svedok je izjavila da bi u večernjim satima u Centar uobičajeno dolazio ili načelnik ili njegov zamenik, kojem su predavali transkripte, ako ih je bilo, dok bi ih preko dana preuzimali operativci zaduženi za konkretne obrade.
Optuženi su bivši šef Beogradskog centra DB Milan Radonjić i bivši načelnici u Centru zaduženi za spoljni i unutrašnji ekstremizam Stevan Basta i Ratko Romić.
Radonjić je optužen da je, po nalogu tadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića, naredio Basti i Romiću da prate Draškovića i fotografišu njegovu kuću u Budvi, a foto-album sa slikama kuće predali su tadašnjem šefu DB Radomiru Markoviću.
"TO SU  NAJOBIČNIJE LAŽI"
Vuk Drašković juče je najoštrije demantovao tvrdnje svedoka.
- To su najobičnije laži koje ne želim da komentarišem! Ovaj proces je ruganje i pravdi i pravosuđu! Savršeno je jasno da Milan Radonjić nije slao svoje agente Bastu i Romića da ozvuče moj stan u Budvi, jer je to bilo nemoguće bez dozvole Crne Gore, a i zbog toga što u to vreme tamo nisam odlazio niti sam se bilo kada u tom stanu službeno sastajao sa bilo kim.  

Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.