Latest News

MORAVA POTOPILA NARKODILERE


POLICIJA U OKVIRU AKCIJE „MORAVA“ UHAPSILA 500 NARKODILERA I DRUGIH KRIMINALACA ŠIROM SRBIJE. ZAPLENJENO NEKOLIKO DESETINA KILOGRAMA RAZNIH VRSTA NARKOTIKA, VIŠE OD MILION FALSIFIKOVANIH DOLARA, NELEGALNO ORUŽJE, MUNICIJA I LUKSUZNI AUTOMOBILI
BEOGRAD - U okviru akcije „Morava“, koju je policija juče sprovela na teritoriji cele Srbije, uhapšeno je više od 500 trgovaca drogom i drugih kriminalaca, dok je za oko stotinu njih određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. U sinhronizovanom delovanju 2.000 policajaca iz svih 27 policijskih uprava pretreseno je više od 600 objekata, prilikom čega je zaplenjeno nekoliko desetina kilograma raznih vrsta narkotika. Otkriveno je i 57 komada nelegalnog naoružanja, veća količina oružja i municije, četiri ukradena automobila, kao i 20 luksuznih u vlasništvu dilera, dok je na jednom mestu u Beogradu pronađeno čak milion i 52.000 falsifikovanih američkih dolara, zatim 120.000 evra i 200.000 dinara! Takođe, otkriveno je i šest ljudi koji su se nalazili na poternicama.
Ministar policije Ivica Dačić izjavio je da je „Morava“ usmerena protiv dilerske mreže. On je naglasio da je prioritet ove akcije presecanje lanca dilovanja droge omladini i objasnio da su uhapšeni uglavnom osumnjičeni za prodaju narkotika u osnovnim i srednjim školama.
- Policija je ovim potezom izazvala paralizu dilerske mreže u Srbiji - rekao je ministar.
Dačić je dodao i da će svaki od zaplenjenih luksuznih automobila koji je stečen trgovinom narkoticima ili drugim kriminalnim radnjama biti oduzet u skladu sa zakonom, kao i da je ova akcija dogovorena pre nekoliko nedelja.
- Akcija je sprovedena u koordinaciji s pravosuđem i tužilaštvom i tokom nje nije procurela nijedna informacija pa nijedan osumnjičeni nije uspeo da utekne. Među uhapšenima nema stranaca i nisu zabeleženi veći incidenti, a pronađeni su i počinioci nekih krivičnih dela odranije - objasnio je ministar.
Prema njegovim rečima, „tek će se narednih dana pokazati rezultati ove akcije, ali je policija pokazala da je spremna da uradi sve da se suprotstavi dilerima droge“.
Kako saznajemo, detalji „Morave“ utanačeni su pre oko dve sedmice, na sastanku načelnika svih policijskih uprava Srbije. Na pomenutom skupu glavešine lokalnih policijskih uprava iznele su spisak dilera droge i osumnjičenih. Akcija je sprovedena u gotovo svim gradovima Srbije i njihovoj okolini. Policija je delovala u Beogradu, Boru, Valjevu, Vranju, Zaječaru, Zrenjaninu, Jagodini, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Leskovcu, Nišu, Novom Pazaru, Novom Sadu, Pančevu, Pirotu, Požarevcu, Prijepolju, Prokuplju, Smederevu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Užicu, Čačku i Šapcu.
Ipak, zaplene po regionima dale su različite rezultate. Tako je u akciji kragujevačke policije oduzeto oko pet kilograma marihuane u suvom stanju, 16,9 grama heroina, dva pištolja u ilegalnom posedu, 50 metaka i oduzeto je i jedno ukradeno vozilo, dok je na Ubu policija „išla na dva mesta, ali ništa interesantno nije pronašla“, a izvori iz MUP kažu da je zaplenjena manja količina droge - „sitan plen“. Slično kao i na Ubu, kod uhapšenih u Osečini, Ljigu i Mionici pronađena je „samo mala količina heroina, nešto marihuane i njenih semenki“.
Inače, u Kragujevačkom okrugu privedeno je šest osoba, od kojih je jedna sprovedena istražnom sudiji, dok je za pet određeno policijsko zadržavanje do 48 sati.
Niška policija, koja je početkom meseca zaplenila više od 12 kilograma heroina, i tom prilikom su uhapšena trojica meštana, nastavila je borbu protiv narkodilera u jučerašnjoj akciji. Jedan očevidac iz ovog grada preneo je da su žandarmi s puškama i maskama na licu nešto pre osam časova ujutru iz zgrade pored niške Saborne crkve odveli jednu osobu s lisicama na rukama.
Hapšenja dilera droge bilo je i u Valjevu. Policija je, kako saznajemo, na ovoj teritoriji uhapsila četiri osobe „istog prezimena, iz jednog od lanaca narkodilera s gradske periferije“, koje će se pred istražnim sudijom Okružnog suda „najverovatnije naći u ponedeljak“.
Izvor iz policije ovog grada rekao je da su „uhapšeni svi oni za koje je bilo podataka da su umešani u trgovinu narkoticima“. Na pitanje da li su hapšeni „ozbiljni, krupniji dileri“, on je rekao da se policija „nije bavila time da li su ozbiljni ili neozbiljni, da li imaju gram ili kilogram droge“.
Hapšenja osumnjičenih u akciji MUP Srbije protiv trgovine drogom bilo je i u Novom Sadu, dok su u Novom Pazaru uhapšeni, kako su izvori u policiji preneli, „krupniji dileri“.
Akcija u Vranjskom okrugu sprovedena je, kako je saopšteno, „bez problema“, a uhapšeni su osumnjičeni iz Bujanovca, Preševa i Vranja.
I pored toga što tačan broj privedenih u Beogradu nije saopšten, saznajemo da je u okviru akcije „Morava“ u prestonici uhapšen ubedljivo najveći broj osumnjičenih za trgovinu drogom i druga krivična dela. Prema rečima jednog beogradskog advokata, njegovog klijenta su, u noći između petka i subote, zbog posedovanja veće količine marihuane priveli pripadnici odseka za suzbijanje organizovanog kriminala MUP.
- Zasad ne mogu sa sigurnošću da tvrdim da je moj klijent uhapšen u akciji „Morava“, iako svi podaci koje sam prikupio ukazuju na to. Momak koga branim pokušao je da poveže dilera iz Sremske Mitrovice koji je kod sebe imao veliku količinu marihuane sa dva kupca iz Beograda. Sva četvorica su privedena i određen im je pritvor - rekao je advokat.
Prema zvaničnim saopštenjima MUP, sva delovanja u okviru „Morave“ bila su „planirana i ‘pokrivena’ nalozima istražnog sudije za pretres prostorija osumnjičenih za uživanje i dilovanje narkotika“.
PAO I TUTINSKI KRALJ HEROINA
U okviru akcije „Morava“ uhapšen je i Dževad A. iz Tutina, koji važi za dilara iz samog vrha lanca međunarodne trgovine heroinom. U njegovom „mercedesu“ pronađeno je nekoliko kilograma heroina, koji je policija zaplenila. Inače, Novi Pazar, gde je on priveden, već godinama važi za centar i glavni tranzit droge koja iz Turske stiže u Srbiju.


Нема коментара:

Постави коментар

Vaš komentar:

TABLOIDO Designed by Templateism.com Copyright © 2014

Аутор слика теме: Bim. Омогућава Blogger.